Hillary Clinton

Hillary Clinton terug naar Het Witte Huis?

Het was niet de vraag óf, maar eerder wannéér Hillary Clinton zich kandidaat zou stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dat moment is vandaag, ze maakte het bekend met een video op YouTube. Maar kan ze de rol van torenhoge favoriet wel waarmaken? Immers zijn kritiek en controverse nooit ver weg als een Clinton aan verkiezingen meedoet. En is er wel een alternatief bij de Democraten?

In Nieuwsuur een reportage van Wouter Zwart. Hij spreekt onder anderen met Kim Ghattas van de BBC, die Clinton volgde terwijl ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Hillary Clinton terug naar Het Witte Huis?

De voormalige presidentsvrouw heeft voorlopig weinig concurrentie binnen de Democratische partij. Nog geen enkele andere vooraanstaande Democraat heeft interesse getoond om Obama op te volgen. In 2008 was Clinton ook kandidaat, maar ze verloor toen de strijd om de Democratische nominatie aan Obama. Die won de verkiezingen en nam zijn voormalige rivale op in zijn regering, als minister van Buitenlandse Zaken.

Geen concurrenten

BBC-correspondent Kim Ghattas, volgde Hillary Clinton de afgelopen vier jaar en schreef er een boek over. Volgens haar is Clinton door haar werk als minister van Buitenlandse Zaken rijper geworden en zal ze nu een betere presidentskandidaat zijn. "De tocht terug naar Het Witte Huis zal nog lang en zwaar voor haar zijn. Maar ze hoeft niet bang te zijn voor concurrentie binnen haar partij. Andere democraten zoals senator Elisabeth Warren zullen zich niet zo snel kandidaat stellen. Het zou wel fijn zijn voor Clinton om een concurrent te hebben. Ze heeft debatten met concurrenten binnen de Democratische partij nodig, dan kan ze scherper worden".

Vermoeidheid

Volgens journalist Josh Gerstein van Politico is het lastig voor Clinton om te doen voorkomen dat ze heeft moeten knokken voor haar nominatie, omdat ze geen tegenstanders heeft. Dat zou tegen haar kunnen werken. Gerstein bespeurt ook binnen Clintons eigen partij twijfels: "Er zou sprake zijn van een Clinton-vermoeidheid en het gevoel bestaat dat slopende conflicten Clinton zullen blijven achtervolgen."

Schandaaltjes

Er duiken ondertussen ook allerlei schandaaltjes op. Zoals de weigering door Hillary Clinton om een mailaccount van de regering te gebruiken. Gerstein: "Wie raadde haar aan om als minister een eigen e-mailadres en server te gebruiken? Al bij de presidentscampagne van 2008 bestond de vrees dat zij omringd was door loyalisten die haar eerder als vriend raad gaven dan als politiek strateeg. Bij de mailkwestie, komt die vrees weer boven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl