Migranten lopen door een besneeuwd veld

Frankrijk: extra vluchtelingen? Non Merci

Bondskanselier Angela Merkel hoopt dat een aantal EU-landen de komende dagen hun medewerking zal toezeggen aan de verdeling van vluchtelingen. Zij rekent voor deze 'coalitie van bereidwilligen' ook op Frankrijk. Maar het is de vraag of Frankrijk wel meer vluchtelingen wil opvangen.

Vanavond in Nieuwsuur: Europacorrespondent Saskia Dekkers bezoekt Frankrijk en zoekt uit waarom het land zo terughoudend is bij de opvang van migranten.

Verzet

Alleen gezamenlijk wordt Europa de vluchtelingencrisis de baas. De afgelopen maanden was dit altijd de repliek van Bondskanselier Merkel wanneer er werd gezegd dat er een Duitse oplossing moest komen voor de binnenlandse migratieproblemen. Maar deze ‘Willkomenskultur’ stuit de laatste tijd steeds vaker op verzet. Niet alleen in Duitsland zelf, ook andere Europese landen geloven niet in de oplossing van Merkel. Zoals Frankrijk.

Afgelopen weekend raakte het geduld van de Franse premier Manuel Valls op. Na de veiligheidstop in München zei de premier tegen de Duitse pers: "Dit beleid (van Merkel) wat tijdelijk is goedgekeurd, is niet houdbaar voor de lange termijn."

Het Franse volk denkt dat de Franse identiteit ter discussie staat door de komst van migranten, en met name moslims.

Pascal Perinneau, Franse politicoloog

Hij voegde daaraan toe dat Europa "niet alle migranten uit Syrië, Irak en Afrika kan opvangen. We moeten weer controle krijgen over onze grenzen, over de migratie en over het asielbeleid".

Getraumatiseerd

Waarom laat de Franse premier juist vlak voor de Europese Top over migratie de Duitse Bondskanselier vallen? Volgens de Franse politicoloog Pascal Perinneau komt het door het huidige politieke klimaat in het land.

Het gaat niet goed met de socialisten. De gewone Fransman die voorheen altijd achter de linkse partij stond, steunt hen niet meer en juist die groep wil premier Valls aanspreken. "Het Franse volk denkt dat de Franse identiteit ter discussie staat door de komst van migranten, en met name moslims. De mensen hier zijn diep getraumatiseerd door de aanslagen van januari en november in 2015 door Franse moslims. Dat verklaart de terughoudendheid van de regering en de president ten opzichte van de vluchtelingenstroom", aldus Perinneu.

Door de grenzen open te stellen, veroorzaak je angst.

Malek Boutih, parlementslid voor de Socialistische Partij in Frankrijk

Malek Boutih is parlementslid voor de Socialistische Partij en verdedigt de lijn van zijn partijgenoot Valls. "Wat gaat er gebeuren de komende maanden? Vanaf de lente zal de migratiestroom weer doorgaan. En tussen de vluchtelingen bevinden zich potentiele terroristen. Het gaat hier om de veiligheid van Europa. Zij kunnen angst creëren, aanslagen plegen en onze landen politiek destabiliseren. Strategisch was dit een grote politieke fout van de Bondskanselier."

Instabiele politieke situatie

Dat is niet het enige waar Boutih zich zorgen over maakt. De ‘Willkomenskultur’ van Merkel werkt ook extreemrechts in de hand, denkt hij.

"Door de grenzen open te stellen, veroorzaak je angst. Frankrijk bevindt zich in een zeer instabiele politieke situatie. Ik ga de Bondskanselier niet beschuldigen dat ze Marine Le Pen een-op-een heeft geholpen. Maar indirect heeft haar beslissing Le Pen geholpen, zoals alle extreemrechtse partijen in Europa zijn geholpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl