Door de grote toestroom van vluchtelingen naar Europa voltrekt zich momenteel een humanitaire ramp. Het is onze verplichting om hiervoor een oplossing te vinden. Op dit moment bekijkt kabinet dan ook welke extra maatregelen nodig zijn rond de toestroom van vluchtelingen.
Daarbij wordt ook naar de integratie in de samenleving en de toegang tot de arbeidsmarkt gekeken. Het kabinet zal de Tweede Kamer op korte termijn informeren over de uitwerking van deze plannen. De dramatische wending in het vluchtelingenvraagstuk stelt onze samenleving voor een grote uitdaging. Een uitdaging die de overheid niet alleen kan oplossen.
Het algemene integratiebeleid van het kabinet, los van de huidige situatie, is er op gericht dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen in onze samenleving. Daarvoor is het nodig dat mensen de Nederlandse taal spreken en kennis hebben over onze samenleving.
Van wie er voor kiest om in Nederland een toekomst op te bouwen, verwachten we dat hij of zij zich inspant om de gebruiken, waarden en gewoonten van dit land te leren kennen. De integratie van nieuwkomers vraagt van de mensen die hier al wonen dat zij met een open blik naar andere gewoontes kijken en dat zij nieuwkomers als gelijken behandelen.
Het kabinet werkt rond het integratiebeleid nauw samen met gemeentes. Zo liep er tot afgelopen april een proef in zo’n vijftien gemeentes met een participatieverklaring waarmee nieuwkomers werden gewezen op hun rechten en plichten en de Nederlandse waarden. Momenteel wordt bekeken op welke manier dit een vervolg kan krijgen.
Er zijn verschillende middelen om asielgerechtigden in ons land te helpen. Bijvoorbeeld maatschappelijke begeleiding via gemeenten. Ook in de werkakkoorden zijn afspraken met werkgevers gemaakt zijn om arbeidsplaatsen voor asielgerechtigden te creëren.
Daarbij gaat het ook om stages en leerwerkplaatsen. Bij de inburgering, die ook voor mensen met een verblijfsstatus verplicht is, is een aparte arbeidsmarktmodule opgenomen om de kansen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt te vergroten. Asielgerechtigden kunnen met een lening van DUO van maximaal € 10.000 de inburgeringscursus, inclusief een taalcursus, betalen. Na succesvolle inburgering wordt deze lening kwijtgescholden.