Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Pogacar: 'Had deze sinds december in mijn hoofd' • Arensman wordt negende in zware etappe

Tadej Pogacar heeft met een indrukwekkende solo de vijftiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam gezet. Het was alweer de vierde overwinning van de Sloveen tijdens deze grote ronde.

liveblog gesloten

Morgen geen etappe, dinsdag gaan we weer verder

Morgen gaan we niet verder fietsen in Italië, dan is er een rustdag voor de renners. Dan kan iedereen nogmaals bedenken hoe ze Tadej Pogacar nog gaan uitschakelen voor de winst, al lijkt dat met deze gigantische voorsprong van de Sloveen bijna onmogelijk.

Dinsdag gaan we weer verder, dan wordt er gekoerst van Livigno naar Monte Pana. Weer een dag waarop lekker geklommen gaat worden. De etappe is iets minder lang dan vandaag en heeft iets minder hoogtemeters, maar dat is dan alleen op papier zo. Want eigenlijk voelt het met 206 kilometer en 4350 hoogtemeters bijna hetzelfde aan als vandaag.

De Stelvio zouden we ook gaan beklimmen, aankomende dinsdag, maar dat gaat niet door. De route is wat omgelegd door lawinegevaar.

Dat deert ons uiteraard niet om er gewoon weer bij te zijn, aankomende dinsdag.

Voor nu zwaait de etappewinnaar van vandaag jullie gedag:

Het algemeen klassement: Pogacar neemt nog meer afstand, Arensman dichterbij top vijf

De top tien van het algemeen klassement

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 56.11:46
Geraint Thomas (INEOS) +6.41
Daniel Martínez (BORA-hansgrohe) +6.56
Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +7.43
Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) +9.27
Thymen Arensman (INEOS) +9.45
Romain Bardet (dsm-firmenich-PostNL) +10.49
Filippo Zana (Team Jayco - AlUla) +11.11
Einer Rubio (Movistar) +12.13
Jan Hirt (Soudal-Quick Step) +13.11

Pogacar: 'Deze zat al sinds december in mijn hoofd'

Tadej Pogacar had deze etappe al lang in zijn gedachten, vertelt hij na afloop. "Ik heb hier al sinds december aan gedacht. Het is namelijk een leuke etappe met leuke beklimmingen en ik ben dan ook heel blij dat ik deze koninginnenrit kan winnen in Livigno. Een van mijn meest favoriete plekken in Italië."

De Sloveen pakte met deze etappe al zijn vierde overwinning in deze Ronde van Italië. Vandaag maakte Pogacar echt indruk met een 14 kilometer-lange solo, bergop. "Het was één van mijn beste dagen. Niet de allerbeste van mijn carrière, maar het ging ook zo voortvarend doordat mijn team het goed deed."

Mooie woorden had de winnaar van de etappe ook voor Nairo Quintana en Steinhauser. "Zij reden echt sterk"

FINISH | Daar zijn Arensman en co

En daar komt de groep met Thymen Arensman over de streep. Romain Bardet wordt vierde op 2.48 van Tadej Pogacar, daarna volgen Daniel Felipe Martínez en Geraint Thomas. Acht seconden daarna komen Geraint Thomas en Einer Rubio over de streep, net voor Ben O'Connor.

Arensman wordt negende vandaag op 3.08 van Pogacar.

Arensman finisht als negende

FINISH | Steinhauser wordt derde

Georg Steinhauser gaat naar de derde plaats. De Duitser plaatste als eerste een aanval in de slotfase, maar wordt daar niet heel erg voor beloond. Hij is nog wel de beste van de rest.

FINISH | Pogacar wint!

Wauw! Wat een prestatie van Tadej Pogacar, hij weet in 14 kilometer een heleboel tijd goed te maken en een heleboel renners in te lopen en komt juichend over de streep. Quintana moet zo'n halve minuut toegeven op de buitengewone klassementsleider.

Pogacar wint na een indrukwekkende solo

Nog 0.7 km | Quintana houdt geen stand

Quintana houdt geen stand. Pogacar is veel en veel te goed vandaag!

Nog 1.5 km | Pogacar komt dichter en dichter

Tadej Pogacar komt dichter en dichterbij Quintana. Maar nu volgt een heel steil deel van de slotklim. Dat zal waarschijnlijk ook in het voordeel van de Sloveen zijn, het verschil is ongeveer 15 seconden nog. Wie gaat deze etappe winnen?

Pogacar komt dichterbij

Nog 2.5 km | Koersen voor de tweede plek

In de groep met Geraint Thomas en Thymen Arensman wordt gekoerst voor de tweede plek in het algemeen klassement. De voorsprong van Pogacar is te groot in de algemene stand en dat wordt vandaag niet anders.

Nog 3 km | Quintana houdt nog stand, maar...

Nairo Quintana houdt nog stand, met nog drie kilometer te fietsen heeft hij een halve minuut voorsprong op Tadej Pogacar.

Lukt het de Colombiaan vandaag te verrassen? Hij heeft wel de pech dat Pogacar een enorm tempo aan het ontwikkelen is en de koploper op de hielen zit.

Nog 9 km | Hij heeft Steinhauser te pakken

Pogacar verpulvert nu Steinhauser. Hij gaat er voorbij alsof het niks is. Quintana heeft hij nog niet te pakken, maar dat zal niet heel lang meer duren. Het gaat de Sloveen niet lukken om Quintana nog voor de top ook in te rekenen.

Quintana op kop

Nog 11 km | Wat een tempo ontwikkelt Pogacar

Bizar, wat een tempo ontwikkelt Tadej Pogacar. Op een klim met zeker 6 procent stijgen komt de Sloveen rap dichterbij Nairo Quintana. Als dit zo doorgaat heeft Pogacar de Colombiaan nog voor de top van de Foscagno te pakken en dat is nog maar minder dan twee kilometer.

Tadej Pogacar in de achtervolging

Nog 13 km | Quintana voegt zich bij Steinhauser

Nairo Quintana heeft zich toch snel bij Georg Steinhauser kunnen voegen. De Duitser en de Colombiaan rijden nu samen op kop en gaan het opnemen tegen Tadej Pogacar, dat lijkt toch wel duidelijk.

Nog 14 km | Daar gaat Pogacar!

Veertien (!) kilometer klimwerk staat er nog op het programma, maar Tadej Pogacar gaat er vandoor. Hij gaat in de aanval, in de achtervolging. Hij wil de rit toch nog wel winnen.

Daar gaat Pogacar in de aanval

Nog 17 km | Valter krijgt bezoek, Quintana gaat

Steinhauser rijdt nog in zijn eentje op kop, maar Atilla Valter heeft zijn strijd moeten staken. Hij krijgt bezoek van Conci, Piganzoli, Storer en Covili. Nairo Quintana zat ook in dat groepje, maar die besluit nu ook eens te versnellen. Hij probeert Steinhauser te achterhalen.

Quintana gaat weg bij de groep Valter

Nog 20 km | Steinhauser en Valter op avontuur

De Duitser Georg Steinhauser van EF Education - EasyPost en Atilla Valter (Visma-Lease a Bike) gaan nog iets van deze etappe proberen te maken, zij trekken op zo'n twintig kilometer van de finish op avontuur. Voor de renner van Visma-Lease a Bike geldt wel dat hij nog een seconde of 15 achter de Duitser rijdt.

Julian Alaphilippe krijgt het niet voor elkaar om weer een etappe te winnen in de Giro. Hij valt weg uit de groep met achtervolgers.

Koploper: Steinhauser

Achtervolger: Valter + 0.15

Achtervolgers 2: O.a. Geschke, Quintana, Storer + 0.20

Peloton: +3.15

Nog 24 km | Vooral nog klimmen

Vanaf nu is het vooral nog klimmen voor de renners. Eerst de Foscagno en dan, na een kleine afdaling, de Mottolino op. Dat is de slotklim, waar nog vijftig bergpunten liggen te wachten voor degene die als eerste bovenkomt.

Julian Alaphilippe, maar ook Nairo Quintana, Atilla Valter en Michael Storer zouden deze etappe natuurlijk graag op hun naam schrijven, maar het peloton kruipt langzamerhand steeds dichterbij. Gaat het Pogacar nog lukken om ook deze etappe op zijn naam te zetten?

Pogacar verroert zich nog niet

Hoe loopt de Foscagno?

Na een kleine 'puist' belanden de renners zo aan de voet van de Foscagno. Zoals net al gezegd, zal dat ook weer een pittig klimmetje worden. De een na laatste klim van de eerste categorie vandaag.

De Foscagno

Nog 36 km | Pellizzari's werk zit erop

Voor Pellizzari zit het werk erop aan de voorkant van de koers. Hij probeert nog te doen alsof hij bidons gaat halen, maar de Italiaan wordt echt gelost. Dat geldt ook voor Amanuel Gebreigzabhier, die kan ook niet meer aanhaken bij de koplopers.

We zien dat het peloton nog op 3.35 minuut zit, dat zal hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn voor de koplopers van vandaag. Er kan dus nog steeds een winnaar vanuit het peloton komen, met nog zo'n 35 kilometer te gaan. En over een kilometertje of 25 beginnen we aan de Passo di Foscagno.

Dat wordt weer een enorm lange klim, namelijk 14,6 kilometer lang en gemiddeld stijgen de renners zo'n 6,3 procent.

Gebreigzabhier haakt af

Nog 42 km | Geraint, wat verkoeling nodig?

Van dat klimwerk krijg je het natuurlijk wel warm, dus is een beetje verkoeling niet erg. Maar of dat nou zo moet?

Het was niet zo bedoeld, maar hier wordt Geraint Thomas toch wel op een wat onaangename manier door zijn ploeggenoot nat gehouden tijdens de beklimming van de Mortirolo.

Nog 52 km | Alles vooraan is nu bij elkaar

In de afdaling van de Mortirolo zijn alle groepjes die waren ontstaan bij de beklimming weer bij elkaar gekomen. Dat betekent dat er nu weer een grote kopgroep is, met zo'n twintig man.

Iets daarachter rijdt ook nog een groep van dezelfde grootte. Het peloton rijdt nu op 4.20 minuten. Dat peloton is trouwens ook flink uitgedund, daarin rijden nog zo'n 30 renners.

De kopgroep op dit moment

Nog 62 km | Iedereen is boven op de Mortirolo

Iedereen is boven. Er was weinig spektakel op de Mortirolo, maar er zijn nog twee klimmetjes te gaan. Het is een mooi moment om even de situatie van nu te schetsen, want er is wel weer echt wat veranderd in de afgelopen minuten.

Nog 66 km | Conci heeft zich aangesloten bij koplopers, Scaroni als eerste boven

Conci heeft goed werk gedaan, hij heeft zich vlak voor de top aangesloten bij de koplopers. Maar het is Scaroni die als eerste bovenkomt op de Mortirolo. Geschke komt als vierde en sprokkelt nog wat bergpunten, maar vooralsnog heeft de Duitser het lastig om echt punten binnen te harken voor dat klassement.

Vooralsnog staat Pogacar bovenaan in dat klassement met 104 punten. Geschke heeft er 76. Er zijn nog 90 punten te verdienen vandaag.

Nog 68 km | Geschke op pad, maar zakt terug

Simon Geschke gaat ervandoor. Hij gaat samen met Nikola Conci op zoek naar de koplopers. Dat avontuur duurt alleen niet lang voor de Duitser, hij valt snel terug. Nu is Conci alleen overgebleven.

Nog 71 km | Nog twee man op kop

Er zijn nog maar twee Italianen over op kop. Dat zijn Christian Scaroni en Giulio Pellizzari. Zij hebben op dit moment 55 seconden voorsprong op een enorme groep met klimmers die daarachter rijdt. Het peloton, met Tadej Pogacar, houdt zich nog rustig.

De koplopers moeten nog zo'n vier kilometer klimmen op de eerste echt zware klim van de dag, de Mortirolo.

Twee koplopers nog

Nog 75 km | Drie teamgenoten Pogacar haken af

We zijn net begonnen aan de klim. Stake Laengen is namens Team Emirates het tempo aan het bepalen in het peloton, maar dat zorgt er ook voor dat drie teamgenoten van Pogacar in de problemen komen. Rui Oliveira, Juan Sebastián Molano en Mikkel Bjerg zakken weg uit het peloton.

Nog 78 km | Twee man afgehaakt voor de klim

Vlak voor de beklimming van de Mortirolo zijn Oostenrijker Tobias Bayer en Davide Ballerini afgehaakt bij de kopgroep. De kopgroep bestaat nu dus alleen nog uit teamgenoten Pellizzari en Tonelli, Wood en Scaroni.

Het is nu nog iets minder dan 12 kilometer de berg op. Gaan we zo ook spektakel zien vanuit het peloton? Met andere woorden: gaat Pogacar in actie komen?

Pogacar onderweg in de vijftiende etappe

Nog 84 km | Nog vijf kilometer tot de Mortirolo

We fietsen nog vijf kilometer voordat er daadwerkelijk geklommen gaat worden op de Mortirolo. Het lijkt erop dat de koplopers straks weer ingerekend gaan worden door de grote groep renners daarachter. Hoe staat het er nu voor?

Nog 91 km | We komen dichterbij de Mortirolo

We komen dichtbij de Mortirolo, die door de renners wordt beklommen aan de 'makkelijke' kant. Nou ja, makkelijk bestaat natuurlijk niet, maar de andere kant is steiler. Alsnog zijn de renners straks bezig met een klim van zo'n 13 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,7 procent.

De beklimming van de Mortirolo

Nog 100 km | Maestri en Alaphilippe weer samen

Donderdag waren Alaphilippe en Maestri al de smaakmakers en ook vandaag zitten de twee weer bij elkaar in de vlucht. De twee waren destijds de beste maatjes.

Wat gebeurde er donderdag precies?

Alaphilippe wist de etappe op zijn naam te zetten na een prachtige solo. Hij wist na afloop precies wie hij moest bedanken voor zijn overwinning: medevluchter Mirco Maestri. De Italiaan van Polti Kometa reed 125 kilometer met Alaphilippe op kop, de jagende achtervolgers urenlang voor blijvend.

Maestri reed vol mee in de aanval, ook toen duidelijk werd dat hij Alaphilippe niet kon volgen op de klimmetjes in de laatste vijftig, zestig kilometer. De Fransman had Maestri al eerder kunnen lossen, in plaats van op de laatste klim tien kilometer voor de streep. Maar Alaphilippe wachtte, omdat hij wist dat hij de hulp van de veel grotere Maestri goed kon gebruiken. Maestri offerde zich gewillig op als meesterknecht, om uiteindelijk als negende te eindigen.

"Dank je, groots", vertelde 'Loulou' Maestri na afloop. "Ik zal deze dag blijven herinneren. Grandissimo."

Vandaag, iets voor de start, gaf Alaphilippe zijn maatje ook nog een shirtje van hem cadeau.

Alaphilippe bedankt Maestri

Nog 111 km | En weer problemen...

De Fransman Alaphilippe was terug in de groep, maar moet nu zijn fiets weer wisselen. Het zit de winnaar van de etappe van donderdag nog niet echt mee vandaag.

We zijn overigens precies halverwege nu. Het is een saai stukje van de etappe, maar als we over een kleine twintig kilometer aan de voet van de Mortirolo staan, gaan we ons geen moment meer vervelen. Dan is het klimmen, klimmen, klimmen.

Nog 115 km | Alaphilippe moet wat schade herstellen

Julian Alaphilippe moet wat schade gaan goedmaken. Hij had even wat materiaalpech en moet nu zien terug te keren in de achtervolgende groep.

Nog 123 km | Even een rustige periode

Het is nu even een rustige periode in de koers. Tussen de San Zeno en de Mortirolo is het zo'n vijftig kilometer vlak. Daardoor heeft de kopgroep nu zo'n 1.30 minuut voorsprong op de tweede groep, waar veel klimmers in hebben plaatsgenomen. Het peloton rijdt nu op 4.30 minuut van de koplopers.

Het peloton doet het nog rustig aan

Nog 137 km | Zes renners scheiden zich af

Zes renners zijn er in de afdaling weer vandoor gegaan uit die enorme kopgroep. Het gaat om vier Italianen: Allessandro Tonelli en Giulio Pellizzari van VF Group-Bardiani CSE, Davide Ballerini en Christian Scaroni van Astana. Ook de Oostenrijker Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) en Harrison Wood (Cofidis) hebben zich erbij gevoegd.

De klimmers daarachter staan te kijken, zij waren juist net teruggekomen in de voorste groep.

Nog 157 km | De twee groepen zijn één, Geschke pakt nu wel bergpunten

De twee groepen zij nu één, vlak voor de top van de San Zeno. Op die top haalt Simon Geschke toch wat bergpunten binnen, want hij komt als tweede over de streep. Het peloton zit nu 4.05 achter de groep van meer dan 50 (!) man.

De top van de San Zeno

Nog 160 km | Groep twee komt veel dichterbij

De kopgroep, waar vanmorgen twaalf man aan deelnamen, is geslonken tot tien renners. De groep met klimmers zit nu op ongeveer 50 seconden van die kopgroep en komt dus steeds dichterbij. Het is nog drie kilometer klimmen, komen de voorste twee groepen nog samen voor de top van de San Zeno?

Nog 165 km | Beklimming twee!

En daar begint het peloton aan de tweede beklimming van de dag. De Colle San Zeno. Veertien kilometer klimmen à gemiddeld 6,7 procent. Dat zal ongetwijfeld betekenen dat de kopgroep iets gaat inleveren op de achtervolgende groep.

Na deze klim weten we ook welke groep de koers gaat bepalen richting de grote beklimming van de Mortirolo.

Beklimming twee, de San Zeno

Nog 170 km | Het is een enorme groep geworden

De groep die nu de kopgroep achtervolgt is echt een enorme groep geworden. Daar zitten zo'n 40 á 50 renners bij. Het is onmogelijk om ze nu allemaal op te noemen, maar de belangrijkste namen hebben we al even uiteen gezet.

Die groep heeft nu zo'n 2.15 achterstand op de koplopers. Het peloton zit weer 1.15 minuut achter de groep met klimmers.

Kopgroep: Tobias Bayer, Davide Ballerini, Simone Velasco, Harrison Wood, Laurence Pithie, Lewis Askey, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Bert van Lerberghe, Caleb Ewan, Davide Bais, Allesandro Tonelli.

Groep 2 + 2.15: Met o.a. Tobias Foss (INEOS), Simon Geschke (Cofidis), Attila Valter en Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Michael Storer (Tudor), Gijs Leemreize (dsm-firmenich-Post NL) en Nairo Quintana (Movistar)

Peloton: +3.46

De renners zijn onderweg in de 15e etappe

Nog 182 km | Calmejane grijpt naast volle buit

Calmejane, die ook nog een rol kan spelen in het bergklassement, kan niet de volle buit pakken op de eerste beklimming van de dag. Hij verliest het sprintje van Pithie.

Calmejane verliest het sprintje van Pithie

Nog 185 km | De goede klimmers melden zich

De goede klimmers melden zich nu. Nee, dan hebben we het niet over de toppers uit het klassement, maar wel de klimmers die toch behoorlijk over een berg kunnen komen en mee kunnen doen om de dagzege, als zij genoeg ruimte krijgen.

Zo zien we nu in de enorme groep bijvoorbeeld Tobias Foss (voormalig Visma), maar ook Attila Valter (Visma-Lease a Bike), Simon Geschke, Nairo Quintana en Julian Alaphilippe.

Kopgroep: Tobias Bayer, Davide Ballerini, Simone Velasco, Harrison Wood, Laurence Pithie, Lewis Askey, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Bert van Lerberghe, Caleb Ewan, Davide Bais, Allesandro Tonelli.

Groep 2 + 2.10: Met o.a. Tobias Foss (INEOS), Simon Geschke (Cofidis), Attila Valter en Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) en Nairo Quintana (Movistar)

Peloton: +2.45

Nog 188 km | Daar ontstaat een tweede groep

Op de eerste klim ontstaat nu een tweede groep. Wie daar precies bij zitten, is nog niet duidelijk. In ieder geval zit Geschke er nu wel bij. Hij wil toch nog wat bergpunten gaan sprokkelen vandaag.

Geschke op pad

NOG 193 km | Het eerste klimmetje

Het is kinderspel bij wat er nog gaat komen, maar de kopgroep gaat beginnen aan het eerste klimmetje van de dag. De Lodrino, een klim van de derde categorie. Het is bijna acht kilometer klimmen aan 4.4 procent stijgen. Dat valt dus nog wel mee, maar aan het eind van de dag telt het wel mee in de benen.

Ondertussen is de voorsprong van de kopgroep nu 3.40 minuten. Daar baalt vooral Simon Geschke van. De Duitser van Cofidis had mee willen zijn in de kopgroep, maar zit daar niet bij. De eerste bergpunten gaan dus aan hem voorbij.

NOG 203 km | Arensman voelt zich goed

De Nederlandse hoop is vandaag gevestigd op Thymen Arensman. De klassementsrenner van INEOS had gister een goede dag met een derde plaats in de tijdrit. En dus staat hij vandaag ook met een goed gevoel aan de start. "Dat is natuurlijk altijd zo als je een dag eerder een goed resultaat neerzet. Maar de benen in het team zijn goed."

Nog 210 km | Serieus gat geslagen

De kopgroep heeft wel een serieus gat geslagen inmiddels. De twaalf vooraan hebben nu een voorsprong van bijna twee minuten.

Kopgroep: Tobias Bayer, Davide Ballerini, Simone Velasco, Harrison Wood, Laurence Pithie, Lewis Askey, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Bert van Lerberghe, Caleb Ewan, Davide Bais, Allesandro Tonelli.

Peloton: +1.56 min

NOG 218 km | De grootste namen in de kopgroep

Twaalf man zijn er weggesprongen en hebben nu een klein gaatje geslagen. In die groep zitten nog niet de namen die je vandaag gaat zien tot het einde, maar er zitten wel wat bijzondere renners tussen hoor. Zo zien we Lilian Calmejane, die nog het dichtst bij Pogacar staat in het klassement, namelijk op 31.36 minuten. Daarnaast zien we Laurence Pithi en Caleb Ewan nu voorin.

Deze groep van twaalf renners heeft nu ongeveer een halve minuut voorsprong op het peloton.

De eerste kopgroep van de dag

NOG 222 km | Meteen actie

We hebben nog geen drie meter gefietst en er is meteen actie. Wie gaan we zo in de kopgroep zien? Er is natuurlijk wel een groepje dat graag voor het peloton uit zou willen fietsen vandaag. Een van die rijders is Aurélien Paret-Peintre, die wel wat bergen kan verteren.

NOG 222 km | En nu kan het spel echt beginnen

Ja! Het startschot heeft geklonken. Nu gaan we echt weg. 222 kilometer vol spektakel.

Het is wel genoeg voor vandaag

Davide Cimolai heeft geen zin in de vele bergen vandaag, zo lijkt het. Nog voordat we officieel weg zijn draait hij zich om en fietst hij niet met het peloton mee.

Krachtvoer voor Tiberi

Voor zo'n etappe van vandaag is het natuurlijk goed om flink wat krachtvoer naar binnen te werken. Dat doet Antonio Tiberi van Bahrein Victorious dan ook. Vlak voordat de neutralisatie over is, meldt hij zich bij koersdirecteur Mauro Vegni, die hem wat snoepjes geeft.

Het is maar te hopen voor Vegni dat de rest dat niet gezien heeft, anders is zijn zak zo leeg.

Snoepgoed voor Tiberi

Het peloton is vertrokken!

Het peloton is vertrokken! Nu nog geneutraliseerd, maar het zal niet lang meer duren voordat het peloton echt zijn gang kan gaan.

Een bijzondere pizza voor Mirco Maestri

Voor de start van deze vijftiende etappe was er een verrassing voor Mirco Maestri, de Italiaan van Polti Kometa. Julian Alaphilippe, de winnaar van donderdag, kwam hem een bijzondere pizza brengen.

Dat deed de Fransman omdat Maestri donderdag de hele dag met Alaphilippe in de aanval trok. In de etappe wist Alaphilippe uiteindelijk zege te vieren door de hulp van Maestri. Na de etappe bedankte de voormalig wereldkampioen de Italiaan al uitgebreid, maar nu nog een beetje extra.

Nieuwe carrières bij Lidl-Trek?

