Hillary Clinton
NOS NieuwsAangepast

Clinton gaat 'privé-mails' vrijgeven

Hillary Clinton gaat de mails vrijgeven die ze als minister van Buitenlandse Zaken stuurde vanaf een privé-adres. Gisteravond eiste een congrescommissie inzage in Clintons mails, om de aanslag op het consulaat in Benghazi in 2012 te kunnen onderzoeken.

Deze week werd bekend dat Hillary Clinton in haar ambtstermijn (2009-2013) mails verstuurde via een eigen server, niet via haar overheidsaccount. Dat komt haar op veel kritiek te staan. Critici zeggen onder meer dat Clinton op die manier zelf kon bepalen welke berichten in overheidsarchieven terechtkomen en welke niet.

Clinton mailde over regeringszaken via haar privé account

De congrescommissie dagvaardde Clinton meteen om de ontbrekende mails aan te leveren. Dat is volgens de commissie noodzakelijk, omdat de correspondentie die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overhandigd mogelijk niet volledig is.

Op Twitter schrijft Clinton dat ze wil dat het Amerikaanse volk haar mails kan lezen. Volgens de oud-minister gaat het ministerie zo snel mogelijk met haar verzoek aan de slag.

hdr22@clintonemail.com

Bij de aanslag in de Libische stad Benghazi, in september 2012, kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven. Clinton was toen nog minister.

De onderzoekscommissie heeft van Buitenlandse Zaken al 900 pagina's met e-mails over de aanslag gekregen. Dat zijn volgens het ministerie allemaal berichten die Clinton via haar privéadres (hdr22@clintonemail.com) verstuurde. De commissie liet het daar niet bij zitten en vroeg Clinton om alle berichten over de aanslag beschikbaar te stellen.

Media-aandacht

Clintons mailgedrag wordt in Amerikaanse media breed uitgemeten. Er wordt gespeculeerd dat ze regels heeft overtreden. Inmiddels mogen ministers van president Obama alleen nog hun overheidsaccounts gebruiken.

De zaak krijgt ook veel aandacht omdat wordt verwacht dat Clinton zich kandidaat gaat stellen voor de presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl