Kampioensrace blijft loeispannend na zeges Feyenoord en Ajax

liveblog gesloten

Reacties Ajax-Heerenveen

Doelpunt Ajax

En dat is 5-1 voor Ajax! Neres is zijn bewaker te slim af, omspeelt doelman Mulder en schiet de vijfde van Ajax simpel binnen.

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 5-1

Reacties Feyenoord

Toornstra: focus is het devies
Van Bronckhorst: Feyenoord wil ten koste van alles winnen
Elia: wijze waarop we winnen, is heel mooi

Ajax-debuut Zeefuik

Nick Viergever wordt na de 4-1 vervangen door Deyovaisio Zeefuik, het (afgetrainde) broertje van Genero. Het betekent het Ajax-debuut voor de 19-jarige Zeefuik.

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 4-1

Goal Ajax! Dolberg maakt er met een goed genomen strafschop van 4-1 tegen sc Heerenveen. De Deen had even daarvoor zelf de strafschop versierd.

Ziyech op de paal

Hakim Ziyech zorgt bijna voor 4-1 voor Ajax. De middenvelder krult een vrije trap op de paal. Ajax speelt een gewonnen wedstrijd.

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 3-1

Ajax doet het rustig aan

De ploeg van Peter Bosz heeft de wedstrijd onder controle en wil niet te veel energie meer verspillen. Dan kan ook, want Heerenveen zet Ajax niet onder druk.

Tweede helft

De tweede helft is onderweg bij Ajax-Heerenveen. Doet de thuisploeg het rustig aan of krijgen we meer goals? Of komt er een comeback van sc Heerenveen?

Goal Ajax

Ajax maakt op sterke wijze 3-1. Klaassen krijgt van Neres de bal op een presenteerblaadje en tikt de derde voor de Amsterdammers binnen.

Onrust bij Bastia-Lyon

Memphis Depay gaat de confrontatie aan met opstandige fan van Bastia, dat beruchte supporters heeft. Er ontstaan vervolgens chaotische taferelen.

Ajax keert het tij! Matthijs de Ligt zet zelf de aanval op met Dolberg, krijgt de bal terug en tikt fraai de 2-1 binnen.

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 2-1

Goal Ajax

Goal Ajax! De bal gaat via het onderlijf van Viergever het doel in: 1-1. Is dit de bevrijding voor de Amsterdammers?

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 1-1

Gemor in de Arena

Gemor in de Amsterdam Arena waar sc Heerenveen een aantal kansen krijgt op de 2-0. De Friezen krijgen opvallend veel ruimte. Ajax is zoekende.

Tussenstand Ajax-sc Heerenveen 0-1

Dolberg op de paal

Kasper Dolberg raakt met een kopbal de paal namens Ajax, maar wordt teruggefloten wegens een duwfout. Ajax komt iets beter in de wedstrijd.

Doelpunt sc Heerenveen in Amsterdam! Sam Larsson zet goed door en bedient de vrijstaande Reza Ghoochannejhad, die de 1-0 resoluut binnenschiet.

Traag begin

Het is een traag begin van de wedstrijd en dat vindt vooral sc Heerenveen allemaal wel best. Ajax laat Heerenveen opbouwen.

Jeroen Elshoff

Statistieken

- Hakim Ziyech, Daley Sinkgraven en Lasse Schöne speelden allemaal in de jeugdopleiding van Heerenveen.

- Stijn Schaars start voor het eerst sinds 16 december 2016 weer in de basis van een eredivisieduel. (Willem II-sc Heerenveen 2-1).

Aftrap bij Ajax-sc Heerenveen

Aftrap in Amsterdam, waar Ajax in de achtervolging gaat op Feyenoord. sc Heereveen trapt af.

Traoré vs Dolberg

Bertrand Traoré en Kasper Dolberg als spits bij Ajax

Dolberg krijgt de voorkeur boven Traoré.

Lees hier een vergelijking tussen de twee Ajax-aanvallers.

Dolberg vs Traore

Zege Feyenoord

Feyenoord komt ook de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht goed door en wint met 2-0. Nog drie speelronden te gaan...

Bosz kiest voor Dolberg

Toen Kasper Dolberg een maand geleden in de wedstrijd Ajax-FC Kopenhagen (2-0) een liesblessure opliep, sloeg bij Ajax de schrik om het hart. Zo kort voor de maand van de waarheid kon trainer Peter Bosz zijn spits niet missen. Maar Bosz had Bertrand Traoré nog achter de hand.

Grote zege Groningen

Afgelopen in Groningen. De ploeg van Ernest Faber maakt gehakt van PEC Zwolle: 5-1.

Doelpunt Groningen

Ajdin Hrustic bekroont zijn goede invalbeurt met de 5-1 voor Groningen tegen PEC Zwolle. De Australiër schiet knap raak. Een fijne middag voor de Groningers.

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 5-1

Doelpunt Feyenoord!

En dan doet Feyenoord het toch! Elia schiet de koploper met een heerlijke krul op 2-0. De buit lijkt binnen tegen Utrecht.

Tussenstand: Feyenoord - FC Utrecht 2-0

Feyenoord angstiger

Feyenoord vergeet de wedstrijd in het slot te gooien en FC Utrecht ruikt zijn kansen. Willem Janssen mist van dichtbij. Hier komt Feyenoord heel goed weg.

Tussenstand: Feyenoord - FC Utrecht 1-0

Statistieken Toornstra

Jens Toornstra is de eerste Feyenoord-speler die in de eredivisie 5 thuisduels op rij trefzeker is sinds Graziano Pellè, die tussen februari en september 2013 in totaal 9 eredivisieduels op rij in De Kuip scoorde.

FC Utrecht neemt gas terug

Feyenoord speelt een comfortabeler duel na de bevrijdende voorsprong. FC Utrecht lijkt ook gas terug te nemen.

En ook een goal in Groningen, waar Mimoun Mahi na een lange bal van achteruit de 4-1 voor zijn rekening neemt. Een comeback lijkt er niet meer in te zitten voor Groningen.

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 4-1

Doelpunt Feyenoord

Toornstra bevrijdt Feyenoord! Hij wipt de bal over doelman Jensen na een schitterende aanval. Het is Jörgensen die na een lange voorzet de bal doorkopt naar Toornstra, die met gevoel scoort.

Goal PEC Zwolle

Krijgen we een comeback van Zwolle? De bezoekers staan op het scorebord tegen Groningen. Brock-Madsen scoort.

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 3-1

Rust

Rust in De Kuip na een meeslepende eerste helft. Feyenoord sterker, maar Utrecht doet zeker niet onder voor de koploper.

Ook bij FC Groningen-PEC Zwolle is de eerste helft voorbij.

Tussenstand: Feyenoord - FC Utrecht 0-0

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 3-0

Fijne wedstrijd

Feyenoord-FC Utrecht is tot nu toe een heerlijke wedstrijd. De Rotterdammers zijn het gevaarlijkst, maar de spanning is voelbaar in De Kuip. FC Utrecht duikt namelijk zo af en toe heel gevaarlijk op voor het doel van Jones.

Conboy is met een hard, laag schot gevaarlijk voor FC Utrecht.

Groningen dendert door

Groningen dendert op eigen veld door tegen PEC Zwolle: 3-0. Linssen maakt zijn tweede van de middag.

Barazite dichtbij

Opnieuw een grote kans voor Utrecht als Barazite de bal voor het inschieten heeft, maar zijn schot wordt net op tijd door Feyenoord-verdediger geblokt.

Utrecht op de paal

Feyenoord ontsnapt als Kerk bij een uitbraak doelman Jones omspeelt en vervolgens uit een moeilijke hoek de paal raakt.

Handsbal Amrabat gemist

Feyenoord wordt een strafschop onthouden. Arbiter Higler ziet na een corner een handsbal van Amrabat over het hoofd, al appelleerden weinig spelers voor een penalty.

Feyenoord domineert

De Rotterdammers domineren de wedstrijd tegen FC Utrecht en zoeken gretig naar een doelpunt. FC Utrecht speelt op de counter en houdt vooralsnog veel tegen.

2-0 Groningen

Het gaat hard in Groningen, dat zijn voorsprong verdubbelt. Mahi geeft het laatste zetje na een fijne voorzet van Idrissi: 2-0.

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 2-0

Goal FC Groningen!

Bryan Linssen krijgt de bal in de loop van Mimoun Mahi en schiet strak binnen. Een fraaie openingsgoal voor de Groningers.

Tussenstand FC Groningen - PEC Zwolle 1-0

Utrecht niet bang

FC Utrecht kruipt niet in z'n schulp. De Domstedelingen melden zich af en toe voor het doel van de Rotterdammers, die wel de bovenliggende ploeg zijn.

Goede serie Feyenoord

Thuis won Feyenoord zijn laatste negen eredivisieduels. Voor het eerst sinds oktober 2002-augustus 2003 kan het minimaal tien thuisduels op rij winnen in de eredivisie.

Feyenoord start sterk

Utrecht deelt de eerste plaagstootjes uit, maar Berghuis krijgt namens Feyenoord de eerste grote kans van de wedstrijd. Zijn diagonale schot gaat maar net naast.

Aftrap in Rotterdam en Groningen

De bal rolt bij Feyenoord-FC Utrecht en FC Groningen-PEC Zwolle.

Zege Willem II

Klaar in Tilburg. Willem II verslaat Go Ahead met 2-0. Degradatie uit de eredivisie komt dichterbij voor de Eagles.

Doelpunt Willem II

En Willem II maakt er 2-0 van. Jari Schuurman neemt de bal in een keer uit de lucht en haalt hard uit. Het lijkt over en uit voor Go Ahead.

Tussenstand: Willem II - Go Ahead Eagles: 2-0

Fred Rutten: Feyenoord is klaar voor de titel

Fred Rutten ziet Feyenoord gewoon kampioen worden. De oud-trainer van de Rotterdammers gelooft niet dat kampioensstress de ploeg parten speelt.

Rutten gelooft niet in kampioensstress Feyenoord

Goal Willem II!

Fran Sol kopt, tot opluchting van coach Erwin van de Looi, de 1-0 binnen na een fijne voorzet aan de zijkant van Croux. Go Ahead moet aan de bak.

Tussenstand: Willem II - Go Ahead Eagles: 1-0

Kans Go Ahead

Chirivella krijgt een levensgrote kopkans voor Go Ahead, maar wordt vastgehouden door een Willem II-verdediger. Arbiter Manschot ziet er geen strafschop in. Willem II komt goed weg.

Tussenstand: Willem II - Go Ahead Eagles: 0-0

Duel in balans

Na tien minuten in de tweede helft zien we een veel dominanter Willem II dan het laatste deel van de eerste helft. Coach Erwin van de Looi is er echter niet gerust op en ijsbeert voor z'n dug-out.

Go Ahead komt er af en toe nog gevaarlijk uit, maar Willem heeft het betere van spel.

Overtuigende opening Willem II

Willem II begint overtuigend aan de tweede helft. Croux is na een goede actie dicht bij de 1-0, maar de bal eindigt wat gelukkig in de handen van Zwarthoed. Go Ahead komt goed weg.

Hervatting

Met topscorer Fran Sol hervat Willem II het duel met Go Ahead. Hij vervangt Lieftink. Go Ahead nog ongewijzigd.

Rust

Rust in Tilburg. Go Ahead is na een lastig begin de betere ploeg, maar nog geen goals.

Vrije trap Go Ahead

Weer een kans voor Go Ahead. Een vrije trap van Sander Duits, aan de rand van de zestien, vliegt rakelings naast het doel van Willem II. De hekkensluiter heeft nu echt het betere van het spel.

Antonia slalomt zich door de defensie van Willem II, maar zijn schotpoging mist vervolgens richting om Lamprou echt op de proef te kunnen stellen.

Desondanks meldt Go Ahead zich veel vaker op de helft van Willem II, dat wat in zijn schulp kruipt en zich even geen raad weet met het sterkere spel van de bezoekers.

Lamprou, man van de reddingen

Kostas Lamprou maakte dit eredivisieseizoen 161 reddingen. Maar twee keepers maakte meer reddingen in een eredivisieseizoen (2011/2012): Wesley de Ruiter (189, Excelsior) en Jelle ten Rouwelaar (171, NAC Breda).

Willem II sterker

We zijn halverwege de eerste helft in Tilburg. Willem II is de betere ploeg, maar hele grote kansen - behalve de afgekeurde goal van Haye - creëert de thuisclub niet. Toch is het wachten op de 1-0 voor de dominant spelende Brabanders.

Utrecht ziet duel met Feyenoord als echte test

Het contrast is groot. Bij Feyenoord, dat aan de laatste drie ontmoetingen slechts vier punten overhield, neemt de druk met de wedstrijd toe. Bij FC Utrecht loopt juist alles gesmeerd, met vier overwinningen op rij en een vierde plaats die rust geeft.

De NOS zocht FC Utrecht-coach Erik ten Hag op. Lees het interview.

Erik ten Hag

Eerste speldenprik Go Ahead

Go Ahead krijgt na dertien minuten zijn eerste corner, waaruit Schenk de bal net over het doel kopt. Twee minuten later counteren de bezoekers zich via Antonia naar voren, maar de gevaarlijk uitziende uitbraak leidt tot niets.

Afgekeurde goal Willem II

Willem II denkt na negen minuten al op 1-0 te komen. Haye schiet met de buitenkant van de voet raak na een fraaie een-twee met Oulare, maar Haye staat buitenspel.

De thuisploeg beleeft wel de beste start van de start van de wedstrijd, die zich vooral op de helft van Go Ahead afspeelt.

Atrap Go Ahead

We zijn begonnen in Tilburg. Go Ahead trapt af.

'KNVB aast op Schmidt of duo Ten Cate/Gullit'

De KNVB heeft de Duitser Roger Schmidt of het duo Henk ten Cate/Ruud Gullit in het vizier als nieuwe bondscoach(es) van het Nederlands elftal, zo meldt Kees Jansma in het programma De Tafel van Kees op Fox Sports.

Dit zouden de twee overgebleven opties voor de KNVB zijn.

Botteghin laat zich niet van de wijs brengen

Vanaf 14.30 uur speelt koploper Feyenoord in De Kuip tegen nummer vier FC Utrecht. De Rotterdammers verdedigen hun koppositie, maar het recente puntenverlies bij PEC Zwolle (2-2) laat zien dat er bij Feyenoord sprake is van titelstress.

Eric Botteghin, rots in de branding van de Rotterdamse defensie, blijft desondanks nuchter. Lees het interview.

Vreugde bij Feyenoord-verdediger Eric Botteghin

Resterend programma en stand

Vier wedstrijden staan er op deze Eerste Paasdag op het programma, met onder meer Feyenoord-FC Utrecht (14.30) en Ajax-sc Heerenveen (16.45). We beginnen om 12.30 met Willem II-Go Ahead Eagles.