Asielzoekers in de Westlinge-gevangenis in Heerhugowaard die wordt omgebouwd voor 600 mensen

Burgemeesters en bewoners overvallen door komst vluchtelingen

Nederlandse gemeenten treffen halsoverkop voorzieningen voor vluchtelingen. Veel gemeenten zijn overvallen door de vraag naar noodopvang. Het COA heeft dringend extra opvanglocaties nodig voor het toenemende aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. Steeds meer gemeenten geven gehoor aan de oproep van het COA en bieden tijdelijke opvang aan.

Vandaag vroegen in Nederland 700 mensen asiel aan, zei Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de VNG, in Nieuwsuur. "In mei waren het er nog 500 per week, twee weken geleden waren het er 1800, vorige week 3000 en nu zijn het er 700 per dag."

Burgemeesters en bewoners overvallen door komst vluchte

Zo legde het COA vandaag een verzoek neer bij de gemeente Nijmegen voor een groot tentenkamp voor de opvang van 3000 asielzoekers. De gemeente is akkoord gegaan met de bouw van een groot opvangkamp in recreatiegebied Heumensoord, waar in 1998 ook al eens een noodopvang werd gebouwd. Destijds konden daar duizend mensen terecht, nu dus drie keer zo veel.

Staatssecretaris Dijkhoff noemt de opvang "niet optimaal, maar beter dan helemaal geen opvang". Het geeft ook aan hoeveel mensen er nu ineens binnenkomen, zegt Dijkhoff.

Dijkhoff over de opvang in Nijmegen

Oude kazerne

In Weert kwamen gisteravond, vlak nadat de gemeenteraad goedkeuring had gegeven voor de komst van de asielzoekers, de eerste al bussen aan. Medewerkers waren nog bezig met de laatste voorbereidingen, toen zo'n driehonderd mannen en vrouwen arriveerden.

Met de hulp van nog snel opgetrommeld personeel zijn de vluchtelingen ondergebracht in de oude KMS Kazerne. Er volgen er nog 500.

Eerste 500 vluchtelingen aangekomen in Weert

Oude gevangenissen

De gemeente Haarlem kreeg gisteren een telefoontje van het COA dat de nood zo hoog is "dat ze nu het oog zelfs hebben laten vallen op gevangenissen", vertelt burgemeester Bernt Schneiders. Na spoedoverleg met de gemeenteraad werd besloten dat er zo'n 350 asielzoekers worden opgevangen in de Koepelgevangenis.

Tijd om buurtbewoners te informeren was er niet. "Dat konden we nu helaas niet doen", zegt Schneiders tegen RTVNH. Volgens de burgemeester is de Koepel per direct beschikbaar.

De oude Koepelgevangenis in Arnhem werd eerder afgewezen, maar de afgelopen dagen oefende het COA zware druk uit op de gemeente om het gebouw toch beschikbaar te stellen. Daar worden vierhonderd vluchtelingen opgevangen. De buurt is erg positief over hun komst.

Koepelgevangenis Arnhem wordt noodopvang

Sportcentrum

Ook in Amsterdam worden vandaag de eerste vluchtelingen opgevangen, in een sportcentrum. De directeur van het sportcentrum werd gisteravond op de hoogte gebracht, waarna meteen de eerste bedden werden binnengedragen. Het gaat om tijdelijke opvang.

In de loop van de week wilde de gemeente tijdelijke opvang bieden aan 1500 vluchtelingen. De gemeente doet een oproep aan de vastgoedsector om panden aan te bieden.

Volgens de gemeente melden zich elke dag tientallen asielzoekers bij de vreemdelingenpolitie op Amsterdam CS. Normaal verwijst die vluchtelingen meteen door naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar omdat dat vol is, moeten de vluchtelingen elders worden opgevangen.

Tijdelijke opvang

Om de druk op de azc's te verlichten roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op mee te werken aan de huisvesting van asielzoekers met een verblijfstatus. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor mensen voor wie nog geen geschikte woonruimte is gevonden.

De VNG roept gemeenten op om deze mensen tijdelijk onder te brengen bij particulieren, in een kerk, in een bedrijf of bij particuliere organisaties. "Doe iets tijdelijks, wees creatief", zegt burgemeester Wienen van Katwijk namens de VNG.

Wienen wil liever de bestaande azc's beter benutten dan per dag nieuwe centra inrichten. Staatssecretaris Dijkhoff is blij met de oproep.

"Gemeenten, kijk creatief naar opvang vluchtelingen"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl