Vreugde bij Feyenoord-verdediger Eric Botteghin
NOS VoetbalAangepast

Botteghin laat zich niet van de wijs brengen door titelstress

Titelstress, Coolsingeldruk, schaalangst: vier wedstrijden voor het einde van de competitie wordt het voor Feyenoord steeds moeilijker om het hoofd koel te houden. Zeker nu Ajax in de winning mood is en het sterke FC Utrecht in de Kuip op bezoek komt. Eric Botteghin, rots in de branding van de Rotterdamse defensie, blijft desondanks nuchter.

De 29-jarige Braziliaan heeft donderdag naar de imponerende zege van Ajax op Schalke 04 gekeken. "Ze hebben het goed gedaan. Dat is lekker voor hen." Toch laat hij zich niet van de wijs brengen.

Genieten van druk

Twee maanden geleden - het toen nog onaantastbare Feyenoord stond vijf punten voor op Ajax - liet Botteghin weten van de 'Coolsingeldruk' te genieten. "De situatie waarin we nu staan, die wil iedereen. Die druk, dat gevoel, is geweldig. Ik vind het lekker", zei de verdediger toen.

Maar sinds de nederlaag bij Ajax en het gelijkspel bij PEC Zwolle is Feyenoord kwetsbaar geworden. "We hebben fouten gemaakt, maar ook goede dingen laten zien. Nu is dat verleden tijd. We moeten vooruitkijken", zegt Botteghin nu.

Botteghin: we willen te graag

"We willen te graag, natuurlijk", stelt Botteghin. "Soms gebeuren er dingen in de wedstrijd die je niet verwacht. Maar wij hebben er nog steeds veel vertrouwen in. We hebben alles in eigen hand. Daarom moeten we ook de wedstrijd tegen FC Utrecht winnen."

Geloof en bijbelstudies

Laat er geen misverstand over bestaan: er is geen stress bij Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst kan het de afgelopen dagen niet genoeg benadrukken. De spelers zelf hebben laten weten geen behoefte te hebben aan een mental coach. Botteghin vindt zijn rust sowieso op een andere manier: in zijn geloof en via bijbelstudies.

Via Skype praat hij wekelijks over de Bijbel met andere voetballers en landgenoten die het niet zo makkelijk hebben, vertelde hij eind februari.

"We bidden voor elkaar. Je moet in God geloven, denk ik, je moet kracht van Hem krijgen om je droom te realiseren. Maar je moet het ook zelf doen. Hard werken", zei hij toen.

Geen stress bij koploper Feyenoord

Hard werken, dat is het devies van Feyenoord om de droom van Botteghin te realiseren: kampioen worden. En ondanks de veronderstelde titelstress maakt de Braziliaan zich geen zorgen.

"Nee, ik ben niet bezorgd. Natuurlijk wil je winnen. Je bent koploper sinds dag 1. Dat wil je aan het einde van het seizoen goed afsluiten. Het maakt niet uit hoe. We moeten het alleen maar doen."

Eric Botteghin scoort tegen Go Ahead Eagles

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl