liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen troeft Ferrari's af in kwalificatie • Nederlander botst bijna met Norris, maar behoudt pole

liveblog gesloten

Einde blog

Met het nieuws dat Verstappen morgen vanaf de eerste plek start sluiten we dit blog.

De Grand Prix van Japan begint zondag om 07.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op NPO Radio 1 en via een audiostream en liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Een samenvatting met de analyse van Jan Lammers is vanaf 18.10 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Geen straf voor Verstappen

De Nederlander start morgen gewoon van poleposition. Hij krijgt van de wedstrijdleiding een tik op de vingers, maar geen straf. "Omdat vergelijkbare situaties een reprimande opleverden is er besloten die nu ook uit te delen", staat in een verklaring van de FIA.

Ook Horner reageert op incident Verstappen-Norris

Verstappens teambaas Christian Horner begrijpt niet goed waarom Lando Norris überhaupt langs Verstappen wilde. "Er is volgens mij een herenakkoord tussen de coureurs dat ze elkaar in een out-lap (de ronde voorafgaand aan een rondje waarin een tijd wordt neergezet, red.) niet inhalen in de laatste chicane. Het zou me verbazen als dit nog gevolgen krijgt."

Dat Verstappen iets naar links schoot, speelt volgens Horner geen rol. "Ze wisten van elkaar dat ze beiden in een out-lap zaten, het is hoogst ongebruikelijk om op dat punt een inhaalactie te proberen."

Wat staat Verstappen te wachten?

De VAR van de Formule 1: een erebaan in het hart van een grand prix

Voor de GP van Zandvoort spraken met FIA-steward Marc van Geel. Hij gaf een inkijkje in hoe het eraan toegaat bij de stewards van de F1. "Ik heb vroeger zelf geracet, vooral in de autocross. Dat werd duurder en duurder en toen ben ik wedstrijdleider geworden. Zo kwam ik in contact met de FIA en ben ik steward geworden", zegt Van Geel, ook actief als bestuurslid van autosportfederatie KNAF.

De scenario's voor Verstappens tweede wereldtitel op een rij

Dit moet Verstappen doen om nu wél de wereldtitel te pakken, uitgerekend op Suzuka

Max Verstappen krijgt komende zondag bij de Grand Prix van Japan opnieuw de kans om zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 te grijpen. Het goede nieuws voor de Nederlander: hij heeft dit keer de regie in eigen hand.

Het tweede wereldkampioenschap voor Verstappen is een feit als hij op Suzuka de race wint en ook een extra WK-punt vergaart voor de snelste raceronde. "We hebben een perfect weekend nodig", blikte hij vooruit. "Het zou heel mooi zijn als het hier zou lukken."

  • NOS
    De scenario's waarbij Verstappen kampioen wordt
  • NOS
    In deze scenario's is een wereldkampioenschap van Max Verstappen mogelijk

Verstappen legt schuld bij Norris

Waar Verstappen zich op de baan nog verontschuldigde tegenover Lando Norris en nadat hij was uitgestapt sprak over een ongelukkig moment, wijst hij op de persconferentie na afloop vooral in de richting van de Brit.

"We waren bezig met onze outlap. Ik stond op het punt te accelereren en de banden waren nog koud, dus ik brak even weg. Lando creëerde het probleem door me daar nog te willen inhalen. Normaal gesproken doe je dat niet zo kort voor het starten van een kwalificatieronde, dus dat was niet zo'n fijne actie van hem."

De Vries reageert: 'Als familie heel lang naartoe geleefd'

Nyck de Vries heeft gereageerd op zijn overstap naar AlphaTauri.

"Dit is fantastisch, hier hebben we als familie en ik persoonlijk heel lang naartoe geleefd", zegt de coureur uit Sneek op het circuit van Suzuka in gesprek met de NOS. "Ik ben heel erg dankbaar dat wij onze droom op deze manier toch mogen vervullen en nu een kans krijgen in de Formule 1."

Nyck de Vries

Verstappen naar de stewards

De Nederlander moet zich om 10.00 uur Nederlandse tijd melden bij de steward om uitleg te geven over zijn bijna-botsing met Norris.

Verslag van de kwalificatie

Max Verstappen

Verstappen pakt pole in Japan voor race waar hij tweede WK-titel kan veroveren

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Japan van poleposition. Daarmee heeft Verstappen zichzelf verzekerd van een uitstekende uitgangspositie voor de race waarin hij zijn tweede wereldtitel kan veiligstellen.

Ferrari-coureur Charles Leclerc start van de tweede plek, de Monegask moest 0,010 seconde toegeven op Verstappen. Leclercs teamgenoot Carlos Sainz vertrekt van P3.

'Benieuwd naar morgen'

Na afloop van de kwalificatie reageert Verstappen op zijn pole. "Geweldig om hier te rijden. Ik ben blij met poleposition, maar ik ben ook gewoon erg blij om hier weer te kunnen racen." Ook reageert hij op het incident met Norris. "Ik wilde wat versnellen, maar mijn banden waren wat koud. Daardoor had ik een momentje terwijl Lando mij wilde passeren. Gelukkig liep het goed af."

Over de race van morgen zegt hij: "Het is interessant om te kijken wat het weer gaat doen. Dat moeten we even zien. Ik ben vol vertrouwen, we hebben een goede auto."

De volledige uitslag van de kwalificatie

Vettel negende op favoriet circuit

Een mooie kwalificatie ook voor Sebastian Vettel, die dit seizoen bezig is aan zijn afscheidstournee. Suzuka is verreweg zijn favoriete circuit en dat bekroont hij met een negende plek.

Moeizaam laatste rondje

Een klein momentje van paniek voor de Nederlander in zijn laatste rondje, want hij gaat een beetje wijd en verliest een stuk van zijn auto. Toch viert hij voorlopig een feestje vanwege zijn poleposition.

Pole voor Verstappen

Leclerc komt als eerste over de finish en duikt net niet onder de tijd van Verstappen, ondanks dat hij na de tweede sector een voorsprong had. Perez en Sainz komen vervolgens ook niet aan de tijd van de Nederlander. Verstappen komt ook over de finish, maar verbetert zijn tijd niet. Mocht hij zijn tijd van de eerste run kwijtraken in verband met het incident met Norris, start hij morgen als tweede.

Slotfase aangebroken

Het incident tussen Verstappen en Norris gebeurde voor beiden niet in hun snelle ronde. De wedstrijdleiding heeft aangegeven het incident na de kwalificatie te onderzoeken. Ondertussen zijn alle coureurs weer de baan op om hun tijd aan te scherpen.

Verstappen bijna tegen Norris aan

De Nederlander probeert zijn banden wat op te warmen, maar rijdt daarbij Lando Norris volledig in de weg. De Brit komt op het gras en kan zijn auto maar net buiten de muur houden. Levert dat nog een straf op voor verstappen?

De eerste beschietingen

Ocon zet als eerste een tijd neer. Leclerc duikt daar meteen dik onder. Pérez is een halve seconde langzamer, Sainz zet zijn auto tussen Leclerc en Sainz in. Verstappen is vervolgens verrweg de snelste.

Wie pakt pole?

Dan nu Q3. Wie gaat er met de poleposition vandoor? Nog twintig minuten en we weten het. De mannen die gaan strijden om de eerste plek bij de start zijn: Perez, Alonso, Verstappen, Ocon, Hamilton, Sainz, Russell, Norris, Leclerc en Vettel.

Q2 ten einde

En zo komt er een einde aan de tweede sessie. Ricciardo (+0,003), Bottas, Tsunoda, Zhou en Schumacher zijn klaar. Een de top bleek Perez het snelst, voor Alonso, Verstappen en Ocon. De Alpines staan er goed voor.

De mannen in gevaar

De slotfase nadert en de volgende coureurs moeten hun tijd verbeteren, anders halen ze de laatste sessie niet: Norris,Vettel, Zhou, Schumacher en Tsunoda.

Q2 onderweg

Na de eerste rondgang in de tweede sessie leidt Verstappen voorlopig de dans. Sainz en zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc volgen op twee en drie.

Q1 klaar

De eerste sessie zit erop in Japan. De vijf uitvallers na Q1 zijn: Latifi, Stroll, Magnussen, Gasly en Albon. Een pijnlijke voor de AlphaTauri-coureur, die zij ongenoegen laat blijken over de boordradio. Net als ploeggenoot Yuki Tsunoda worstelt hij met niet lekker werkende remmen.

Verstappen safe

Met nog vijf minuten te gaan in de eerste kwalificatiesessie is er geen vuiltje aan de lucht voor Verstappen. Hij is de snelste van het veld. Op dit moment vallen Magnussen, Vettel, Hamilton, Latifi en Albon buiten de boot.

Op naar de kwalificatie

Om 08.00 uur Nederlandse tijd staat de kwalificatie op het programma. In 2019 werd deze race voor het laatst gehouden en toen pakte Sebastian Vettel poleposition voor Ferrari. Valtteri Bottas (Mercedes) won de race, Verstappen viel uit.

Voor Verstappen, die dit weekend wereldkampioen kan worden, is Suzuka wel een circuit waar hij nog niet eerder wist te winnen. In 2018 werd hij derde, in 2017 eindigde hij als tweede.

Einde VT 3

Max Verstappen in actie in Japan

Na wat proefstarts is er een einde gekomen aan de derde vrije training. Max Verstappen was erg snel in zijn kwalificatieruns en hij zette dan ook de snelste tijd neer. De Nederlander was bijna drie tienden sneller dan Carlos Sainz en Charles Leclerc. Fernando Alonso doet het sterk met een vierde tijd.

Bekijk hieronder de volledige uitslag.

Nog 10 minuten te gaan

Sainz leidt de dans op dit moment, Verstappen volgt met een tweede tijd. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Nederlander zijn tijd heeft gezet op de gele band, de Spanjaard gebruikte de rode band.

Nog even de WK-stand in beeld

De stand in het WK na de GP van Singapore

Verstappen voorlopig het snelst

De Nederlander is op dit moment verreweg het snelst, maar dat is ook niet zo gek, aangezien hij als een van de weinigen de snelle, rode band onder zijn auto heeft.

Vandaag droog, morgen ook?

In tegenstelling tot de eerste twee vrije trainingen op vrijdag, die volledig verregende, is het vandaag droog op het circuit van Suzuka. Gisteren was de voorspelling nog dat het zondag tijdens de race ook zou regenen, maar het ziet er nu naar uit dat het droog blijft morgen.

Tost: 'Kan niet wachten De Vries in onze auto te zien'

AlphaTauri-teambaas Franz Tost

AlphaTauri-teambaas Franz Tost is in zijn nopjes met het aantrekken van De Vries. "Dit voelt heel goed", laat hij aan de NOS weten.

"Ik ken Nyck sinds zijn karttijd, toen hij Europees en wereldkampioen werd in 2010 en 2011. Daarna ging hij naar Formule Renault en won daar ook het kampioenschap. Net als in de Formule 2 en de Formule E. Voor mij is hij een heel getalenteerde coureur. Hij is snel, professioneel en weet hoe het is om races en titels te winnen. Ik kan niet wachten hem in onze auto te zien."

Het nieuws van de dag

Nyck de Vries

In 2023 twee Nederlanders in Formule 1: De Vries tekent bij Alpha Tauri

Naast Max Verstappen rijdt er volgend seizoen een tweede Nederlander in de Formule 1. Nyck de Vries (27) komt volgend jaar in de koningsklasse van de autosport uit voor AlphaTauri, zo heeft het team bekendgemaakt.

De Vries zegt dat hij er zin in heeft om volgend seizoen bij AlphaTauri aan de slag te gaan. "De F1 is altijd mijn droom geweest. Ik ben er dankbaar voor dat ik die droom in vervulling kan laten gaan", laat hij weten in een verklaring.

Welkom!

Vandaag de derde vrije training van de GP van Japan om 05.00 uur. De kwalificatie begint om 08.00 uur. Maar het nieuws van de dag is natuurlijk dat Nyck de Vries een contract heeft getekend bij AlphaTauri. Na de vrije training spreken we De Vries, maar nu eerst rondjes rijden op Suzuka.