NOS Nieuws

Zeven doden bij protesten Turkije tegen uitgaansverbod

Zeven doden bij protesten Turkije tegen uitgaansverbod

In het zuidoosten van Turkije zijn zeven mensen omgekomen bij confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Vijf doden vielen in de provincie Mardin, dicht bij de grens met Syrië. Twee anderen kwamen om het leven in de stad Diyarbakir die iets noordelijker ligt.

Sinds in juli een einde kwam aan het staakt-het-vuren tussen de Koerdische PKK en de Turkse overheid, is het geweld in het zuidoosten van het land weer toegenomen. In dit deel van het land wonen overwegend Koerden.

Het geweld in Diyarbakir volgde op een betoging tegen een uitgaansverbod dat daar meer dan een week van kracht is. De veiligheidstroepen zetten traangas en waterkanonnen in om de demonstranten uiteen te drijven.

Openbare orde

In steeds meer delen van Zuidoost-Turkije is het verboden de straat op te gaan. Daar is veel verzet tegen omdat het uitgaansverbod het openbare leven sterk ontregelt. Hier en daar zijn scholen en winkels gesloten.

Vandaag werd ook in Nusaybin tegen de Syrische grens een uitgaansverbod ingesteld. "Dat doen we om terroristische groepen te neutraliseren en de openbare orde te herstellen", liet het lokale bestuur weten.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Foundation of Turkey is sinds half augustus 52 keer een uitgaansverbod ingesteld in een gebied waar 1,3 miljoen mensen wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl