liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic houdt nog net de rode trui • Storer zegeviert op Balcón de Alicante

Welkom bij het liveblog van de zevende etappe van de Vuelta

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier vanaf het zonnige Balcón de Alicante. Morgen ziet de etappe er heel anders uit. De achtste etappe voert over 173,7 overwegend vlakke kilometers van Santa Pola naar La Manga del Mar Menor.

Geen bergen onderweg, alleen een paar heuveltjes, dus de sprinters zullen zich waarschijnlijk wel melden. De etappe voert grotendeels langs de Middellandse Zee, en dat is toch ook een fijn vooruitzicht.

De start is om 13,18 uur. De finish waarschijnlijk weer rond 17.30 uur. Tot morgen!

Verslag: Storer wint bergrit, Roglic houdt rode trui

Michael Storer heeft de zevende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Australiër maakte deel uit van een grote kopgroep en kwam uiteindelijk solo over de finish.

Primoz Roglic heeft de leiding in het algemeen klassement behouden, al scheelde het niet veel. Felix Großschartner, die tot de vroege vluchters behoorde, kwam dicht bij de rode trui, maar kwam acht seconden tekort.

Michael Storer wint de zevende etappe

Algemeen klassement na zevende etappe

Het zag er lang niet naar uit, maar Primoz Roglic behoudt de rode leiderstrui.

Uitslag zevende etappe

De uitslag van de zevende etappe van de Vuelta. Michael Storer wint de loodzware bergrit naar Balcón de Alicante.

Roglic behoudt de rode trui

Het was een secondenspel, maar Primoz Roglic houdt de rode trui! De Sloveen houdt uiteindelijk 8 seconden over op Felix Grossschartner, die op anderhalve minuut van Storer over de streep ging.

STORER WINT DE ZEVENDE ETAPPE

Michael Storer is als eerste op het Balcón de Alicante! De Australiër wint de zevende etappe. Carlos Verona komt als tweede over de finish.

Michael Storer onderweg naar de finish

1 km - Yates doet een poging

Uit de groep met favorieten demarreert Yates, met Roglic in zijn wiel. Van voren is het afzien voor koploper Storer en achtervolger Verona, maar ze zijn er bijna.

2 km - Storer lijkt niet te stoppen

Storer sleept zich naar het Balcón de Alicante. De Australiër lijkt niet meer te stoppen en heeft 20 seconden voorsprong op Verona en Sivakov.

3 km - Storer in de aanval

In de kopgroep volgt de ene aanval de andere op. Nu heeft Storer een gaatje geslagen. Op een kleine vier minuten voert Kruijswijk het peloton met favorieten aan.

5 km - Verona in de aanval

Verona ging in de aanval, met Storer in zijn wiel. Maar Sivakov en Kron rijden het gat dicht. Vier man op kop tijdens de zware slotklim. Met een groep van zeven op een halve minuut. En het peloton met favorieten op ruim vier minuten.

7 km - Vier man op kop

En toen waren er vier man op kop: Verona en Kron sluiten aan bij Sivakov en Storer. We zijn begonnen aan de slotklim naar Balcón de Alicante.

9 km - Craddock is erbij en weer weg, Polanc is weg en weer terug

In de afdaling van de Puerto de Tibi komt Craddock weer aanhaken bij de koplopers Sivakov en Storer. Oh wacht, inmiddels is hij ook alweer gelost. Het gaat snel allemaal.

In de achtervolgende groep is het ook onrustig. Uit die groep is Polanc verdwenen en nu rijdt Grossschartner virtueel in de rode trui. En kijk: Polanc is nu ook weer terug in die groep. Het is bijna niet bij te houden allemaal.

Het peloton met favorieten rijdt ondertussen nog altijd op een kleine vijf minuten.

14 km - Boven op de Puerto de Tibi

De voorlaatste klim is achter de rug voor de koplopers Sivakov en Storer. We gaan ons opmaken voor de slotklim van de eerste categorie naar Balcón de Alicante.

16 km - Sivakov wil weg maar raakt achter

Sivakov doet een poging om weg te komen uit de kopgroep, maar dan gaat er iets mis met zijn fiets. Na enige twijfel fietsen Craddock en Storer door. Wat een pech voor Sivakov.

Maar... Sivakov weet weer van voren te geraken, waar Craddock juist is gelost. Twee man op kop nu, met de achtervolgende groep op een halve minuut.

22 km - Trio pakt kleine minuut

Craddock, Storer en Sivakov naderen de vijfde klim van de dag. Het trio heeft een kleine minuut voorsprong op de groep-Tusveld.

Het peloton met favorieten volgt op een kleine vijf minuten.

28 km - Drie man op kop

Sivakov en Storer zijn aangesloten bij Craddock. We hebben dus drie koplopers, met een halve minuut voorsprong op hun voormalige kopgroepgenoten.

31 km - Craddock alleen op kop

Craddock is ondertussen gedemarreerd uit de kopgroep en heeft een tiental seconden voorsprong op achtervolgers Sivakov en Storer.

Op een halve minuut volgt de rest van de groep, met o.a. Tusveld, Polanc en Kuss.

Op ruim vier minuten rijdt het uitgedunde peloton.

33 km - Doek valt voor Valverde

Het doek lijkt gevallen voor Alejandro Valverde. De 41-jarige Spanjaard heeft het nog even geprobeerd, maar kan na zijn lelijke val niet meer verder.

Valverde deed voor de vijftiende keer aan de Vuelta mee. Alleen in 2002 haalde hij de finish ook niet. In 2009 won hij de Ronde van Spanje.

Alejandro Valverde heeft zijn helm afgezet en wordt getroost

38 km - Bardet als eerste boven op vierde klim

De kopgroep bestaat nog uit 21 renners, onder wie Tusveld, en is over de top van de Puerto El Collao heen. Bardet was als eerste boven.

Nog twee beklimmingen te gaan. Het peloton met favorieten rijdt op ruim 4 minuten.

40 km - Valverde op de fiets, favorieten weer bij elkaar

Valverde is enigszins opgelapt en is na zijn lelijke val weer op de fiets gestapt.

Roglic, Carapaz en Lopez waren na alle consternatie even met zijn drieën weg, maar de klassementsrenners zijn inmiddels weer samen. Behalve Valverde.

43 km - Valverde schuift het ravijn in

Daar schuift Valverde ineens weg in de bocht! Dat zag er niet best uit. Hij schoof een ravijn in, maar kan door Rojas omhoog worden getrokken.

Alejandro Valverde wordt uit het ravijn geholpen na zijn lelijke val

44 km - Movistar in de aanval

Movistar in de aanval! Valverde en Carapaz gaan in het uitgedunde peloton mee naar voren met Rojas. Kruijswijk reageert namens Jumbo-Visma en rijdt het gat dicht.

45 km - Trammelant in het peloton

Elissonde en Gorka Izagirre moeten lossen in de kopgroep. Polanc, de virtuele rodetruidrager, is nog wel van de partij.

Gesink voert ondertussen op de voor hem karakteristieke wijze het uitgedunde peloton aan. Een kleine 4 minuten achter de kopgroep.

Dit gezegd hebbende meldt zich ineens een cluster Movistar-renners van voren. Er staat wat te gebeuren!

48 km - De vierde klim van de dag

En dan is het alweer tijd voor de vierde klim van deze vrijdag. We rijden de Puerto El Collao op, 9,5 kilometer à 4,6 procent, van de tweede categorie.

Hamilton gaat in de kopgroep in de pedalen staan, Sivakov gaat in de achtervolging. De aanval is afgeslagen. En dan doet Storer, Hamiltons ploeggenoot van DSM, een poging.

53 km - Arensman op achterstand

Arensman is er nog niet in geslaagd weer aansluiting te vinden bij de kopgroep. Samen met Lastra Martinez en Bouchard rijdt de Nederlander op anderhalve minuut achterstand.

De kopgroep van 26 man, onder wie Tusveld, heeft ruim 4 minuten voorsprong op het peloton. Het lijkt erop dat Jumbo-Visma (Gesink en Oomen bepalen het tempo van het uitgedunde peloton) het wel prima vindt zo.

Voor de start zei Gesink al dat het mooi is dat Roglic de rode trui weer heeft, maar dat echte doel is dat de rode trui aan het einde van de Vuelta in het bezit van Jumbo-Visma is.

55 km - Carthy geeft er de brui aan

De tweede uitvaller van de dag is een prominente naam: Hugh Carthy (EF), de nummer drie van de Vuelta van vorig jaar, is afgestapt. De 27-jarige Engelsman was de hele Vuelta al matig in vorm en kwam al vroeg in deze etappe op achterstand.

73 km - Op de top van de Puerto de Tudons

Storer (DSM) maakt tempo aan de kop van de kopgroep, met als gevolg dat ploeggenoot Arensman aan de achterkant moet lossen. Hopelijk kan de Nederlander in de afdaling weer aansluiten.

En we zijn boven op de Puerto de Tudons. Polanc is als eerste op de top (5 punten), voor Bardet (3) en Elissonde (1).

Het peloton rijdt op ruim 3 minuten van de grote kopgroep.

De kopgroep: Arensman, Tusveld, Polanc, Grossschartner, Haig, Kuss, Elissonde, Lastra, G. Izagirre, Cras, Zeits, Petilli, Kron, Barcelo, Verona, Sivakov, Oliveira, Dewulf, Aranburu, Herrada, Craddock, Bardet, Trentin, Vine, Storer, Hamilton, Vanhoucke, Camargo en Bouchard.

De kopgroep in de zevende etappe van de Vuelta

79 km - De derde klim van de dag

We noteren de derde klim van de dag: naar Puerto de Tudons, van de tweede categorie, 7,1 kilometer lang à 5,2 procent. Op kop rijden 29 man, onder wie Arensman en Tusveld.

Het peloton rijdt op een kleine 3 minuten. In dat peloton heeft rodetruidrager Roglic gezelschap van Gesink, Oomen en Kruijswijk.

Ondertussen in Kortrijk: Hodeg wint Marcel Kint Classic, Van Poppel derde

Álvaro Hodeg is winnaar geworden van de Marcel Kint Classic. De Colombiaan van Deceuninck bleef in de koers van Zwevegem naar Kortrijk (196,3 kilometer) Tim Merlier een banddikte voor. Danny van Poppel werd derde, voor Bram Welten.

De Nederlanders Rick Ottema en Nick van der Meer zorgden samen met Max Walker, Kristian Kulset en Gianni Marchand voor de vlucht van de dag. Op tien kilometer van de finish werd de laatste vluchter opgeraapt, waarna de treintjes voor de sprint geformeerd konden worden.

Die treintjes lagen echter in duigen na een flinke valpartij op twee kilometer van de streep. Daardoor sprintte slechts een klein gezelschap om de overwinning.

85 km - Op de top van de Puerto de Benilloba

De tweede klim van de dag, naar Puerto de Benilloba, is achter de rug. Bardet was als eerste boven (3 punten), voor Elissonde (2) en Polanc (1).

Polanc staat in het algemeen klassement op 1.42 van Roglic en rijdt nu dus virtueel in het rood. Het peloton met Roglic rijdt op 2.45 van de kopgroep van 29 man.

De kopgroep: Arensman, Tusveld, Polanc, Grossschartner, Haig, Kuss, Elissonde, Lastra, G. Izagirre, Cras, Zeits, Petilli, Kron, Barcelo, Verona, Sivakov, Oliveira, Dewulf, Aranburu, Herrada, Craddock, Bardet, Trentin, Vine, Storer, Hamilton, Vanhoucke, Camargo en Bouchard.

97 km - Eén grote kopgroep van 29 man

De samensmelting waarvan we dachten dat hij zou komen is eindelijk hier: de 23 achtervolgers zijn aangesloten bij de kopgroep van 6.

Er rijden nu dus 29 man op kop, met 2 Nederlanders: Arensman en Tusveld. Oomen zat een tijdje geleden ook in deze groep, maar heeft zich vermoedelijk laten terugzakken om Roglic in het peloton te ondersteunen.

Het peloton rijdt op ruim 2 minuten.

100 km - De tweede klim van de dag

We gaan beginnen aan de tweede klim van de dag, naar Puerto de Benilloba van de derde categorie.

Zes man op kop, onder wie Arensman, met 24 renners op een halve minuut, onder wie Oomen en Tusveld. Het uitgedunde peloton met favorieten rijdt op anderhalve minuut.

De kopgroep: Thymen Arensman, Michael Storer en Chris Hamilton (DSM), Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal), Diego Camargo (EF) en Geoffrey Bouchard (AG2R).

De achtervolgers: Oomen, Tusveld, Polanc, Grossschartner, Haig, Kuss, Elissonde, Lastra, G. Izagirre, Cras, Zeits, Petilli, Kron, Barcelo, Verona, Sivakov, Oliveira, Dewulf, Aranburu, Herrada, Craddock, Bardet, Trentin en Vine.

104 km - Ruim twintig renners belagen kopgroep

De kopgroep van zes, met Arensman, rijdt nog altijd ruim 1 minuut voor het uitgedunde peloton met favorieten. Maar daartussenin rijdt nog een groep van ruim 20 renners op een halve minuut, zo zien we ineens. Onder hen: Oomen en Tusveld.

De kopgroep: Thymen Arensman, Michael Storer en Chris Hamilton (DSM), Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal), Diego Camargo (EF) en Geoffrey Bouchard (AG2R).

105 km - Morin stapt af

We noteren de eerste afvaller van vandaag: Emmanuel Morin, de Fransman van Cofidis, is afgestapt.

111 km - Zes man blijven in vizier

De zes man, onder wie Arensman, blijven in het vizier van het peloton. Een minuutje is de voorsprong maar.

In het eerste uur van de koers hebben de renners overigens 38,8 kilometer afgelegd. En dat inclusief een beklimming van de eerste categorie!

116 km - Groep-Arensman wordt groter

De tweede grote groep met Gesink komt dichterbij en sluit nu ook aan bij het uitgedunde peloton met alle favorieten. De kopgroep met Arensman is ondertussen gegroeid naar zes man, met anderhalve minuut voorsprong.

De kopgroep: Thymen Arensman, Michael Storer en Chris Hamilton (DSM), Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal), Diego Camargo (EF) en Geoffrey Bouchard (AG2R).

121 km - Chaotische toestand

Het is een chaotische toestand in deze etappe, met hier en daar groepjes en lossende renners. Tusveld ging er even vandoor, maar werd snel gegrepen.

Nu is er weer een groepje met vier man met een gaatje: Arensman, Vanhoucke, Camargo en Hamilton.

Het peloton met favorieten rijdt op 20 seconden van de vier. Op een minuut rijdt er een tweede grote groep met mannen als Gesink, Bouwman en bergleider Taaramäe.

136 km - Op de top van Puerto la Llacuna

We zijn boven op de Puerto La Llacuna, de eerste klim is achter de rug. Een uitgedund peloton van zo'n zestig renners rijdt vooraan. Een groepje van zo'n vijftien man heeft inmiddels wel een klein gaatje geslagen. Maar goed, nu eerst afdalen.

Haig was als eerste boven en pakt 10 punten, gevolgd door Sivakov (6), Kuss (4), Vine (2) en Izagirre (1).

139 km - Lijden en lossen op eerste klim

Aan de voorkant delen diverse renners plaagstootjes uit, aan de achterkant zien we lijdende en lossende renners. Onder anderen Carthy, Fraille en Tratnik rijden nu al op achterstand. Ook Matthews en Bol moeten de rest laten gaan.

Nog ruim 2 kilometer en we zijn boven op de eerste berg.

142 km - Tot zover het avontuur van Bol van vandaag

Het avontuur van Bol en zijn zes kompanen is alweer snel voorbij. We moeten nog ruim 5 kilometer tot de top van de eerste klim, de Puerto La Llacuna.

Het peloton valt ondertussen langzaam uit elkaar tijdens de zware klim van de eerste categorie.

144 km - Meteen al klimmen geblazen

Het peloton is meteen begonnen aan de eerste klim van de eerste categorie. En er zijn meteen al renners die moeten lossen. Zo rijden Jakobsen en groenetruidrager Philipsen in een groep op een halve minuut van het peloton.

De kopgroep met Bol heeft een halve minuut voorsprong.

145 km - Zeven man rijden weg

We hadden een hevige strijd om de vlucht van de dag verwacht, maar het lijkt al snel gepiept. Zeven man pakken ruim een halve minuut op het peloton. Onder wie, jawel, Jetse Bol!

De kopgroep: Jetse Bol en Pelayo Sánchez (Burgos), Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Oier Lazkano (Caja Rural), Gotzon Martin (Euskaltel), Eddy Finé (Cofidis) en Nico Denz (DSM).

150 km - Echte start, en daar is Bol weer

Er is gewapperd met de vlag voor de officiële start van deze pittige bergetappe. En vrijwel meteen zien we, bijna traditioneel inmiddels. Jetse Bol een paar meter voor het peloton uitrijden. De Nederlander zal toch niet weer snode plannen hebben?

Ritwinnaar Cort Nielsen geïnspireerd door Van den Berg

Magnus Cort Nielsen won gisteren op knappe wijze de zesde etappe. De Deen werd daarbij geïnspireerd door Julius van den Berg, zo laat hij weten via Instagram.

"Ik was heel erg geïnspireerd door mijn goede vriend en ploeggenoot Julius van den Berg, die vorige week in de ontsnapping een mooie overwinning boekte in Polen."

"In 2018 waren we een keer samen in de ontsnapping, bij verschillende ploegen, tijdens een sprintetappe in de BinckBank Tour. We slaagden erin weg te blijven, maar helaas voor hem klopte ik hem in de sprint."

"Dus ik was heel blij om te zien hoe hij het dit keer kon afmaken en het motiveerde mij voor de enorme krachtsinspanning die gisteren nodig was."

Over deze etappe in de Binckbank Tour uit 2018 heeft Cort Nielsen het:

Cort Nielsen ziet peloton zich verrekenen en profiteert

Officieuze start!

Het peloton is in zonnig Gandía vertrokken voor de geneutraliseerde kilometers. Er zijn 182 renners opgestapt, dus er is vandaag niemand in het hotel of het strand achtergebleven.

Sightseeing: de start is in Gandía

Gandía, waar de Vuelta vandaag van start gaat, is een van de populairste toeristenbestemmingen van Spanje. En dat komt door het geweldige klimaat en de vijf kilometer lange kustlijn met mooie zandstranden.

Ook vandaag is er niks mis met het weer in Gandía: zonnig en 29 graden. Ideaal om onder een parasol aan het strand te liggen, met het liveblog van de Vuelta bij de hand.

De truien in de Vuelta

Rode klassementstrui: Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Groene puntentrui: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)

Blauw-witte bergtrui: Rein Taaramäe (Wanty)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (Ineos)

Cees Bol wint in België GP Lucien Van Impe

Cees Bol van Team DSM boekte gisteren een mooie overwinning: hij won in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere de GP Lucien Van Impe, een nationale profkoers in België. Na 171 kilometer was de 26-jarige Nederlander in de sprint van een groep met 17 renners sneller dan de Belg Thomas Joseph en de Fransman Samuel Leroux.

Olympisch kampioen Richard Carapaz op het startpodium

Richard Carapaz op het startpodium

De stand in het algemeen klassement

Primoz Roglic heroverde gisteren de rode leiderstrui en heeft 25 seconden voorsprong op de nummer twee, Enrico Mas. Het zit allemaal nog tamelijk dicht bij elkaar in de top-10, we zijn benieuwd hoe het er aan het einde van de middag voorstaat.

Dit gebeurde er gisteren

De Sloveen Primoz Roglic nam gisteren de rode leiderstrui over van Kenny Elissonde. Roglic kwam als tweede binnen, nipt achter winnaar Magnus Cort Nielsen.

De Deense renner van Education First bleef op de venijnige slotklim naar Alto de la Montana de Cullera als enige van vijf vroege vluchters net uit de greep van het verbrokkelde peloton.

Cort Nielsen wint op steile slotklim zesde Vuelta-etappe, Roglic weer in het rood

Vandaag gaan we klimmen!

Zes gecategoriseerde beklimmingen staan er vandaag op het programma met maar liefst 3670 hoogtemeters. Tijd om rustig te beginnen is er niet want al heel snel staat er een klim van de eerste categorie te wachten.

De slotklim naar Balcón de Alicante is de zwaarste van de dag. Deze onregelmatige klim van 8,4 kilometer kent stroken van boven de 10 procent. Vuurwerk gegarandeerd.

¡Buen día!

Welkom bij het liveblog over de zevende etappe van de Vuelta a España. Vandaag fietsen we in het oosten van het land. We starten in de populaire kustplaats Gandía om 152 kilometer later aan te komen in Balcón de Alicante. Een heuse bergrit met een steile slotklim naar de finishplaats. De start is rond 13.10 uur.