De politie controleert alle treinen die Zweden inkomen

Migratiecrisis en terreurdreiging, een tweekoppig monster

De vluchtelingencrisis groeit Europa al een tijdje boven het hoofd. De EU raakt verdeeld, steeds meer landen versterken op eigen houtje de grensbewaking en bouwen hekken om migranten tegen te houden. Vorige week vrijdag sloot Frankrijk de grenzen, niet om het hoofd te bieden aan de vluchtelingencrisis, maar tegen het terrorisme.

In Nieuwsuur zijn drie Europarlementariërs te gast. Sophie in 't Veld (D66), Esther de Lange (CDA) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang).

Migratiecrisis en terreurdreiging, een tweekoppig monster

Asielquotum

Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk praten met elkaar over maatregelen om de asielstroom naar deze landen in te dammen. Daarbij wordt ook de optie bekeken om de grenscontroles te versterken.

Ook denkt het Nederlandse kabinet na over een asielquotum, als de samenwerking tussen de vijf landen niets oplevert. Nederland zou dan een vastgesteld aantal asielzoekers opnemen.

Schengen

Gisteren werd bekend dat ook inwoners van de Europese Unie binnenkort strenger en systematisch gecontroleerd zullen worden aan de Europese buitengrenzen. Dit naar aanleiding van de terroristische aanvallen in Parijs.

Voor de aangescherpte controles worden bestaande databanken van onder meer Interpol aan het Schengen Informatie Systeem gekoppeld. De Europese Commissie gaat nu bekijken hoe dit precies wordt vormgegeven. Mogelijk moet het Schengenverdrag hiervoor worden aangepast.

De hoop is volgens ingewijden dat de maatregelen ertoe leiden dat andere landen ze ook gaan overnemen en er weer eenheid van beleid in de EU ontstaat. Het kan gezien worden als een drukmiddel om de andere lidstaten aan de afspraken te houden. Volgende maand komen de ministers van Justitie van de EU bijeen om over het Verdrag van Schengen te praten.

Herziening van het Schengen-verdrag is geen nieuw onderwerp. Begin deze maand zei staatssecretaris Dijkhoff na een overleg met EU-collega's dat de vluchtelingenstroom bewijst dat het huidige systeem niet meer werkbaar is.

Deze zomer waarschuwde ook bondskanselier Merkel dat het verdrag dood is als andere landen niet meer vluchtelingen opnemen. "Als het niet lukt om een eerlijke verdeling te maken, moeten we over de toekomst van Schengen praten", zei ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl