NOS Nieuws

'Moslimextremisme moet bij de bron worden aangepakt'

Aboutaleb bij conferentie in Witte Huis

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept moslims op actief afstand te nemen van aanslagen die gepleegd worden uit naam van religie. Dat zei hij vandaag in Washington, waar hij aanwezig is bij een top in het Witte Huis over de aanpak van gewelddadig extremisme.

De burgemeester denkt dat de bestrijding van extremisme moet worden aangepakt vanuit de islamitische gemeenschap en dat voorlichting in het onderwijs en het creëren van nieuwe banen niet genoeg is.

"Ik heb mij als moslim ontzettend kwaad gemaakt. Het wordt langzamerhand tijd dat er binnen de islamitische gemeenschap ook leiders opstaan die met deze materie weten om te gaan, want dit probleem los je niet alleen op met onderwijs en banen. Het moet bij de bron worden aangepakt."

Radicalisering

De bijeenkomst in het Witte Huis werd georganiseerd direct na de terroristische aanslagen in Parijs. Aboutaleb en zijn collega's Hans Bonte uit Vilvoorde en Anne Hidalgo uit Parijs zijn als Europese burgemeesters uitgenodigd.

Vice-president Joe Biden is gastheer en gespreksleider deze week. De nadruk ligt op de lokale aanpak van extremisme, daarom zijn er burgemeesters van verschillende steden in Europa en Amerika die op een of andere manier te maken hebben met radicalisering.

'Oprotten'

Aboutaleb kwam wereldwijd in het nieuws na de aanslagen in Parijs afgelopen januari. Jihadisten en andere extremisten die van plan zijn geweld te gebruiken tegen de westerse samenleving, gaf hij het advies “op te rotten”.

Met Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde
Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde

Zijn collega Hans Bonte verwoordde het iets milder. "Ik zou dergelijke woorden niet snel gebruiken, maar het is wel zo dat je tegen iemand die op een gewelddadige manier onze democratie wil terroriseren niet hard genoeg kunt zijn. Je moet mensen effectief aan de kant zetten, maar ik denk dat het gevaarlijk is om grote slogans te gebruiken die ook zeer gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl