De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn buitenlandbeleid bekendgemaakt, mocht hij president worden. Het beleid kan volgens Trump het best worden samengevat als America First; de Verenigde Staten moeten voorop staan.
"We moeten een buitenlandbeleid ontwikkelen dat gebaseerd is op Amerikaanse belangen. Een beleid dat opkomt voor de Amerikanen", zei Trump. Amerikaanse inmenging in het buitenland moet minder vanzelfsprekend worden.
Meer betalen
Een speerpunt van zijn beleid is dat bondgenoten moeten gaan betalen voor de bescherming die zij krijgen. Dat geldt voor Europa, de olielanden en ook in Azië. Trump meent dat de VS wordt uitgelachen omdat het andere landen gratis verdedigt.
Volgens journalist David Frum van The Atlantic wil Trump vooral geloofwaardig overkomen met deze toespraak. "Dit is geen samenhangend buitenlandbeleid, deze toespraak is alleen bedoeld om over te komen als een betrouwbare presidentskandidaat."
Niet iedereen binnen de Republikeinse partij is blij met Trump, en daar wil hij wat aan doen. "Hij probeert met deze toespraak kritische partijgenoten te overtuigen dat hij geschikt is. Dat was belangrijker dan dat het beleid inhoudelijk klopt", zegt Frum.
America First
Dat Trump de beladen term America First gebruikt, zegt volgens Frum weinig. "Hij heeft geen idee waar hij het over heeft. Het is een krachtige term die veel mensen aanspreekt. Maar de historische lading kent hij waarschijnlijk niet."
America First was een controversiële politieke stroming die fel gekant was tegen inmenging van de VS in de Tweede Wereldoorlog. Bij de stroming hoorden ook veel antisemieten en nazi-aanhangers.
Trump maakte verder bekend dat hij de NAVO graag zou willen hervormen. Hij vindt de alliantie oneerlijk en economische nadelig voor de VS. "We worden afgezet."
De VS geeft enorme bedragen uit aan de NAVO, terwijl andere NAVO-landen veel minder bijdragen. Hij wil een alternatieve organisatie die zich bezighoudt met counterterrorisme.
Dat idee is volgens journalist Frum ook weinig vernieuwend. "Bijna alle voorgaande Amerikaanse regeringen wilden dat Europa meer zou bijdragen aan veiligheid en defensie."