De acteur die de arm Varoufakis zou hebben nagedaan
NOS Nieuws

ZDF geeft toe: middelvinger Varoufakis toch echt

De Griekse minister Varoufakis heeft wel degelijk zijn middelvinger opgestoken richting Duitsland. De zender ZDF zegt nu dat een bekentenis van een Duitse komiek dat hij de beelden manipuleerde zelf fake is.

"We denken eraan om in de toekomst bij elke uitzending van het programma 'Pas op: satire' te zetten", twittert de omroep schamper over het satirische Neo Magazin Royale.

Tegen het weekblad Der Spiegel zegt een woordvoerder van de zender ironisch: "Jan Böhmermann mag uiteraard voorlopig geen journaals meer presenteren".

In een videoboodschap houdt Böhmermann tongue-in-cheek nog steeds vol: "De video is 100 procent echt. We zullen nooit het journalistieke debat belachelijk maken over een twee jaar oude middelvinger die uit zijn context is gerukt en de mensen die hier serieus over praten."

In Duitsland was gisteravond verwarring ontstaan over het programma van Böhmermann. Daarin legde hij ogenschijnlijk uit hoe hij het materiaal van Varoufakis had gemanipuleerd met een acteur in een groen pak en een computer.

De beledigende beelden uit 2013 waren eerder opgedoken in het ARD-praatprogramma van Günther Jauch, die de minister tijdens de uitzending confronteerde met de opnames. Varoufakis ontkende onmiddellijk dat hij het gebaar ooit had gemaakt.

Het productiebedrijf van Jauch eiste na de uitzending van Neo Magazin Royal dat Böhmermann met meer bewijs zou komen. "We kunnen in de bijdrage geen bewijs ontdekken voor de claim dat de video nep is. We hebben ook verschillende experts geraadpleegd die zeggen dat de video authentiek is."

Als excuus en teken van goede wil moet Günther Jauch onmiddellijk de eurozone vrijwillig verlaten.

Jan Böhmermann

In zijn videoboodschap blijft Böhmermann aansturen op een ruzie met Jauch. "Als excuus en teken van goede wil naar onze Europese vrienden, zouden Günther Jauch en de redactie van Bild onmiddellijk de eurozone vrijwillig moeten verlaten."

Minister Varoufakis, die vanmorgen nog triomfantelijk via Twitter excuses eiste van Jauch, heeft nog niet op de nieuwe onthullingen gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl