Trump na zijn overwinning in vijf staten in het noordoosten van de VS
NOS Nieuws

Trump en Clinton delen flinke tik uit

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen heeft Donald Trump bij de Republikeinen een grote overwinning geboekt. Kiezers gingen in vijf noordoostelijke staten naar de stembureaus en de miljardair kreeg overal de meeste stemmen.

Kiezers gingen naar de stembus in Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware en Rhode Island.

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton in Maryland, Pennsylvania, Connecticut en Delaware gewonnen. Bernie Sanders won alleen in Rhode Island. Hij toonde zich na het bekend worden van de eerste uitslagen strijdbaar. Hij wees erop dat hij volgens peilingen Trump gemakkelijker kan verslaan dan Clinton. Ook herhaalde hij dat niemand een stuiver voor hem gaf toen hij begon aan de campagne. Sanders zei dat hij in de race blijft tot de laatste stem is geteld.

Trump: het is voorbij. Ik heb gewonnen.

Conventie

Trump is de enige Republikeinse kandidaat die in de voorverkiezingen nog het vereiste aantal gedelegeerden achter zich kan krijgen om de nominatie te krijgen. Zijn tegenstanders, Ted Cruz en John Kasich, hopen de strijd te kunnen beslissen op de partijconventie. De ingewikkelde regels voor zo'n conventie pakken vermoedelijk in het nadeel uit van Trump.

Trump zei in een toespraak dat hij nu de waarschijnlijke kandidaat is van de Republikeinen. Hij ging ook specifiek in op de uitslag in Pennsylvania. De meeste afgevaardigden mogen daar zelf beslissen op welke kandidaat ze stemmen, ongeacht de uitslag van de voorverkiezingen. Trump zei dat gedelegeerden een "morele verplichting" hebben op de kandidaat te stemmen die de meeste stemmen heeft gehaald.

Clinton zei in een toespraak dat ze de partij tot een eenheid wil smeden om de Republikeinse kandidaat straks te verslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl