Indonesië negeert internationale verontwaardiging

De nieuwe president Joko Widodo voert een streng en hard drugsbeleid. Widodo is in oktober oud-president Yudohyono opgevolgd. Lang is de doodstraf niet uitgevoerd, maar Widodo doet het dus wel. De president is volgens kenners hard als het moet.

Nieuwsuur spreekt met correspondent Michel Maas en Indonesië-kenner Henk Schulte Nordholt.

Indonesie negeert internationale verontwaardiging

In Indonesië is afgelopen weekend de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd. Hij kreeg de doodstraf voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Alle protesten van de Nederlandse regering en de persoonlijke bemoeienis van koning Willem-Alexander brachten Indonesië niet op andere gedachten.

Met de executie van de Nederlander Ang Kim Soei is de relatie tussen Nederland en Indonesië opnieuw in slecht vaarwater beland. En dat is niet de eerste keer. Indonesië zegt het koloniale verleden van Nederland allang vergeten te zijn, maar het land kan kritiek van Nederland slecht verdragen. Als ex-kolonisator wakkert Nederland nationalistische gevoelens aan als het kritiek levert.

Ambassadeurs

De executies hebben niet alleen in Nederland, maar ook tot veel beroering geleid in onder meer Australië en Brazilië. Indonesië besloot plotseling 64 ter dood veroordeelden om het leven te brengen. Dit weekend werden de eerste zes personen om het leven gebracht. Onder de geëxecuteerden van het afgelopen weekend was ook een Braziliaan. Twee Australiërs zitten in een Indonesische dodencel. Ook zitten er nog een Braziliaan en een Nederlander.

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Lestari Priansari Marsudi, begrijpt dat Nederland en Brazilië hun ambassadeurs voor overleg hebben teruggeroepen uit de Indonesische hoofdstad Jakarta na de executie van onder anderen een Nederlander en een Braziliaan afgelopen weekeinde. De minister zei dat ze het beleid van haar land ten aanzien van ernstige drugsdelicten eerder al duidelijk heeft gemaakt.

Druk opvoeren

Koenders zei in Brussel dat hij zich hard gaat maken voor de andere Nederlander die de doodstraf heeft gekregen. Hij benadrukt wel dat er in deze zaak nog juridische procedures lopen. "Hij staat dus nog niet op de lijst om geëxecuteerd te worden."

De minister van Buitenlandse Zaken wil de druk op de Indonesische regering opvoeren. Daarmee wil hij zo veel mogelijk samenwerken met andere landen. "Dat is de EU, maar ook Brazilië en Australië", zei Koenders. Dit weekend werden ook mensen geëxecuteerd uit deze laatste twee landen.

Hij zegt dat hij zal proberen de Indonesiërs op andere gedachten te brengen. "Hoe belangrijk de strijd tegen drugs ook is, de doodstraf is niet het geëigende middel."

Dit is onze rechtspraak. Die mensen zijn uitgeprocedeerd en het is een vonnis van de rechter dat moet worden uitgevoerd. Zo is het en zo blijft het.

Joko Widodo, president Indonesië

De opstelling van de nieuwe president is volgens correspondent Michel Maas niet hoopgevend voor de andere Nederlander die ter dood veroordeeld is. "De kans is wel heel klein dat hij de dans ontspringt. Hij is al ter dood veroordeeld en in hoger beroep geweest. Nu is hij is cassatie met de hoop op herziening. Hij is dus nog niet uitgeprocedeerd dus hier zal nog wel even tijd over heen gaan", aldus Maas.

"Dit is onze rechtspraak. Die mensen zijn uitgeprocedeerd en het is een vonnis van de rechter dat moet worden uitgevoerd. Zo is het en zo blijft het", zei president Joko Widodo na de executies van zaterdag.

"Dat wijst erop dat er geen enkele ruimte is voor gratieverzoeken", zegt Maas. "Ik verwacht dan ook niet dat een van de gratieverzoeken gehonoreerd gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl