Boerenprotest_Greece

Griekse genen: boosheid van de boeren

Ze betaalden geen inkomstenbelasting en konden ongecontroleerd subsidiegeld uitgeven. Griekse boeren genoten jarenlang privileges en politici vreesden hun woede. Maar de voorkeursbehandeling van de boeren lijkt met de nieuwe hervormingen voorbij.

Saskia Dekkers gaat naar Thessalië, een regio waar boeren openlijk toegeven EU-subsidies te hebben gebruikt voor de aanschaf voor een auto of tweede huis.

Griekse genen: boosheid van de boeren

Misbruik subsidiegeld

Landbouw is naast toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor de Grieken. De boeren zijn daarom een invloedrijke groep voor Athene en lobbyen flink om hun belangen te behartigen. Jarenlang werd de sector nauwelijks gecontroleerd. Wat er precies gebeurde met tientallen miljarden Europese subsidies, is niet bekend.

Veel boeren zouden niet hebben geïnvesteerd in hun bedrijf, vertelt vakbondsleider Christos Sideropoulos, maar in veel te dure machines en auto’s: "Ons land had jammer genoeg geen goed controleapparaat. Het dossier van een boer kon makkelijk worden veranderd. Zonder aan voorwaarden te voldoen, kon het geld worden opgestreken."

'Griekse boeren ontvingen 100 miljard aan EU-subidies en leningen'

Koude douche voor de boeren

Jarenlang genoten boeren van subsidies en betaalden ze nauwelijks belasting. Maar volgens de nieuwste plannen gaat dat veranderen. Sinds 2013 betalen de boeren in plaats van geen, 13 procent belasting. Nu wordt dat verhoogd naar 26 procent. Tot grote woede van de boeren moeten ze de belasting ook van tevoren betalen.

"We moeten vooruit betalen voor het komende jaar, terwijl we niet weten of we volgend jaar een goede oogst hebben”, zegt tomatenboer Jorgos Ntatsios. "Het komt door de regering van Tsipras. Toen hij er nog niet was, hadden we veel minder erge maatregelen en belastingen."

  • Nieuwsuur
    Vakbondsleider Sideropoulos
  • Nieuwsuur
    Tsipras bezoekt boerenstad Larissa
  • Nieuwsuur
    Tomatenboeren zijn niet van plan om op Syriza te gaan stemmen

Woede van de boeren

Reden voor de boeren om in actie te komen. Geweld schuwen de boeren van Thessalië niet. "Misschien zullen we zelfs richting Athene optrekken. We kunnen de belastingkantoren omsingelen en problemen veroorzaken en we kunnen ze dwingen stappen te ondernemen."

Het zijn geen loze dreigementen. De boeren protesteren vaak. Regelmatig bezetten ze de belangrijkste snelweg van Griekenland. Het is niet voor niets dat Alexis Tsipras, leider van het linkse Syriza, een special bezoek brengt aan de belangrijkste landbouwstad van het land. Tsipras, belooft de boeren opnieuw te onderhandelen met de geldschieters over de belastingverhoging. Vakbondsleider Sideropoulos denkt dat de boeren zondag niet massaal op Syriza gaan stemmen. "De stabiliteit die de boer eist, wordt alleen gegarandeerd door de partij Nieuwe Democratie."

Verkiezingen

Zondag 20 september gaan de Grieken naar de stembus. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden. Afgelopen verkiezingen stapten de boeren over op Syriza en andere kleinere partijen. Door impopulaire maatregelen neigen de boeren Syriza deze verkiezingen links te laten liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl