Staatssecretaris Van Rijn tijdens het debat

D66 steunt motie tegen Van Rijn niet

D66 steunt een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Martin van Rijn niet. Na een dag van debatteren zei D66-Kamerlid Dijkstra dat het een worsteling voor haar fractie is geweest en "een dubbeltje op zijn kant".

Het CDA is een van de ondertekenaars van een motie van wantrouwen tegen Van Rijn. De andere indieners zijn SP en GroenLinks. Ze vinden dat de invoering van het nieuwe pgb-systeem onzorgvuldig was en dat de staatssecretaris de Kamer niet volledig heeft geïnformeerd over de uitvoeringsproblemen.

In Nieuwsuur een verslag van het debat met politiek verslaggever Nynke de Zoeten.

D66 steunt motie tegen Van Rijn niet

D66 heeft nog steeds veel twijfel over de manier waarop staatssecretaris Van Rijn omgaat met de problemen rond de uitbetalingen. Maar Dijkstra benadrukte dat een motie van wantrouwen toch niet wordt aangenomen, omdat VVD en PvdA tegenstemmen. En ze zei dat de mensen om wie het gaat niet gebaat zijn bij een "politieke afrekening".

Chaos

Staatssecretaris Martin van Rijn moet zich vandaag opnieuw verantwoorden voor de chaos rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten. Nog steeds wachten tienduizenden Nederlanders op uitbetaling van hun declaraties.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het zorggeld uitkeert, regent het klachten van mensen die niet of te laat hun geld krijgen. Volgens Van Rijn zijn deze problemen grotendeels opgelost, maar de oppositiepartijen geloven daar niets van. Zij vinden dat Van Rijn de Kamer niet goed heeft geïnformeerd en te laatdunkend heeft gedaan over de problemen.

De oppositiepartijen vinden dat Van Rijn niet eerlijk is over de cijfers, en dat hij waarschuwingen dat het systeem niet zou werken in de wind heeft geslagen. De steekproef waarop hij zich baseerde, rammelt volgens het CDA, omdat daarbij alleen is gekeken naar betaalbare declaraties en niet naar de declaraties die niet zijn uitgekeerd.

Er is een groot verschil tussen verhaal van het ministerie en ervaringen van mensen uit de praktijk.

SP-Kamerlid Renske Leijten

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber noemde de niet-betaalbare declaraties een "black box" waar de politiek geen zicht op heeft. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten maakt zich zorgen dat de SVB geen structurele inzage heeft in het reguliere betalingsverkeer. "Er is een groot verschil tussen verhaal van het ministerie en ervaringen van mensen uit de praktijk."

Het is de zesde keer dat de Kamer over het probleem debatteert. Eerder wilde een aantal partijen Van Rijn al wegsturen. Het is de vraag of partijen als D66 en ChristenUnie de staatssecretaris blijven steunen.

'Politieke spelletjes'

Twee weken geleden werd een debat hierover op het laatste moment afgeblazen om te voorkomen dat Van Rijn in serieuze problemen zou komen. De PvdA was bang dat de staatssecretaris zou aftreden als er een motie van wantrouwen zou worden ingediend en vroeg om meer tijd om zich op het debat voor te bereiden.

Vanuit coalitiekringen worden de oppositiepartijen van "politieke spelletjes" beschuldigd. Uit bronnen bij het kabinet, bleek deze week dat Van Rijn ook met alleen de steun van de regeringspartijen zou kunnen aanblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl