Yianis Varoufakis en Alexis Tsipras

Is Europa Griekenland zat?

In Brussel spreken EU-ambtenaren en diplomaten steeds openlijker over Grexit-scenario’s. Griekenland lijkt af te stevenen op een faillissement omdat het zonder financiële hulp vanuit de Eurozone de komende weken niet kan voldoen aan de betalingsverplichtingen.

Op de EU-top, vandaag en morgen in Brussel, zullen de 28 EU-regeringsleiders opnieuw zoeken naar een oplossing voor Griekenland.

In Brussel is correspondent Arjan Noorlander. Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Griekenland.

Is Europa Griekenland zat?

Apart overleg

De spanning tussen Griekenland en de andere landen binnen de eurozone is vrijwel onhoudbaar geworden. Het technisch overleg over de afgesproken hervormingen verloopt ondanks eerder gemaakte afspraken moeizaam. De irritatie over de Griekse opstelling groeit met de dag. Het IMF noemde Griekenland deze week nog ‘de moeilijkste klant’ ooit.

Binnen het IMF zou men vrezen dat de koppige houding van onder andere premier Alexis Tsipras het einde van Griekenland in de eurozone zal betekenen.

Ik ben niet tevreden met de vorderingen en ik zou willen dat beide partijen zich herpakken.

Jean-Claude Juncker

Vanavond is er op verzoek van Tsipras al een apart overleg over de schuldencrisis in zijn land.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft daar tijd voor vrijgemaakt, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Wat er precies op tafel ligt, is nog onduidelijk.

Voorwaarden

De kans dat er concrete besluiten worden genomen tijdens het crisisoverleg in de marge van de EU-top is vrijwel nihil. Veel landen hameren erop dat Griekenland de gemaakte afspraken met de Eurogroep nakomt.

Na weken gesteggel sloot Athene met de andere eurolanden op 20 februari een deal over de verlenging van het steunprogramma. De Grieken zouden opnieuw geld krijgen op de voorwaarde dat Griekenland zijn hervormingsplannen zwart op wit zet en die door de geldschieters laat beoordelen. Maar na dat overleg lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Intussen halen veel Grieken hun geld van de bank. Om die kapitaalvlucht tegen te gaan, suggereerde Dijsselbloem eerder deze week dat hij de geldopnames en overschrijvingen in Griekenland aan banden wil leggen.

Griekenland: hoe leggen ze het thuis uit?

Fingergate

Intussen wordt de sfeer in Brussel er niet beter op. De incidenten tussen Griekenland en met name Duitsland stapelen zich op. Op YouTube verscheen deze week een toespraak van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis uit mei 2013 waarin hij zijn middelvinger opsteekt naar Duitsland.

Varoufakis reageerde woedend. "Die video is gemanipuleerd! Ik heb nooit mijn middelvinger opgestoken. Ik heb dat nooit gedaan", aldus de Griekse minister. Het incident staat inmiddels te boek als 'Fingergate'.

Maar ook premier Tsipras veroorzaakt irritatie. Hij wijst al weken op de plicht van Duitsland om de schade en het leed te vergoeden voor de oorlogsmisdaden van nazi-Duitsland in Griekenland.

Geen snelle oplossing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag voor haar vertrek naar Brussel gezegd dat ze op de Europese top geen snelle oplossing voor de Griekse crisis verwacht en ook niet op maandag, wanneer ze Tsipras voor het eerst in Berlijn ontvangt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl