Griekse kerk

Griekse genen: de macht van de kerk

De kerk doet politieke uitspraken, geeft stemadvies en is groot grondbezitter. In Griekenland heeft de Grieks-orthodoxe kerk nog altijd een machtige positie. Staat en religie zijn niet gescheiden.

Saskia Dekkers is in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, waar aartsbisschop Anthimos oppermachtig is.

Zware last

Toch is er een groeiende minderheid die vraagtekens zet bij de macht van de kerk. Terwijl veel Grieken moeite hebben het hoofd boven water te houden door de bezuinigingen, blijft de kerk buiten schot.

Actievoerders vertellen correspondent Saskia Dekkers hoe bijvoorbeeld de salarissen van de geestelijken een zware last zijn voor de staat. "Het kost 268 miljoen per jaar aan salarissen alleen al. Er is dus een extreem rijke institutie die op het goud zit, en de rest van ons heeft honger."

Griekenland

Ook Syriza-leider Alexis Tsipras beloofde een scheiding tussen kerk en staat. De premier van Griekenland is atheïst en stootte de kerk tegen het hoofd, door geen religieuze eed af te leggen tijdens zijn benoeming. Maar eerste stappen om de verwevenheid te ontvlechten heeft Tsipras verder niet gezet.

Dat is maar goed ook volgens aartsbisschop Anthimos van Thessaloniki. In een gesprek met Saskia Dekkers waarschuwt hij: "Als de scheiding van kerk en staat echt aan de orde komt, zal de kerk zich zeker met de verkiezingen gaan bemoeien. En dat zou niet best zijn voor degenen die zo’n scheiding willen doorvoeren."

‘Linkse leugens’

Ook aantijgingen van de actiegroep dat de kerk niet transparant is over het vermogen en niet of nauwelijks belasting betaalt, noemt de aartsbisschop "linkse leugens". Bovendien vindt de kerk dat het een uitzonderingspositie verdient, vanwege de hulp die ze in het verleden aan de Griekse staat gaf.

In Thessaloniki verzorgen geestelijken elke dag 7500 maaltijden voor de allerarmsten

Hulp geeft de kerk nog steeds. In Thessaloniki verzorgen geestelijken elke dag 7500 maaltijden voor de allerarmsten. Tegenstanders van de kerk beweren dat ook dit een manier is om belasting te ontduiken. Elk gebouw waar liefdadigheid plaatsvindt, wordt niet belast.

Verkiezingen

Zondag 20 september gaan de Grieken weer naar de stembus. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen het linkse Syriza en de conservatieve Nieuwe Democratiepartij. Waar Syriza de machtige Grieks-orthodoxe kerk wel wil aanpakken, zal de Nieuwe Democratiepartij dat niet doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl