voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Totale schuld Vitesse is bijna 19 miljoen • Van Rooij mist einde van het seizoen

In deze 31ste speelronde is PSV officieus kampioen geworden, maar er staat nog veel meer op het spel in de, door Koningsdag, opgesplitste speelronde in de eredivisie. Zo vecht RKC nog tegen degradatie en kan NEC proberen de felbegeerde vijfde plek over te nemen van Ajax.

  • Vandaag geen wedstrijden, we blikken wel vooruit op de zondag in de eredivisie.
liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was het blog voor vandaag! Zondag zijn we er natuurlijk weer, want dan worden de overige vijf wedstrijden gespeeld van speelronde 31 in de eredivisie. Dan kijken we naar:

  • NEC-AZ
  • PEC Zwolle-Heracles
  • RKC Waalwijk-FC Utrecht
  • Sparta-FC Volendam
  • Vitesse-Fortuna Sittard.

Ben je er dan ook weer bij? Tot dan!

Hoeneß bevestigt: Rangnick is derde keuze in zoektocht naar nieuwe trainer

Uli Hoeneß, erevoorzitter van Bayern München, bevestigt dat Ralf Rangnick de derde keuze is in de zoektocht van de Duitse topclub naar een nieuwe trainer. Vrijdag zei Hoeness dat de Rekordmeister eerst de pijlen gericht had op Xabi Alonso, maar hij besloot bij de nieuwe Bundesliga-kampioen Bayer Leverkusen te blijven.

Daarna is doorgeschakeld naar Julian Nagelsmann, maar de bondscoach van het Duitse team heeft ook afgezegd. Daarop werd besloten contact op te nemen met Rangnick. "We hebben nooit met drie coaches tegelijk gesproken", aldus Hoeneß. "Als we met iemand praten, moet je hem het gevoel geven dat hij de man is. Als hij ja zegt, dan is het perfect. Als hij nee zegt, gaat het door."

Rangnick is nu werkzaam voor de Oostenrijkse nationale ploeg en denkt nog over het voorstel van Bayern München na. "Ik denk dat er binnen een week een ja of een nee zal zijn", voorspelde de erevoorzitter.

Ralf Rangnick

Totale schuld Vitesse bedraagt bijna 19 miljoen euro

De totale schuld van Vitesse bedraagt 18,9 miljoen euro. Dat staat in de stukken die de club heeft overlegd aan de rechtbank Gelderland in het zogeheten WHOA-verzoek.

De Arnhemse club heeft schulden bij ongeveer 150 handelscrediteuren met een totale schuld van 3,1 miljoen. Ook heeft de Belastingdienst nog zo'n 1,45 miljoen euro tegoed en is de schuld aan de Amerikaanse investeerder Coley Parry opgelopen tot 14,3 miljoen euro.

Vitesse mag op grond van de wettelijke regeling een betalingsregeling treffen met zijn schuldeisers en zo kwijtschelding van een deel van schulden afdwingen. De rechtbank ging donderdag met de nodige aarzeling akkoord met de procedure die de club nodig heeft om financieel weer wat gezonder te worden en het voortbestaan te garanderen.

Uit het stuk van de rechtbank valt op te maken dat het allerminst zeker is dat Vitesse zal slagen in deze procedure , maar dat het op dit moment "het voordeel van de twijfel geniet". Daarbij speelt mee dat er geen schuldeisers zijn die het faillissement van de club hebben aangevraagd.

De licentiecommissie van de KNVB strafte eerder deze maand Vitesse voor overtredingen van de financiële regels met 18 punten aftrek. De club degradeert daardoor uit de Eredivisie.

Coley Parry

Ten Hag vraagt om steun voor Rashford

Eerder vandaag meldden we al dat Marcus Rashford zich liet horen over de beledigingen die online aan hem geuit worden. Maar niet alleen online krijgt de Engelse aanvaller kritiek, affgelopen week, tegen Coventry, werd Rashford nog uitgefloten. Zijn trainer, Erik ten Hag, vraagt supporters hem nu meer te steunen.

De 26-jarige aanvaller maakte vorig seizoen nog 30 doelpunten, maar dit seizoen is alles anders. Hij scoorde pas acht doelpunten.

"Vorig jaar had hij een briljant seizoen. Ik denk dat dat het beste seizoen uit zijn carrière was. Hij scoorde dertig doelpunten, dus daar zie je waartoe hij in staat is", aldus Ten Hag, een dag voor de thuiswedstrijd tegen Burnley in de Premier League.

"Dit seizoen heeft hij niet de prestaties geleverd en dan zijn de mensen erg kritisch. Iedereen zou hem moeten steunen en hem moeten pushen om terug te komen op het niveau van vorig seizoen."

Rashford is er door een blessure niet bij tegen Burnley.

Joseph Oosting verlengt bij FC Twente

FC Twente-trainer Joseph Oosting blijft langer de trainer in Enschede. De 52-jarige oefenmeester gaat een nieuw contract tekenen bij de club, hij blijft nu tot en met 2027. De contractverlenging is zo goed als rond, meldt Oosting.

Met de Emmennaar aan het roer is FC Twente aan een goed seizoen bezig. Oosting staat met de Tukkers op de derde plaats, met acht punten voorsprong op AZ, dat vierde staat en een wedstrijd minder speelde. De derde plek geeft de ploeg aan het einde van het seizoen recht op voorrondes van de Champions League.

Een woordvoerder van FC Twente kon de contractverlenging niet bevestigen.

De voormalig trainer van onder andere Vitesse en RKC Waalwijk werd door zijn goede prestatie gelinkt aan de mogelijk vrijkomende trainersvacature in De Kuip. Als Arne Slot zou vertrekken in Rotterdam, zou Oosting een van de kandidaten zijn om hem op te volgen. Een overstap naar Feyenoord is dus niet aan de orde.

Joseph Oosting

'Van Rooij mist einde van het seizoen'

NEC-verdediger Bart van Rooij komt de rest van het seizoen niet meer in actie, meldt De Gelderlander vrijdag. Hij heeft last van een hamstringblessure, die hij opliep in de bekerfinale tegen Feyenoord. De 22-jarige back kwam dit seizoen tot 24 competitiewedstrijden bij NEC, daarin scoorde hij twee doelpunten en gaf hij drie assists.

De meest waarschijnlijke vervanger van Van Rooij in de wedstrijd tegen AZ zondag is de Fransman Brayann Pereira.

Bart van Rooij mist het einde van het seizoen

Tilburg maakt zich op voor de eredivisie: 'Leeft in de hele stad'

Tilburg maakt zich op voor een promotiefeestje. Willem II kan vanavond zomaar eens gepromoveerd zijn naar de eredivisie. Daarvoor moet alleen nog gewonnen worden van FC Groningen, dat derde staat in de eerste divisie.

"Het leeft in de hele stad. Iedereen wil graag weer terug. Als het nu lukt, zorgt het voor opluchting en rust", zegt hoofd jeugdopleiding van Willem II Arjan Swinkels, die zelf acht jaar in het eerste speelde.

Voor Willem II zou het de derde promotie van deze eeuw zijn. Na degradaties in 2011 en 2013 sprong de club het jaar volgende jaar terug naar het hoogste niveau. Ditmaal heeft Willem II een jaartje extra nodig. Vorig seizoen eindigde de club als vierde, en werd in de play-offs meteen verloren van VVV Venlo.

Braziliaans icoon Marta stopt

De Braziliaanse voetballegende Marta stopt dit seizoen als international. Dat heeft ze aangekondigd bij het Braziliaanse CCN. "Dit is mijn laatste jaar bij het nationale team."

Ze hoopt nog wel een keer naar de Olympische Spelen te gaan. "Als ik ga, zal het fantastisch zijn, geweldig. Ik zal van elk moment genieten."

Marta, die zes keer werd uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld, speelde tot nog toe 175 duels voor de Seleção, Daarin maakte ze 116 doelpunten, een record.

Oud-scheidsrechter Van Egmond stopt bij de KNVB

Dick van Egmond stopt na dit seizoen als coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. De 62-jarige voormalig scheidsrechter moet om gezondheidsredenen een stapje terugdoen, zo meldt de voetbalbond.

Van Egmond, die zelf 550 wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal floot, is sinds 2010 werkzaam bij de bond als scheidsrechterscoördinator.

"De afgelopen dertien jaar zijn Nederlandse scheidsrechters, assistenten en videoscheidsrechters zeer succesvol geweest", zegt hij op de KNVB-site. "Ze zijn op alle grote toernooien geweest, hebben handenvol finales gefloten en zijn een voorbeeld voor heel Europa. Ik vind het prachtig dat ik dat van dichtbij heb mogen meemaken, net als dat ik het mooi vind dat ik aan de introductie en ontwikkeling van de VAR heb mogen bijdragen. Helaas stopt het voor mij hier."

De KNVB gaat de komende periode op zoek naar een opvolger.

Dick van Egmond

Bergwijn voor één wedstrijd geschorst

Ajax-aanvaller Steven Bergwijn is voor één wedstrijd geschorst. Die wedstrijd schorsing krijgt hij opgelegd na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Excelsior, van afgelopen woensdag (2-2). De aanvoerder kreeg de rode prent toen hij bij het meeverdedigen Excelsior-aanvaller Mirmeirhel Benita in het strafschopgebied vasthield.

Scheidsrechter Sander van der Eijk wilde het eerst alleen bij een strafschop laten, maar werd door de VAR naar de kant geroepen. Van der Eijk bedacht zich en trok ook rood voor Bergwijn. Ajax verspeelde daarna een voorsprong.

Bergwijn mist nu zondag 5 mei de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Ajax speelt de laatste twee speelronden tegen Almere City FC en Vitesse.

Steven Bergwijn slaat zichzelf voor het hoofd

Zweden zegt 'nee' tegen de VAR

Scheidsrechters in het Zweedse profvoetbal krijgen voorlopig nog geen hulp van de videoscheidsrechter. De meeste clubs hebben tegen de invoering van een VAR gestemd. Het ging om 18 van de 32 stemgerechtigde clubs.

Frederik Reinfeldt, voorzitter van de Zweedse voetbalbond denkt daarentegen nog steeds dat een VAR het spel eerlijker kan maken. "Maar ik moet respecteren dat veel clubs tegen zijn", zei hij na de uitslag van de stemming.

Veel clubs hebben in Zweden naar hun fans geluisterd, de meeste fanatieke Zweedse supporters zijn namelijk tegen de invoering van de VAR.

Klopp: 'Slot is een goede trainer en een goede kerel'

Liverpool-trainer Jürgen Klopp heeft zich vrijdag op de persconferentie uitgelaten over zijn mogelijke opvolger bij Liverpool, Arne Slot. De Duitser denkt dat Slot een goede trainer zou zijn voor Liverpool. "Als hij het wordt, is dat een goede keuze. Ik vind het mooi hoe hij zijn team laat spelen."

Arne Slot liet zich donderdag al tegenover de NOS ontvallen dat hij hoogstwaarschijnlijk de nieuwe trainer wordt van de Engelse topclub. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt", zei Slot. "Ik denk dat er al een heel goed bod is gedaan door Liverpool."

Klopp heeft niet met de Nederlander gesproken en zegt hem ook niet persoonlijk te kennen. "Maar mensen zeggen over hem dat het een goede kerel is. Daar hou ik van. Een goede trainer en een goed mens. Als hij de oplossing is en mij dus opvolgt, dan ben ik daar blij mee."

De succescoach van Liverpool had niet heel veel meer woorden over voor zijn collega, maar liet zich nog ontvallen dat Slot terechtkomt bij een club met 'fantastische mensen'. "Het is de beste baan ter wereld. Een hele interessante ook."

Jürgen Klopp

NEC-geldschieter Boekhoorn geridderd

Marcel Boekhoorn, de geldschieter van NEC, heeft vandaag een lintje gekregen. De eigenaar van Ouwehands Dierenpark is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt het lintje bijvoorbeeld voor de opgerichte stichting Ouwehand Zoo Foundation, waar hij bedreigde diersoorten mee wil beschermen en fokprogramma's opzet.

Met het geld van Boekhoorn presteert NEC dit jaar naar behoren. De Nijmeegse club stond in de bekerfinale en verloor die met 1-0 van Feyenoord. Daarnaast kan NEC nog rechtstreeks Europees voetbal afdwingen via de competitie.

Boekhoorn geridderd

Rashford is online beledigingen zat: 'Genoeg is genoeg'

Marcus Rashford is boos over de grote hoeveelheden beledegingen die hij over zich heen krijgt online. De aanvaller van Manchester United laat dat op X weten.

Hij reageert op een account dat zegt dat Rashford absoluut belachelijk wordt behandeld. Daar is de Engelsman het mee eens.

De aanvaller kent een moeilijk seizoen. Afgelopen week, tegen Coventry, werd Rashford nog uitgefloten. Daarnaast is hij online al een tijd de zondebok.

Bosvelt blijft langer bij Go Ahead Eagles

Paul Bosvelt blijft langer technisch manager bij Go Ahead Eagles, zijn contract is verlengd tot en met 2027. In eerste instantie zou de technisch manager tot 2025 aan de club uit Deventer verbonden zijn.

"Ondanks dat ik nu al ruim zes jaar bij deze club zit in mijn huidige rol, heb ik nog steeds het gevoel dat we samen nog stappen kunnen zetten", vertelt Bosvelt. "Ik ben blij met de waardering en het vertrouwen van ons grootaandeelhouder Kees Vierhouten. Daarbij is de samenwerking met algemeen directeur Jan Willem van Dop, waar ik het meest mee te maken heb, zeer prettig. Genoeg redenen om vol energie door te gaan bij deze mooie club!"

Paul Bosvelt

Wie speelt er komend jaar in de eredivisie? Willem II is bij winst zeker

Wie speelt er komend jaar in de eredivisie? We weten al zeker dat Vitesse de eredivisie gaat verlaten, nadat de licentiecommissie de club bestrafte met 18 punten aftrek. Willem II lijkt die plek van de Arnhemse club te gaan invullen. De Tilburgers kunnen bij winst op FC Groningen de champagneflessen lostrekken, dan is de club namelijk terug in de eredivisie.

Maar FC Groningen heeft ook nog alles om voor te spelen. De ploeg van Dick Lukkien is met Roda JC in een strijd verwikkeld om de andere rechtstreekse promotieplek.

Rob Nizet

Maakt Van Praag nou wel of geen excuses?

Michael van Praag zou gisteren bij de informatiebijeenkomst op De Toekomst zijn excuses hebben aangeboden aan de leden van Ajax, zo werd naar buiten gebracht door meerdere aanwezigen. Van Praag zou daar hebben gezegd dat hij Alex Kroes in de media te hard aan zou hebben gepakt, nadat bekend werd dat de algemeen directeur werd verdacht van het kopen van aandelen met voorkennis.

Alleen zegt Van Praag zelf dat hij helemaal geen excuses heeft aangeboden. Of toch weer wel? Nou ja, luister er zelf maar even naar.

Maakt Van Praag nou wel of geen excuses aan de leden van Ajax?

Hedwiges Maduro op weg naar Almere City

Ajax-assistent Hedwiges Maduro is op de weg terug naar Almere City. De onderhandelingen tussen de 39-jarige Maduro en Almere City zijn inmiddels in een vergevorderd stadium, zo bevestigen bronnen aan de NOS.

Vorig seizoen was Maduro nog assistent van Alex Pastoor, toen Almere voor het eerst in de clubhistorie promoveerde naar de eredivisie. Daarna vertrok de voormalig middenvelder naar Ajax.

Almere City-trainer Pastoor maakte eerder deze maand bekend te vertrekken bij de club die afstevent op lijfsbehoud in de eredivisie.

Hedwiges Maduro

Eerbetoon aan Cruijff

Johan Cruijff zou gisteren weer een jaar ouder zijn geworden. Nederlands beste voetballer zou 77 jaar zijn geworden. Met zijn speelstijl van destijds had Cruijff prima mee kunnen doen met het voetbal van tegenwoordig, zo liet een FIFA-account gisteren zien op X.

Belangrijk weekend voor RKC en NEC

Zondag staan er vijf wedstrijden op het programma. Vooral de wedstrijden van NEC tegen AZ en RKC tegen FC Utrecht gaan echt ergens over. NEC kan namelijk bij een nieuwe driepunter de vijfde plek in de eredivisie overnemen van Ajax. Die plek geeft uiteindelijk recht op rechtstreeks Europees voetbal. De verliezend bekerfinalist heeft dus alles om voor te spelen.

Bij RKC Waalwijk proberen ze de play-offs in de strijd tegen degradatie te ontlopen. De Waalwijkers staan op dit moment twee punten achter Excelsior. Winst op Utrecht is dus noodzakelijk.

  • NOS
    Uitslagen speelronde 31
  • NOS

PSV excelleert, maar Feyenoord wint ook, Ajax struikelt

We hebben ongeveer de helft van speelronde 31 er alweer opzitten, de andere wedstrijden worden gespeeld op zondag. Heb je die wedstrijden van woensdag en donderdag gemist? Geen probleem, in het onderstaande bericht hebben wij de samenvattingen voor je op een rijtje gezet.

Ajax wil het liefst Ten Hag, maar richt pijlen ook op Farioli en Potter

Volgens De Telegraaf richt Ajax niet alleen zijn pijlen op Graham Potter als nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen. De krant zegt dat de Amsterdamse club het liefst Erik ten Hag ziet terugkeren in de Johan Cruijff Arena. Het is alleen nog wachten of de Tukker volgend seizoen nog aan het roer staat bij Manchester United.

Mocht het met Ten Hag niet lukken, dan staan ook OGC Nice-trainer Francesco Farioli en Graham Potter nog op de shortlist. Eerder werden al gesprekken gevoerd met Barcelona-trainer Xavi, maar hij gaf onlangs aan dat hij zijn contract bij Barcelona toch nog gaat uitdienen tot de zomer van 2025.

Op wie er benaderd zijn bij Ajax, zegt de club weinig. "Wij werken met een shortlist", dat is het enige wat directeur voetbal Marijn Beuker er over kwijt wil. "Hoelang we bereid zijn op Erik ten Hag te wachten? De eerste training staat half juni gepland, dus willen we uiterlijk eind mei duidelijkheid hebben en het liefst nog eerder. We willen niet te snel, omdat je dan keuzes blokkeert. Maar er komt een moment dat je door wilt."

Erik ten Hag

PSV is kampioen! Officieus dan

PSV liet er gisteravond geen gras over groeien. De Eindhovenaren wisten met 0-8 (!) te winnen bij sc Heerenveen en wisten zich zo officieus tot kampioen te kronen. Het had nog mooier kunnen worden als Feyenoord punten had laten liggen bij Go Ahead Eagles, maar dat is niet het geval geweest. Nu kan de ploeg van Peter Bosz kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 5 mei.

Wil je de wedstrijd van gisteravond nog even terugzien? Dat kan hier!

Oppermachtig PSV boekt bij Heerenveen zijn grootste uitzege (0-8) in eredivisie

Goedemorgen, welkom!

Goedemorgen!

Welkom in dit eredivisieblog! In deze, door Koningsdag, opgesplitste 31ste speelronde van de eredivisie wordt vanavond niet gevoetbald, maar we gaan wel vooruitkijken op wat er zondag op het programma staat in de vaderlandse competitie.

En dat is nog zat moois. Zo vecht RKC nog tegen degradatie en kan NEC proberen de felbegeerde vijfde plek over te nemen van Ajax.

Veel leesplezier vandaag!