Professor Cisca Wijmenga

'Ik vind het een ontzettende erkenning voor mijn werk'

Het is de meest prestigieuze wetenschapsprijs die ons land kent. De Spinozapremie. Bedoeld voor Nederlandse wetenschappers die ook internationaal tot de top van hun wetenschappelijke gemeenschap horen.

Vandaag is de Spinozapremie toegekend aan vier Nederlandse wetenschappers, die elk op hun eigen onderzoek ‘baanbrekend, vernieuwend en inspirerend’ onderzoek doen. Zij krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor verder onderzoek.

Nieuwsuur sprak met twee winnaars: hoogleraar organische chemie Renee Janssen en hoogleraar genetica Cisca Wijmenga

'Ik vind het een ontzettende erkenning voor mijn werk'

Ik vind het een ontzettende erkenning voor het werk dat ik de afgelopen twintig jaar heb gedaan.

Cisca Wijmenga, winnaar spinozapremie

Hoogleraar Cisca Wijmenga kreeg de prijs. Ze doet onderzoek naar de ontrafeling van het DNA dat de oorzaak is van coeliaki, oftewel glutenallergie. Ze is blij met de prijs.

"Ik vind het een ontzettende erkenning voor het werk dat ik de afgelopen twintig jaar heb gedaan. Ook voor mijn onderzoeksgroep, en in het bijzonder voor mijn patiënten, die belangeloos hebben bijgedragen door hun DNA beschikbaar te stellen."

Haar doel is om op termijn een test te ontwikkelen die de aandoening kan detecteren. "Slechts één op de acht patiënten weet dat hij of zij coeliaki heeft, de anderen lopen rond met klachten, maar weten niet dat ze ziek zijn. Zij worden ook niet adequate behandeld." Ook wil Wijmenga voorkomen dat patiënten een foute diagnose te horen krijgen, zoals nu nog vaak het geval is.

Professor René Janssen

Flexibele zonnecellen

Hoogleraar Renee Janssen ontwikkelt aan de Technische Universiteit Eindhoven een nieuw soort zonnecel, die flexibel en transparant is. In tegenstelling tot de huidige –glazen- zonnecellen, kunnen de door Janssen ontwikkelde cellen toegepast worden op allerlei oppervlakten: in ramen van gebouwen, tot daken van auto’s, tassen en mobiele telefoons.

Met het prijzengeld gaat Janssen door het met het onderzoek om zonne-energie breed toepasbaar te maken. "Maar we gaan ook een aantal nieuwe dingen doen. We willen gaan kijken naar zonnebrandstoffen."

Op 14 september worden de prijzen uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl