Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Oosting over Brenet: 'Enkel verliezers' • Hartman fit voor Feyenoord-FC Utrecht

In dit blog draaiden we warm voor de 27ste speelronde in de eredivisie.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dit was onze warming-up voor het eredivisieweekend. Morgen barst de 27ste speelronde los met NEC-PSV, om 16.30 uur.

Daarna zijn Feyenoord-FC Utrecht en de streekderby FC Twente-Heracles Almelo de op voorhand spannendste wedstrijden.

Morgen zijn we bij je terug met een nieuw eredivisieblog. Tot dan!

Plat en Flint (en misschien nog vele anderen) weg bij Volendam, Benamar blijft wel

FC Volendam raakt deze zomer Brian Plat en Josh Flint kwijt. De club heeft die twee onlangs een aanbod gedaan om hun contract te verlengen, maar daar gingen ze niet op in.

Damon Mirani, Ibrahim El Kadiri, Darius Johnson, Oskar Buur, Achraf Douiri, Joey Antonioli en Rob Tol hebben ook een aflopend contract. Ook zij lijken te vertrekken.

Volendam had ook nog goed nieuws vandaag: de optie in het contract van verdediger Benaissa Benamar is gelicht.

Twente legt Van Hoorenbeeck definitief vast

FC Twente heeft Alec van Hoorenbeeck tot medio 2026 vastgelegd, met een optie voor nog een jaar. De Belgische verdediger speelt dit seizoen al op huurbasis voor Twente.

De club huurde de 25-jarige Van Hoorenbeeck van KV Mechelen en wordt nu voor zes ton definitief overgenomen

Alec van Hoorenbeeck

Heracles moet Bultman maanden missen

Heracles Almelo moet het de komende maanden stellen zonder Stijn Bultman. De negentienjarige verdediger heeft tijdens een training van Oranje onder 19 een zware knieblessure opgelopen.

Bultman is inmiddels geopereerd aan zijn meniscus en het herstel vergt meerdere maanden.

Slot over Oranje, FC Utrecht én de rappende Geertruida

Slot over FC Utrecht: 'Een van de teams die het ons heel moeilijk kan maken'

Nu definitief: Xabi Alonso blijft bij Leverkusen

Xabi Alonso is ook volgend jaar hoofdtrainer van Bayer Leverkusen. De Spaanse oud-voetballer, die met Leverkusen eerste staat in de Bundesliga, stond op de verlanglijst van meerdere Europese topclubs, maar blijft zijn huidige werkgever trouw.

"Dit is voor mij als jonge coach de juiste plek om te zijn", zegt Alonso, die als speler met Spanje wereldkampioen werd in 2010.

Naar verluidt waren onder meer Bayern München en Liverpool geïnteresseerd in de diensten van Alonso. Bij Bayern vertrekt Thomas Tuchel na dit seizoen, in Liverpool is Jürgen Klopp bezig aan zijn laatste maanden als manager.

Geertruida kan heel ver komen, denkt Slot

Slot gaat even in op de sportieve kwaliteiten van Lutsharel Geertruida, over wie gisteren een documentaire verscheen. "Het is een enorm goede speler, die een stapje hogerop kan. Maar het is moeilijk te voorspellen hoe het dan verder gaat."

"Hij heeft wel de kwaliteiten om heel ver te komen. Hij is comfortabel aan de bal, een goede fysiek en is snel. Maar er zijn veel variabelen waarvan ook zijn succes afhankelijk zal zijn."

Hoe kwam Wieffer terug na moeizaam Oranje-optreden?

Mats Wieffer kreeg veel kritiek na zijn optreden in het Nederlands in de wedstrijd tegen Schotland. "Maar toen ik hem een hand gaf, had ik niet het gevoel dat als een soort Dr. Phil met 'm hoefde te praten", zegt Slot.

Slot heeft best zin in het EK. "Het is heel mooi dat Oranje erbij is. Ik heb veel vertrouwen in de spelers en in de staf."

Ook bij Feyenoord geen blessures na interlands

Net als bij PSV zijn ook bij Feyenoord alle internationals fit teruggekeerd, vertelt Arne Slot op de persconferentie. Hartman, die geblesseerd afhaakte bij Oranje, is fit genoeg voor de wedstrijd tegen Utrecht.

De al langer geblesseerde Justin Bijlow is weer een stapje verder in zijn herstel en verricht 'keepershandelingen'. Calvin Stengs trainde met de groep mee, maar viel wel uit na een tik op zijn enkel. Het is niet duidelijk of hij dit weekend al kan spelen.

Gernot Trauner is nog niet fit genoeg om mee te te trainen.

Seizoen AZ-spits Zeefuik vermoedelijk voorbij

Lequincio Zeefuik heeft zijn enkelbanden gescheurd en komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie. Dat vertelde AZ-trainer Maarten Martens vandaag.

Zeefuik (19) kwam in de winter over van Volendam is bij AZ de tweede spits achter Vangelis Pavlidis.

Rose met advies voor Nederland: 'Plaats Simons in juiste rol'

RB Leipzig-trainer Marco Rose heeft het opgenomen voor zijn pupil Xavi Simons. De Oranje-international kreeg afgelopen week kritiek van bondscoach Ronald Koeman dat hij te veel balverlies leed tijdens het oefenduel met Schotland, dat met 4-0 werd gewonnen.

"Ik kan Nederland alleen maar adviseren om te proberen Xavi in een rol te plaatsen waarin hij zijn overduidelijke kwaliteiten kan laten zien", reageerde Rose.

"Ik heb contact gehad met Xavi", ging hij verder. "Mijn advies was om naar de bondscoach te luisteren en dingen te accepteren. Maar we mogen de zaken in Leipzig ook een beetje anders zien."

Oosting na vertrek Brenet: 'Alleen maar verliezers'

FC Twente-trainer Joseph Oosting ging vandaag nog even kort in op het gedwongen vertrek van Joshua Brenet. De rechtsback heeft een maand celstraf gekregen na twee keer te zijn betrapt op rijden zonder rijbewijs.

"Het is jammer dat het zo is gegaan", zei Oosting. "Er zijn alleen maar verliezers. Wij moeten ons focussen op de wedstrijden die komen gaan, daar hebben we elkaar bij nodig. Joshua lag goed in de groep en was een verbinder. Het moge duidelijk zijn dat het een verlies is."

Bosz heeft nog geen kampioenskoorts opgelopen

Bosz heeft geen last van kampioenskoorts: 'Wij zijn bezig met NEC'

Wat staat er allemaal nog op het spel in de eredivisie?

Het gebeurde sinds 2018 al niet meer: een kampioenschap voor PSV. De Eindhovenaren moesten lijdzaam toezien hoe Ajax (drie keer) en Feyenoord (een keer) sindsdien de landstitels grepen. Dit seizoen lijkt daar verandering in te komen, op een imposante manier.

PSV is nog in de race voor enkele illustere records. Het meest in het oog springt het all-time puntenrecord in een eredivisiejaargang. Dat staat, omgerekend naar drie punten voor een zege, op 93 en werd behaald door Ajax in de jaargang 1971/72.

Mochten de Eindhovenaren de rest van hun eredivisiewedstrijden winnen, dan eindigen ze dit seizoen op 96 punten. Ze kunnen zich dus zelfs nog een gelijkspel veroorloven om het puntenrecord te grijpen.

Europa

Daarachter wordt er gespeeld om Europees voetbal. Daar doet zich een nogal curieuze situatie voor.

Ajax staat momenteel vijfde, een plek die de Amsterdammers zou veroordelen tot deze play-offs. Een tegenvaller voor de Amsterdammers, die zich doorgaans direct plaatsen voor Europese toernooien. Dat kan nog steeds, al is hulp van Feyenoord daarbij welkom.

Lees via onderstaand verhaal waar je nog meer op moet letten in die laatste eredivisieweken:

Bosz hoopt nog steeds dat Lang op tijd fit is voor EK

Peter Bosz zegt aan het einde van de persconferentie dat Noa Lang nog altijd mikt op een rentree voor het einde van het seizoen. De geblesseerde aanvaller loopt op schema in zijn herstel.

Daarmee is de hoop op een EK voor Lang nog niet vervlogen.

Bosz: 'NEC leuk om naar te kijken'

PSV-coach Peter Bosz kijkt met waardering naar het spel van NEC, tegenstander van morgen. "Ze stellen op iedere positie een voetballer op. Dat betaalt zich op langere termijn toch uit."

Datzelfde zag Bosz in de interland van Oranje tegen Duitsland. "Nagelsmann stelde ook allemaal echte voetballers op. Nederland kwam op het middenveld in een grote rondo terecht."

Alle PSV'ers fit terug na interlands

Peter Bosz heeft alle internationals na de interlandbreak fit teruggekregen. Keeper Walter Benítez kwam ongeschonden terug uit Argentinië, waar hij zijn debuut maakte.

Bosz: "Hij glom van trots. Dit was iets anders dan op de bank zitten, terecht dat hij ontzettend trots was."

Ook Ismael Saibari is fit.

Walter Benítez (linksboven op de foto) debuteerde tegen Costa Rica

'Xabi Alonso blijft bij Leverkusen'

Volgens transferexpert Fabrizio Romano is Xabi Alonso ook volgend seizoen de trainer van Bayer Leverkusen. De Spaanse coach kan dit seizoen met zijn ploeg kampioen van Duitsland worden en staat naar verluidt in de belangstelling van Bayern München en Liverpool, waar hij als speler succesvolle jaren kende.

Romano meldt in zijn bericht verder dat sterspeler Florian Wirtz waarschijnlijk ook bij Leverkusen blijft.

UEFA gaf een update over nieuwe opzet clubtoernooien

Meer spanning, meer topduels, meer geld. En elke wedstrijd, elk punt en elke goal telt mee voor de competitie, zo belooft de UEFA. Met een flitsend filmpje en een fraaie presentatie maakt de Europese voetbalbond een promotour om clubs, media en fans warm te maken voor de nieuwe opzet van de Europese toernooien.

Na onder andere München, Milaan en Parijs was donderdag Amsterdam aan de beurt.

In een hotel op Schiphol heeft de UEFA een vergaderzaal gereserveerd waar vertegenwoordigers van de Nederlandse media zijn uitgenodigd voor de presentatie. UEFA-topfunctionarissen Giorgio Marchetti, Tobias Hedtstück en Stéphane Anselmo geven daar tekst en uitleg over de nieuwe formats.

Botman met succes geopereerd

Eddie Howe, trainer van Newcastle United, vertelde vandaag op een persconferentie over de blessure van de Nederlandse verdediger Sven Botman. De 24-jarige Botman kampte in september al met een blessure aan zijn knie, maar koos er toen voor om zonder operatie te revalideren.

Twee weken geleden ging het opnieuw mis en scheurde hij de kruisband in dezelfde knie. "Het medische team had hem eerder al geadviseerd om onder het mes te gaan, maar hij wilde toen doorvoetballen", zei Howe. "De schade is daardoor verergerd. Hij heeft nu nog een lange weg te gaan, maar de operatie is in ieder geval goed gegaan."

Zijn herstel gaat naar verwachting zes tot negen maanden duren.

Geen uitfans bij Vitesse - NEC

Vitesse-NEC wordt zondag 7 april voor een leeg uitvak gespeeld. Dat communiceert Vitesse vandaag via de eigen website.

In een statement licht de Arnhemse club het besluit toe: "Hoewel iedereen niets liever wil dan een sfeervolle derby, ontstonden er zorgen over de veiligheid. Dat heeft alles te maken met de huidige situatie bij Vitesse. Deze zorgen zijn met alle betrokken partners gedeeld en uitvoerig besproken. Aan de hand hiervan is door Vitesse aan de lokale driehoek gevraagd een definitief besluit te nemen."

"Zowel Vitesse als de lokale driehoek betreuren de maatregelen, helemaal omdat de laatste edities in Nijmegen goed zijn verlopen. Toch zien alle partijen geen andere oplossing."

Stengs hoopt op bekerfinale

Feyenoorder Calvin Stengs hoopt op tijd fit te zijn voor de bekerfinale van Feyenoord tegen NEC. De middenvelder raakte in de halve finale van de beker tegen FC Groningen geblesseerd.

Stengs werd in eerste instantie meteen na de interlandperiode terug verwacht, maar dat lijkt dus iets langer te duren. De bekerfinale wordt gespeeld op 21 april.

Almere City breidt capaciteit stadion uit

Bij Almere City kunnen er vanaf volgend seizoen duizend supporters meer naar de thuiswedstrijden komen. De club breidt de korte zijde van het Yanmar Stadion uit en wil in 2025 zijn opgeschaald naar een capaciteit van 6.000. Momenteel kunnen er 4.501 supporters naar binnen.

De club investeert vooral in staanplaatsen. Die worden gecreëerd voor de fanatieke supporters achter de goal en in het uitvak.

Van 't Schip na seizoen niet door als Ajax-trainer

John van 't Schip maakte gisteren bekend dat hij bij Ajax definitief niet door gaat als hoofdtrainer, maar volgend jaar aan de slag gaat in een bestuurlijke rol. De huidige interim-coach van de Amsterdamse club had tijdens de interlandperiode een gesprek met de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes waarin dat werd besproken.

Dat Van 't Schip verder gaat als bestuurder van Ajax is geen verrassing. Het was immers de rol waar hij begin dit seizoen voor werd aangetrokken.

Toch hield Van 't Schip tot kortgeleden de deur naar een langere termijn als trainer van Ajax op een kier. Dat is nu dus definitief van de baan. Volgens De Telegraaf wordt hij 'Head of Coaching'.

Welkom!

Welkom in dit eredivisieblog, waarin we warmlopen voor het voetbalweekend.