Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Duizenden demonstranten in Israëlische steden de straat op

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.


Duizenden demonstranten in verschillende Israëlische steden

Israëlische media melden dat duizenden demonstranten de straat zijn opgegaan in de Israëlische havenstad Haifa en in Tel Aviv. Ze eisen de terugkeer van de gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza.

Een deel van de demonstranten roept de Israëlische premier Netanyahu en zijn regering op om af te treden en vragen om nieuwe verkiezingen. Sommigen roepen ook op tot een staakt-het-vuren. De demonstranten willen het protest in Tel Aviv 24 uur volhouden, omdat morgen Israël 100 dagen in oorlog is met Hamas.

Demonstratie in de Israëlische hoofstad Tel Aviv

Aanklacht bij Internationaal Gerechtshof schrikt Israël niet af, zegt Netanyahu

De aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zal Israël er niet van weerhouden om de oorlog in Gaza door te zetten totdat het land "een totale overwinning" heeft bereikt. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd tijdens een persconferentie. Zuid-Afrika heeft een genociderechtszaak aangespannen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza.

Netanyahu ging ook in op berichten over het Israëlische plan om de Rafah-grensovergang in handen te krijgen. Hierover is nog geen definitief besluit genomen, zei de premier.

Daarnaast had de premier het over plannen om het defensiebudget "enorm" uit te breiden. Dat zou onder meer moeten leiden tot een "onafhankelijke militaire productiesector".

Wall Street Journal: 'Israël wil ook Rafah-grensovergang in handen krijgen'

Israël wil ook de grensovergang bij Rafah in handen krijgen en heeft Egypte daarvan op de hoogte gesteld. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van Israëlische en Egyptische bronnen. Het is de enige grensovergang met Gaza die niet in Israëlische handen is.

Via de grensovergang bij Rafah, tussen de Gazastrook en Egypte, mogen onder andere buitenlandse staatsburgers die vastzitten in Gaza het gebied verlaten. Ook zijn er via de grensovergang humanitaire hulpkonvooien toegelaten.

Aan Egyptische zijde zou de zorg bestaan dat het Israëlische plan kan leiden tot schade op Egyptische grondgebied en dat het plan ingaat tegen de vredesafspraken uit 1978 tussen Egypte en Israël. De landen maakten toen onder meer afspraken over hoeveel troepen Israël bij de Egyptische grens mag stationeren.

De grensovergangen van de Gazastrook naar Israël en Egypte

Amerikaanse president Biden: 'Privéboodschap naar Iran gestuurd'

De Verenigde Staten hebben Iran een "privéboodschap" gestuurd waarin ze duidelijk maken dat de Houthi-rebellen in Jemen verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op koopvaardijschepen in de Rode Zee. Dat heeft president Biden tegen journalisten in Washington gezegd.

Iran steunt de Houthi-rebellen in Jemen, die al maanden schepen aanvallen die banden zouden hebben met of op weg zouden zijn naar Israël. De afgelopen twee nachten heeft de VS doelen van de Houthi-rebellen bestookt. De rebellen hebben gedreigd met "een zware, effectieve" reactie op de actie van de Amerikanen.

Of de VS het bericht aan Iran voor of na de aanvallen op de Houthi-doelen heeft verstuurd, is niet duidelijk. "We zijn ervan overtuigd dat we goed zijn voorbereid", zei Biden tegen de aanwezige verslaggevers.

Eerder vandaag zei de Britse minister van Defensie Shapps dat Iran ervoor moet zorgen dat de Houthi-aanvallen in de Rode Zee stoppen.

Wereldwijde pro-Palestijnse demonstraties, arrestaties in Londen

Wereldwijd zijn er verschillende pro-Palestijnse demonstraties in onder meer Tokio, Johannesburg en Londen. In Londen zijn twee mensen gearresteerd omdat zij volgens de politie aanstootgevende protestborden bij zich hadden.

  • AFP
    Pro-Palestijnse demonstratie in Londen
  • EPA
    Pro-Palestijnse demonstratie in Johannesburg, Zuid-Afrika.
  • EPA
    Pro-Palestijnse demonstratie in de Japanse hoofdstad Tokio

Duizenden kinderschoenen op de Dam

Op de Dam in Amsterdam heeft de stichting Plant een Olijfboom duizenden kinderschoenen neergezet. Volgens de organisatie gaat het om 10.000 paar schoenen, die symbool staan voor de duizenden kinderen die in Gaza zijn gedood.

Kinderrechtenorganisatie Save the Children meldde eerder deze week op basis van cijfers van het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza dat er sinds 7 oktober meer dan 10.000 kinderen zijn omgekomen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De demonstranten willen daarbij stilstaan. De organisatie spreekt van een 'herdenkingsprotest'.

"Iedere tien minuten wordt een nieuw paar toegevoegd: sinds het begin van de oorlog komt in Gaza om de tien minuten een kind om door een bombardement", aldus de organiserende stichting. Onder andere cabaretiers Theo Maassen en Najib Amhali lezen namen voor van omgekomen kinderen.

Een van de organisatoren plaatste schoenen voor haar omgekomen familieleden:

Tienduizend schoenen op de Dam: 'Ongekend dat er zoveel kinderen vermoord zijn'

Britten: Iran, hou de Houthi-rebellen onder controle

De Britse minister van Defensie Shapps zegt dat Iran ervoor moet zorgen dat de Houthi-aanvallen in de Rode Zee stoppen. Volgens Shapps is de wereld zijn geduld aan het verliezen en moet Iran nu snel de Houthi's en andere "verlengstukken" van Iran tot bedaren brengen. "We zien jullie, we zien wat jullie aan het doen zijn en we zien hoe jullie het doen", waarschuwt Shapps in gesprek met de Britse krant The Telegraph. "In het bijzonder in het geval van de Houthi-rebellen hebben we jullie door en dat zal tot niets goeds leiden."

Shapps noemt de Houthi's "schurken" en vindt het onverantwoord dat ze de internationale zeevaart in gevaar brengen. "Het is een kwestie van tijd voordat er mensen om het leven komen die volledig onschuldig zijn en op geen enkele manier wat te maken hebben met het Israël-Gaza-conflict."

Het Britse commentaar na de aanvallen op Houthi-doelen wijkt enigszins af van wat er in Washington over wordt gezegd. Waar de VS meteen zei dat de aanvallen op de Houthi-doelen niet gezien moeten worden als aanvallen op Iran, wijst minister Shapps in gesprek met de krant nu wel de vinger naar Iran wanneer hij spreekt over de Houthi's.

De Britse minister benadrukt dat hij niet uit is op verdere escalatie van het conflict en dat de aanvallen wat hem betreft zelfverdediging zijn. "Maar Iran speelt een belangrijke rol en moet begrijpen dat het land duidelijker moet zijn tegenover zijn vele verlengstukken in de regio."

Leger VS bevestigt aanval op radarlocatie Jemen

Het Amerikaanse leger bevestigt de aanval op Jemen en zegt een radarlocatie te hebben bestookt. Daarmee wil het leger het vermogen van de Houthi-rebellen verlagen om schepen in de Rode Zee aan te vallen.

De aanval werd volgens het leger uitgevoerd vanaf torpedobootjager USS Carney. Er is gebruikgemaakt van zogeheten Tomahawk-raketten. De strijdkrachten spreken van "een opvolgactie op een specifiek militair doel", dat is gerelateerd aan de grote aanval van een nacht eerder.

Media Jemen: aanvallen in hoofdstad Sanaa

Volgens Houthi-zender al-Masirah in Jemen zijn er aanvallen geweest op de hoofdstad Sanaa. En persbureau Reuters meldt dat ook een luchtmachtbasis in de buurt van de hoofdstad is bestookt. Ook komen er volgens het persbureau berichten binnen van luchtaanvallen op de westelijke kuststad Hodeidah.

Een Amerikaanse functionaris zegt tegen persbureau AP dat een radarlocatie is bestookt. Die zou nog steeds een bedreiging vormen voor de scheepvaart in de Rode Zee.

Het is de tweede nacht op rij dat er aanvallen plaatsvinden op doelen van Houthi-rebellen in Jemen als vergelding voor aanvallen op schepen in de Rode Zee. De aanvallen van gisteren werden door de VS en het VK uitgevoerd.

Nieuwe Amerikaanse aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

Het Amerikaanse leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van Houthi-rebellen in Jemen. Dat zeggen twee functionarissen tegen persbureau Reuters en AP. Ook CNN maakt melding van de aanvallen, die van een kleinere schaal zijn dan gisterennacht.

Toen werden meer dan dertig locaties bestookt in een gezamenlijke aanval van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nederland, Canada, Bahrein en Australië steunden de aanval.

De Houthi-rebellen in Jemen, die worden gesteund door Iran, vallen al weken schepen in de Rode Zee aan die banden zouden hebben met Israël.

Rusland: aanval op Houthi's niet proportioneel

De aanval van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op doelen van Houthi-rebellen in Jemen was niet proportioneel en illegaal. Dat zei de Russische ambassadeur voor de Verenigde Naties Vasily Nebenzya. Hij sprak van een "flagrante gewapende agressie".

"Deze staten voerden allemaal een massale aanval op Jemenitisch grondgebied uit. Ik heb het niet over een aanval op een bepaalde groep in het land, maar een aanval op de mensen in het land als geheel. Vliegtuigen werden ingezet, oorlogsschepen en onderzeeërs."

De VS en het VK verdedigden de wetmatigheid van de aanval voor de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield zei dat de aanvallen in overeenstemming waren met het internationaal recht en het VN-handvest.

De operatie was volgens haar bedoeld om "om het vermogen van de Houthi's om de roekeloze aanvallen op schepen en commerciële scheepvaart te verstoren". Sinds november zijn ruim tweeduizend schepen gedwongen de Rode Zee te vermijden, zei ze.

De Britse ambassadeur Susan Woodward sprak van "een beperkte, noodzakelijke en evenredige actie uit zelfverdediging".

Een toestel van de Britse luchtmacht dat is gebruikt voor aanvallen tegen Houthi's

Palestijns persbureau: invallen op Westelijke Jordaanoever

In de Palestijnse plaats Yabad op de Westelijke Jordaanoever hebben meerdere invallen door het Israëlische leger plaatsgevonden, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Israëlische troepen hebben volgens Wafa "grootschalige invallen en huiszoekingen uitgevoerd". Het Israëlische leger zou sluipschutters op daken van winkels en hinderlagen in wijken hebben geplaatst.

Het persbureau meldt dat een jonge man in het ziekenhuis is opgenomen nadat die was mishandeld door Israëlische militairen. De militairen zouden ook met scherp hebben geschoten en traangas hebben ingezet bij ongeregeldheden die waren uitgebroken.

Biden is bang dat oorlog invloed heeft op olieprijzen

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij bezorgd is dat de aanhoudende gevechten in het Midden-Oosten invloed hebben op de olieprijzen.

Gisteren stegen de olieprijzen licht na de aanval van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op doelen van Houthi-rebellen in Jemen. Die aanval leidde tot zorgen over verdere escalatie in het Midden-Oosten.

Al Jazeera: kinderen omgekomen bij Israëlische aanval

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat een huis in het uiterste zuiden van de Gazastrook is getroffen door een Israëlische aanval. Het huis bood onderdak bood aan ontheemden. Op een door Al Jazeera geverifieerde video is te zien hoe de lichamen van een aantal slachtoffers van de luchtaanval, voornamelijk kinderen, aankomen in het Abu Youssef al-Najjar ziekenhuis in Rafah, bij de grens met Egypte.

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 13 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.