Bij Lidl-Trek hebben ze overduidelijk zin in de etappe van vandaag. Maar mocht het nou niks worden met de wielercarrières, dan zit er misschien ook nog wel een zang of danscarrière in. Even lachen op de vroege ochtend? Kijk dan even het onderstaande filmpje:

Vier keer Pogacar?

Tadej Pogacar won al drie etappes deze Giro. Gaat de Sloveen vandaag ook voor zijn vierde winst, of laat hij anderen het werk opknappen? Hoe dan ook, we zullen hem ongetwijfeld gaan zien in zo'n loodzware etappe als vandaag.

Wordt het weer een juichende Pogacar?

Het is best koud aan de finish

De renners starten vandaag nog vol goede moed aan de loodzware etappe, daar zal het zonnetje bij helpen. Het is zo'n 16 graden in Manerba del Garda. Prima fietsweer zou je zeggen. Maar een goede renner is op alles voorbereid, want bij de finish in Livigno is het nog maar vier graden.

De handschoenen mogen dus mee.

Astana doet het met een renner minder

Het peloton gaat vandaag met één renner minder op pad. Het is Vadim Pronskiy die niet van start gaat voor Astana.

Zo staat het ervoor in het algemeen klassement

Na de tijdrit van zaterdag is Thymen Arensman weer wat dichter bij de top vijf gekomen. De wielrenner uit Deil moet nog iets meer dan een minuut goedmaken om bij de beste vijf renners van deze Giro te komen, maar hij is aardig onderweg. Tadej Pogacar gaat onbedreigd op de eindzege af, hij heeft al meer dan 3.30 minuut voorsprong op Geraint Thomas.

Zo staat het ervoor in het algemeen klassement:

De top tien na 14 etappes

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) 50:00:09
2. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +3.41
3. Daniel Martinez (Bora-Hansgrohe) +3.56
4. Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +4.35
5. Antonio Tiberi (Bahrein Victorious) +5.17
6. Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) +6.30
7. Filippo Zana (Team Jayco-AlUla) +7.26
8. Romain Bardet (Team dsm-firmenich - PostNL) +7.52
9. Lorenzo Fortunato (Astana - Qazaqstan Team) +8.40
10. Alex Baudin (Decathlon - AG2R) +8.56

Hoe ging het gisteren ook alweer?

Gisteren stond er een tijdrit op het programma voor het peloton. De Italiaan Filippo Ganna was veruit de snelste, maar Tadej Pogacar verstevigde zijn leiding in het klassement nog eens. Thymen Arensman had een uitstekende tijdrit in de benen en werd derde.

Heb je het gemist? Hieronder een samenvatting:

Ganna is Pogacar te snel af in tijdrit, Arensman maakt sprong in Giro-klassement

Hoe ziet de etappe van vandaag eruit?

Hoe ziet de zwaarste etappe van deze Giro d'Italia eruit? Op papier oogt hij al zwaar, moet je nagaan als er ook nog gefietst moet worden.

De renners gaan eerst over de Lodrino (derde categorie), daarna over de Colle di San Zeno (tweede categorie) en de beruchte Passo del Mortirolo (12,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7).

Daarna volgt een aanloop naar een tweetrapsklim van de eerste categorie naar de finish. Via de Passo di Foscagno (14,6 kilometer à 6,3 procent) klimmen ze door op de Mottolino (4,6 kilometer à 7,7 procent.

De top ligt op 2.387 meter, wie komt er als eerste boven?

Etappe 15 in de Giro d'Italia

Buongiorno! 

Buongiorno!

Daar zijn we weer! Nadat de renners de benen gisteren maar 31,2 kilometer in actie hoefden te laten komen, wordt het vandaag wel een stukkie lastiger. In een etappe van 222 kilometer (de langste van deze ronde) staan maar liefst vijf beklimmingen op het programma. Er moeten 5400 hoogtemeters overwonnen worden.

De start is vandaag rond 10.30 uur in Manerba del Garda en we rijden dan richting de Alpen. De finish ligt in Livigno, waar de renners rond 16.15 uur weer worden verwacht.

Logisch lijkt dat Tadej Pogacar de grote favoriet is voor deze etappe, maar laten we andere klassementsmannen niet uitsluiten. En mocht er een kopgroep weg mogen rijden, dan zal Valentin Paret-Peintre zich ongetwijfeld weer melden.