Jaap de Hoop Scheffer

De Hoop Scheffer: de NAVO moet zich gaan manifesteren

In een interview met Nieuwsuur uit de oud-secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, vanavond zijn grote zorgen over de houding van Rusland in de crisis rond Oost-Oekraïne. De logica van het Kremlin is steeds minder te volgen, vindt hij. Hoog tijd dat de NAVO zich gaat manifesteren.

Te gast vanavond in Nieuwsuur is defensiespecialist Ko Colijn. Verslaggever Rudy Bouma doet verslag uit Kiev.

De Hoop Scheffer: de NAVO moet zich gaan manifesteren

Irrationeel gedrag

"De reden van mijn zorg is dat je ook rekening moet houden met een scenario waarin Poetin voor 95 proecent en niet voor 100 procent rationeel en calculerend is."

"Poetin zit in de val: zijn economie stort in elkaar, hij heeft bijtende sancties, de olieprijs is meer dan gehalveerd. Dit soort ontwikkelingen zouden kunnen leiden tot irrationeel gedrag."

De Hoop Scheffer vindt dat de NAVO sterk rekening moet houden met onverwachte daden van de Russische president.” Om die reden zou de NAVO zich nadrukkelijker moeten manifesteren".

Defensieve dodelijke wapens

Het gaat De Hoop Scheffer dan om het opslaan van militair materieel en oefeningen in de regio. "Niet om oorlog te gaan voeren met Rusland, maar om af te schrikken. (…) Het moment van defensieve dodelijke wapens komt dichterbij."

In het interview, dat vanavond in Nieuwsuur wordt uitgezonden, blikt De Hoop Scheffer ook terug op de rol die de NAVO en hijzelf in het verleden hebben gespeeld. Hij schuwt daarbij zelfkritiek niet.

"Oekraïne, dat de ambitie uitsprak om lid van de NAVO te worden, Georgië dat de ambitie uitsprak om lid van de NAVO te worden. Dat was voor de Russen een brug te ver. Hebben wij - inclusief ikzelf - ons voldoende ingeleefd in die perceptie, daar heb ik achteraf vraagtekens bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl