Het Nederlandse integratiebeleid is niet berekend op de toename van het aantal asielaanvragen, stellen deskundigen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor asielzoekers is er nagenoeg geen hulp meer van de overheid als ze in Nederland willen integreren. Volgens de experts brengt dat grote risico's met zich mee.
Nieuwsuur spreekt met hoogleraar Migratiestudies, Han Entzinger en hoofddocent Bestuurskunde Peter Scholten van de Erasmus Universiteit van Rotterdam.
De toename van het aantal asielaanvragen komt op een moment dat het integratiebeleid grotendeels is ontmanteld, zeggen deskundigen Peter Scholten en Han Entzinger. Het integratieproces staat daardoor onder druk. Er is minder geld, terwijl de maatschappelijke begeleiding juist arbeidsintensiever is geworden.
"Het is belangrijk dat nieuwkomers en zeker vluchtelingen snel een volwaardige plaats in de Nederlandse samenleving krijgen. Ook om te voorkomen dat straks hun kinderen in de problemen komen. Het kan anders tot langdurige problemen van werkloosheid en spanning kunnen leiden", zegt Entzinger.
Er wordt veel nagedacht over grensbewaking en migratiebeleid, maar niet over de fase die daarna komt: de integratie van vluchtelingen.
Vluchtelingen zijn voor de integratie in de samenleving steeds meer op zichzelf aangewezen. Volgens Vluchtelingenwerk worden de asielprocedures korter, waardoor mensen minder kennis van de Nederlandse taal en samenleving hebben als ze een woning krijgen.
Tegelijkertijd is er minder budget voor begeleiding: de eenmalige uitkering die gemeenten daarvoor krijgen, is sinds 2013 gehalveerd. Gemeenten en hulporganisaties roepen daarom steeds vaker de hulp in van buurtbewoners.
Volgens Entzinger en Scholten zal ongeveer de helft van de vluchtelingen die nu naar Nederland komt, hier ook mogen blijven. Daar moet de regering op inspelen.
"Wat mij opvalt in het debat is dat er veel wordt nagedacht over grensbewaking, en over migratiebeleid. Dat zijn allemaal legitieme punten, maar er wordt niet nagedacht over de fase die daarna komt: de integratie van vluchtelingen", zegt Scholten.
Hoogopgeleiden
Veel Syriërs die naar Nederland komen zijn relatief hoogopgeleid. Volgens Scholten kan Nederland daar haar voordeel mee doen. "De Nederlandse samenleving kan daar profijt van hebben."
De overheid zou diploma's moeten erkennen of aanvullende opleidingen moeten aanbieden. "Als vluchtelingen die kansen niet krijgen, zit Nederland voor de lange termijn met een groot maatschappelijke probleem opgezadeld."