De jihadisten krijgen als ze aankomen een training van drie maanden
Aangepast

Ouders van radicaliserende kinderen zijn radeloos

Hoe voorkomen ouders dat hun geradicaliseerde kinderen afreizen naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij IS of een andere radicale strijdgroep? Begin januari heeft het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) daarvoor een telefonische hulplijn gelanceerd, en met succes.

Te gast vanavond in Nieuwsuur is Farid Azarkan van SMN. Hij presenteert de eerste resultaten van de hulplijn. Ook een gesprek met de moeder van de 20-jarige Achmed. Haar zoon zit sinds oktober in Syrië.

Ouders van radicaliserende kinderen zijn radeloos

Afgereisd

Sinds de start van de hulplijn hebben zich meer dan 100 personen en organisaties bij het SMN gemeld. Veel hulpvragen komen van ouders, familieleden en personen uit de directe omgeving van radicaliserende of geradicaliseerde jongeren. Inmiddels zijn er 29 casussen opgepakt door de vertrouwenspersonen die de familieleden adviseren.

Bij de 29 casussen gaat het om meldingen over 15 Marokkaans-Nederlandse jongeren, 8 autochtoon-Nederlandse, 2 uit voormalig Joegoslavië, 1 Turks-Nederlandse en 1 Somalisch-Nederlandse jongere. Daaronder 15 mannen en 11 vrouwen. Om en nabij een derde van de zaken betreft minderjarige kinderen. De jongste is 12 a 13 jaar. Van de 29 gevallen zijn er 14 al afgereisd.

Vertrouwenspersonen

De lijn is er voor ouders die advies willen als ze zich zorgen maken over hun kinderen. "Veel ouders maken zich grote zorgen over hun kinderen. Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen", aldus de organisatie.

Zo ook voor de moeder van de 20-jarige Achmed die pas onlangs weer contact zocht met zijn moeder nadat hij in oktober van de aardbodem verdween en nu in Syrië blijkt te zitten. "Hij is op zoek naar zichzelf, hij is de weg kwijt", zegt zijn moeder. "Binnen vier maanden radicaliseerde hij. Daarvoor was hij nog nooit bezig geweest met het geloof."

Tot nu toe zijn er volgens officiële cijfers ongeveer 170 jongeren naar Syrië en Irak vertrokken. Volgens de organisatie neemt dit aantal nog steeds toe.

Ouders kunnen hun verhaal doen, zonder angst dat hun kind onmiddellijk zal worden aangegeven.

Farid Azarkan

Ouders die bang zijn dat hun kinderen vertrekken, kunnen bellen naar het telefoonnummer 06-81893529. Twintig opgeleide vertrouwenspersonen geven raad en advies.

Farid Azarkan: "Ze krijgen dan een vertrouwenspersoon aan de lijn en kunnen hun verhaal doen, zonder angst dat hun kind onmiddellijk zal worden aangegeven, dat het paspoort van zoon of dochter wordt ingetrokken, (klein)kinderen uit huis worden geplaatst, of de politie en media meteen op de stoep staan."

Signalen

In een latere fase kunnen hulpzoekenden, indien gewenst en nodig, door de vertrouwenspersoon worden begeleid naar de juiste instantie. "Het uiteindelijke doel is ouders en familieleden in staat te stellen signalen van radicalisering te duiden en de hulpmogelijkheden bij probleemsituaties beter te benutten', aldus de organisatie.

Voor de moeder van Achmed is de hulp er te laat. Ze klopte al eerder tevergeefs aan bij hulpinstanties. "Mijn zoon had constant het gevoel dat hij niet werd geaccepteerd. Hij is zeer beïnvloedbaar en is nu gewoon gehersenspoeld." Ze verwacht niet dat haar zoon nog terug zal komen uit Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl