Kerry na aankomst op het vliegveld van Kiev
NOS Nieuws

Kerry in Oekraïne, wapenleveranties hoog op de agenda

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry trekt ruim 14 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan burgers in Oost-Oekraïne. Hij maakte dat bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne.

De VS overweegt wapenleveranties aan Oekraïne in de strijd tegen de pro-Russische rebellen. Kerry spreekt in Kiev naar verwachting met president Porosjenko, premier Jatsenjoek en de minister van Buitenlandse Zaken Klimkin.

Nachtkijkers

De Amerikanen leveren nu alleen 'niet-dodelijk' materieel, zoals nachtkijkers, kogelwerende vesten en radarapparatuur aan het Oekraïense leger.

Kerry's Duitse collega Steinmeier heeft zich opnieuw uitgesproken tegen wapenleveranties. Volgens Steinmeier zal de situatie in het conflictgebied daardoor niet verbeteren. Hij roept wil nog eenmaal een poging te doen het geweld te beëindigen.

Interventiemacht

Na de gesprekken in Oekraïne reist Kerry door naar München waar zaterdag een veiligheidsconferentie is van de NAVO. De oorlog in het oosten van Oekraïne staat op de agenda. Ook zal hij daar spreken met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken over het nucleaire programma van Iran.

Tijdens een NAVO-bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel wordt vandaag gesproken over het versterken van de interventiemacht tot 30.000 militairen.

Persbureau Reuters meldt dat de lijst met personen die niet naar de EU mogen reizen is uitgebreid met 19 personen. Op de lijst staan 5 Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl