Twee verdachten worden afgevoerd door een politieman in burger

Turkije mengt zich actief in oorlog tegen IS

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht doelen aangevallen in Syrië. In het hele land hebben antiterreureenheden op meer dan honderd locaties invallen gedaan. Doden of gewonden zijn er niet gemeld. Turkije lijkt zich nadrukkelijk te mengen in het Syrische conflict.

In Nieuwsuur een gesprek met Hugh Pope, Turkije-kenner van de International Crisis Group over de recente ontwikkelingen in Turkije. En bijdragen van correspondenten Lucas Waagmeester in Turkije en Wouter Zwart in de VS.

Turkije mengt zich in Syrisch conflict

'Eerste stap'

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu heeft vanmiddag bevestigd dat de Turkse luchtmacht stellingen van Islamitische Staat (IS) heeft vernietigd die het grensgebied met Turkije bedreigden. Bij de invallen op de verschillende locaties in Turkije, zijn volgens de premier 297 mensen gearresteerd, onder wie 37 buitenlanders. Volgens hem zijn de operaties niet eenmalig maar zullen er meer volgen.

De Turkse premier zei ook dat de veiligheidsoperatie in het land tegen IS-aanhangers en Koerdische militanten na vandaag verdergaat. Tegenover de pers noemde de premier Islamitische Staat "net zo'n grote bedreiging voor de Turkse veiligheid" als radicale Koerden.

De Turkse president Tayyip Erdogan noemde de acties een eerste stap. Hij eiste dat militante groepen hun wapens neerleggen en anders de consequenties onder ogen moeten zien.

Reactie

De veiligheidsoperatie en de luchtaanvallen zijn een reactie op aanslagen eerder deze week waarbij Turkse slachtoffers vielen. Maandag kwamen in de grensplaats Suruç tientallen jongeren om bij een bomaanslag die aan IS wordt toegeschreven. En gisteren werd een Turkse militair gedood in een vuurgevecht met IS-strijders.

Nederlandse straaljagers

Nederlandse straaljagers gaan mogelijk ook boven Syrië luchtaanvallen op IS uitvoeren. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vindt het logisch dat Nederlandse F-16's ook in Syrië IS-strijders gaan aanvallen. Nu bombarderen ze alleen nog doelen in Irak. Middendorp zegt in een interview met NRC Handelsblad dat IS alleen bestreden kan worden als de terroristen ook in "hun vrijhaven" Syrië worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl