"Het was net alsof er een atoombom afging", zegt een ooggetuige van de bomaanslag op een politiebureau in de provincie Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Daar ontplofte gisteravond een autobom en werden er raketten afgevuurd op het gebouw.
Ongeveer een uur lang waren er gevechten tussen veiligheidstroepen en de aanvallers. De ravage rond het politiebureau is enorm. Bij de aanslag kwamen zeker vijf mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Turkse media zeggen dat de Koerdische terreurbeweging PKK erachter zit. De laatste maanden is het geweld tussen de PKK en het Turkse leger opgelaaid. In de provincie Diyarbakir wonen overwegend Koerden.
Uitgaansverbod
De gevechten tussen het Turkse leger en de PKK vinden niet alleen plaats op het platteland, zegt Eikelboom. Ook in de gelijknamige hoofdstad van de provincie Diyarbakir, wordt gevochten. In de stad wonen bijna een miljoen mensen, onder wie veel Koerden.
"De oude historische binnenstad van Diyarbakir in een oorlogsgebied veranderd", zegt Eikelboom. "In het hele gebied zijn steden en dorpen compleet afgegrendeld van de buitenwereld. Hulporganisaties maken zich daar steeds meer zorgen over."
In het zuidoosten van Turkije geldt sinds december in verschillende steden een 24-uurs uitgaansverbod. De 200.000 bewoners in deze gebieden mogen al wekenlang hun huizen niet uit. Er is een tekort aan water en elektriciteit en er vallen doden.
Hongerstaking
De Turkse overheid begon in december een grootschalige militaire operatie tegen de jeugdafdeling van de PKK. Sindsdien zijn meer dan zeventig inwoners gedood, onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden.
Eikelboom bezocht nabestaanden van slachtoffers die in hongerstaking zijn gegaan, omdat de lichamen van hun geliefden nog steeds niet geborgen zijn. Sommige lijken liggen al drie weken op straat. Ook sprak hij met de vice-fractievoorzitter van de Koerdische partij HDP, Caglar Demirel.