Een Britse oma staat op de lijst voor de volgende ronde executies
NOS Nieuws

Kritiek op Indonesië werkt alleen maar averechts

"Het Nederlandse protest tegen de executie van Ang Kim Soei werkt averechts", zegt NOS-correspondent Michel Maas. Zware diplomatieke middelen zoals de terugtrekking van de Nederlandse ambassadeur en het op het matje roepen van de Indonesische zaakgelastigde wakkeren de gevoelens van nationalisme in Indonesië aan.

Daardoor zal het land zich alleen maar harder opstellen, denkt hij. "Kritiek uit het buitenland wordt in Indonesië al snel gezien als bemoeienis. Zeker als die kritiek uit Nederland komt, de voormalige kolonisator van Indonesië."

Wij laten ons niet de wet voorschrijven.

Citaat uit Kompas

Reacties in de Indonesische media zijn doorspekt met nationalisme. Kompas, een van de belangrijkste kranten in Indonesië, schrijft in zijn commentaar: wij laten ons niet de wet voorschrijven. "Dat betekent dat het buitenland een beetje voorzichtig zal moeten zijn met wat ze tegen Indonesië zeggen", zegt Maas.

  • Michel Maas / NOS
    Jakarta Post
  • Michel Maas / NOS
    Kompas: We laten ons de wet niet voorschrijven!
  • Michel Maas / NOS
    Jakarta Post: Voorstel aan het buitenland
  • Michel Maas / NOS
    Jakarta Post

"Ze moeten beseffen dat ze rekening moeten houden met de nationale trots van Indonesië als ze zaken willen doen met het land. Of die nou terecht is of niet, het is een gevoel dat heel sterk is en dat gedragen wordt door de bevolking en ook door de lokale media."

Een wrange zaak is die van een Britse oma.

NOS-correspondent Michel Maas

Twintig buitenlanders wachten nog op executie in Indonesië. Ze zijn allen veroordeeld voor drugszaken.

"De volgende groep wordt al voorbereid. Australië maakt zich al heel erg druk omdat er twee Australiërs bijzitten. Daar wordt nu al driftig commentaar op geleverd door de Australische regering en het parlement."

"Een wrange zaak is die van een Britse oma, die op dit moment gevangen zit omdat ze drugs het land in wilde smokkelen. Ook zij zou bij de volgende groep zijn die geëxecuteerd gaat worden."

De Australiërs Andrew Chan and Myuran Sukumaran
Australische regering bezorgd over executies

Gratieverzoeken

De opstelling van de nieuwe president is volgens Maas niet hoopgevend. "Dit is onze rechtspraak. Die mensen zijn uitgeprocedeerd en het is een vonnis van de rechter dat moet worden uitgevoerd. Zo is het en zo blijft het", zei president Joko Widodo na de executies van zaterdag.

"Dat wijst erop dat er geen enkele ruimte is voor gratieverzoeken", zegt Maas. "Ik verwacht dan ook niet dat een van de gratieverzoeken gehonoreerd gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl