Opvallend opstootje tussen Dzeko en Papadopoulos

'Levende legende'

Timmy Simons maakte in de slotfase van België-Estland zijn rentree en is daarmee de oudste Belg ooit geworden die zijn opwachting voor de Rode Duivels heeft gemaakt. Simons wordt op 11 december 40 jaar.

Grieken pakken alsnog punt

Diep in blessuretijd komt Griekenland alsnog langszij tegen Bosnië-Herzegovina. Giorgos Tzavellas schiet in de 95ste minuut de 1-1 binnen en dat is meteen de eindstand.

Eindstanden

België-Estland 8-1

Portugal-Letland 4-1

Veel kaarten bij Griekenland-Bosnië

De Bosniërs leiden nog steeds met 1-0 in Griekenland. De wedstrijd wordt even onderbroken vanwege een opstootje, waarbij Edin Dzeko (Bosnië) en Kyriakos Papadopoulos (Griekenland) met rood van het veld worden gestuurd.

Bosnië krijgt in totaal zes gele kaarten en een rode. De Griekenland ontvangt drie keer geel en een keer rood.

GOAL België en Portugal

Een afstraffing voor Estland in Brussel. Romelu Lukaku maakt er 7-1 en 8-1 van voor de Belgen.

Portugal beslist de wedstrijd in Faro. Cristiano Ronaldo maakt van dichtbij 3-1 tegen Litouwen.

De Roon trots op Oranjedebuut

In de 88ste minuut was hij daar: Marten de Roon. In het WK-kwalificatieduel met Luxemburg debuteerde de middenvelder van Middlesbrough in het Nederlands elftal en daar is hij apetrots op.

Marten de Roon

GOAL België

België dendert door. Dries Mertens maakt de 6-1 tegen Litouwen.

Tussenstand België-Estland 6-1

GOAL Litouwen en Portugal

Een verrassing in Faro omdat Litouwen op gelijke hoogte komt met Europees kampioen Portugal. Arturs Zjuzins schiet in de rebound keihard raak.

Een paar minuten slaat de Portugal alweer terug via William Carvalho. Hij tikt de bal van dichtbij binnen.

Tussenstand Portugal-Litouwen 2-1

GOAL België

En de vijfde ligt ook alweer in het net voor België. Dries Mertens is fortuinlijk als zijn voorzet aan de zijkant via het been van Ragnar Klavan (ex-AZ en -Heracles Almelo) in het doel belandt.

Tussenstand België-Estland 5-1

GOAL België

Yannick Carrasco maakt de vierde treffer voor de Belgen. De aanvaller is het eindstation van een fijne aanval over diverse schijven.

Tussenstand België-Estland 4-1

Ronaldo mist strafschop

Voor rust schoot hij 'm er nog in, maar nu mist Cristiano Ronaldo. De aanvoerder van de Portugezen schiet de bal op de binnenkant van de paal en ziet de bal via het been van de keeper naast het doel gaan.

Portugal leidt het thuisduel met Letland nog altijd met 1-0.

Nabeschouwen over Oranje

Vanaf 22.06 uur is er weer een nieuwe Studio Voetbal waarin er uitgebreid wordt nabeschouwd over de winst van Oranje op Luxemburg. Ruben Schaken, Co Adriaanse en Daniel de Ridder zijn de tafelheren.

Portugal en Bosnië op voorsprong

Wie anders dan Cristiano Ronaldo heeft Portugal aan de leiding geholpen tegen Letland: 1-0.

De Portugezen kwamen echter wel op een goedkope manier aan de strafschop door een schwalbe van Nani.

Bosnië-Herzegovina heeft eveneens een voorsprong genomen bij Griekenland. Pjanic schiet een vrije trap via de keeper in het doel: 1-0.

Programma Oranje in 2017

25 maart 2017: Bulgarije-Nederland (WK-kwalificatie)
28 maart 2017: Nederland-Italië (oefenduel)
9 juni 2017: Nederland-Luxemburg (WK-kwalificatie)

31 augustus 2017: Frankrijk-Nederland (WK-kwalificatie)
3 september 2017: Nederland-Bulgarije (WK-kwalificatie)
7 oktober 2017: Wit-Rusland-Nederland (WK-kwalificatie)
10 oktober 2017: Nederland-Zweden

GOAL Belgie

Eden Hazard schiet België na 25 minuten al op 3-0. De machine van de Rode Duivels draait op volle toeren in Brussel.

Nog drie duels

Drie WK-kwalificatiewedstrijden zijn er vanavond om 20.45 begonnen.

Portugal-Letland, België-Estland en Griekenland-Bosnië-Herzegovina. De Belgen leiden inmiddels met 2-0 door goals van Thomas Meunier en Dries Mertens.

Bij de andere twee duels is nog niet gescoord.

Depay: ik kan het nog steeds

"Het was een lekker gevoel om te scoren. Ik ging ook al met een lekker gevoel het veld in", glimlacht matchwinner Memphis Depay na afloop van de winst op Luxemburg tegen de NOS.

Hij maakte uit een vrije trap de 3-1 voor Nederland. "Ik weet dat ik de trap heb, dus dan wil ik ze altijd graag nemen."

Wat doet dit met de toekomst voor Depay bij Manchester United? Hij is bij de club op een zijspoor beland. "We zullen zien. Eerst maar teruggaan en dan tot rust komen", aldus de aanvaller, die wellicht zijn toekomst elders vervolgt. "Mijn focus ligt nu bij United en ik ga mijn stinkende best doen", houdt hij zich op de vlakte.

Sneijder: ben niet geblesseerd

Het was niet de avond van Wesley Sneijder. De middenvelder werd in de rust om tactische redenen naar de kant gehaald. "De wissel was logisch", geeft Sneijder toe. "Ik moest vanaf de linkerkant spelen. Ik moest tussen de linies spelen, maar er was geen ruimte. Ik ben geen linksbuiten", zegt hij tegen de NOS.

Sneijder: wissel was tactisch, ben niet geblesseerd

Blind: Luxemburg is gewoon lastig

Bondscoach Danny Blind is blij met de winst op Luxemburg. Het verdedigt de stelling dat niet meer makkelijk van een land als Luxemburg kan worden gewonnen.

"Je moet je ogen niet sluiten voor de realiteit", aldus Blind. "Luxemburg heeft het andere landen ook lastig gemaakt. Zij groeien ook, dat is een feit. Je loopt hier niet zomaar naar 6-0 of 7-0."

Depay

Blind zegt vooraf getwijfeld te hebben om Memphis Depay ten koste van Wesley Sneijder aan de linkerkant te zetten, maar koos toch voor Sneijder. Depay werd uiteindelijk de man van de wedstrijd.

"Zijn niveau is voor mij geen verrassing, dat meen ik echt. Zijn werkhouding is goed, dat is ook weleens anders geweest. Hij maakt een gedreven indruk en dat is dit een mooie beloning voor hem en zijn teamgenoten."

Robben schrikt soms van niveau Oranje

Arjen Robben toonde zich na afloop opgelucht over de winst van Oranje, maar geeft toe soms geschrokken te zijn van het niveau van zijn team.

"Ik was hartstikke blij om er weer bij te zijn. Ik had me voorgenomen om een lekkere wedstrijd te spelen. Geen druk, niks proberen te forceren", aldus Robben tegen de NOS.

Kritisch

Hij toont zich kritisch over het niveau van Oranje. "We halen momenteel geen hoog niveau. We doen soms dingen echt niet goed, ondermaats. We hebben moeite om keuzes te maken", stelt de aanvoerder.

"Je kan niet zeggen dat we vanavond goed hebben gespeeld. Ik heb geen zin om negatief te doen, maar het is wel de realiteit. We willen naar het WK, maar dan zullen we een niveau hoger moeten gaan spelen."

Robben schrikt van dit Oranje: geen hoog niveau

Buiten is binnen

Over en uit in Luxemburg. Oranje wint met 3-1 door goals van Arjen Robben en Memphis Depay (twee keer).

GOAL Nederland!

Het lijkt beslist! Memphis Depay scoort uit een vrije trap zijn tweede van de avond. Op een dwaalspoor bij Manchester United, maar heel erg belangrijk voor het Nederlands elftal.

Tussenstand Luxemburg-Nederland: 1-3

Weinig opwinding

Het duel lijkt even stil te vallen. Oranje leunt op de voorsprong, terwijl Luxemburg niet bij machte is om een goede aanval op te zetten.

Tussenstand Luxemburg-Nederland: 1-2

Robben en Sneijder kijken toe

Robben en Sneijder op bank in tweede helft

De 1-2 van Depay

Luxemburg-Nederland: Memphis kopt Oranje naar 1-2

Voorsprong verdedigen

Nederland hinkt op twee gedachten. De winst over de streep trekken of op zoek naar de 3-1? Luxemburg is daarbij overigens niet heel gevaarlijk.

Kans Depay

Opnieuw meldt Memphis Depay zich voor het doel. Met een slepende beweging krijgt hij aan de linkerkant een schietkans, maar zijn poging gaat over het doel.

2-1 voor Oranje! Memphis Depay scoort met een harde kopbal. De speler van Manchester United komt goed in op een voorzet van Daley Blind en laat de doelman kansloos. Dit kan Oranje goed gebruiken.

Zwaar duel Oranje

Nederland kan na rust - en zonder Robben en Sneijder - nog geen vuist maken. Luxemburg blijft redelijk makkelijk op de been.

Tussenstand Luxemburg-Nederland: 1-1

Moment van blessure Robben?

Robben raakt weer geblesseerd

Kans Klaassen

Oranje laat het er bij de hervatting niet zomaar bij zitten. Klaassen krijgt een goede kopkans, maar mikt de bal precies in de handen van de keeper.

Robben en Sneijder blijven in de kleedkamer

Een nieuwe tegenvaller voor het Nederlands elftal. Arjen Robben en Wesley Sneijder zijn in de kleedkamer achtergebleven. Robben leek voor rust al wat last te hebben van zijn hamstring.

Memphis Depay en Steven Berghuis zijn hun vervangers.

Blessure Robben?

Het zal toch niet..? Robben lijkt voor rust wat last te hebben van zijn been.

Rust

Rust in Luxemburg. Oranje leek met een voorsprong te gaan rusten, maar moet in de tweede helft weer jagen op een voorsprong.

GOAL Luxemburg

Luxemburg komt langszij via een strafschop. Maxime Chanot stuurt Maarten Stekelenburg de andere hoek in. Joshua Brenet veroorzaakte even daarvoor de penalty nadat hij zijn tegenstander in de rug had gelopen. Tegenvaller voor Oranje!

Luxemburg-Nederland: Chanot maakt de 1-1

Oranje komt na 36 minuten op 1-0 in Luxemburg! Wie anders dan Arjen Robben is de doelpuntmaker. De aanvaller krijgt de bal mee van Klaassen en maakt het karwei vervolgens koelbloedig af. Bevrijding voor Nederland.

Tussenstand Luxemburg-Nederland: 0-1

Luxemburg-Nederland: Robben breekt de ban

Slordiger

Oranje gaat minder zorgvuldig spelen. Sneijder zit bijvoorbeeld niet goed in de wedstrijd.

Nederland verzuimt om op voorsprong te komen. Klaassen schiet schuin voor het doel de bal tegen de keeper en kopt in de rebound de bal over. Klaassen ziet daarbij de vrijstaande Bas Dost over het hoofd.

Kans Luxemburg

De eerste echte mogelijkheid van Luxemburg heeft zich aangediend. Aanvaller Turpel krijgt wat ruimte en schiet de bal door de benen van Van Dijk. Stekelenburg reageert attent.

Tussenstand Luxemburg-Nederland: 0-0

Snelle wissel Luxemburg

Arjen Robben krijgt een andere bewaker. Mathias Jänisch vervangt linksback Laurent Jans, die met een hamstringblessure moet afhaken.

Bijna Van Dijk

Oranje is opnieuw gevaarlijk. De bal scheert na een scherpe corner van Sneijder langs het hoofd van Van Dijk, die net tekort komt om zijn hoofd tegen de bal te zetten.

Voorsprong Bulgarije

In de groep van Nederland heeft Bulgarije een 1-0 voorsprong genomen tegen Wit-Rusland. Ivelin Popov maakt in Sofia de openingstreffer.

Tussenstand Bulgarije-Wit-Rusland 1-0

Kans Wijnaldum

Wijnaldum komt aan de rand van de zestien in goede positie om te scoren, maar zijn poging stuit op de keeper. Het is echter oppassen geblazen als Luxemburg in de tegenstoot eruit probeert te komen. Oranje oogt achterin nog niet helemaal solide, maar heeft nog geen grote kansen weggegeven.

Kans Robben

Arjen Robben zorgt op aangeven van Ramselaar voor het eerste serieuze gevaar van Oranje. De aanvaller ziet zijn schot door keeper Schon worden gekeerd. Het lukt Nederland vervolgens in de scrimmage niet om nog een poging te wagen.

Knollenveld

Oranje probeert te combineren, maar het hobbelige veld belet, zoals verwacht, het maken van vloeiende combinaties. Een schone taak ligt er dus voor Bas Dost om zich te laten gelden bij de ballen door de lucht.

Rustig begin

Oranje probeert zorgvuldig op te bouwen, maar kan nog geen kans creëren. Luxemburg laat bovendien zien dat het niet van plan is om de 'bus te parkeren'.

Aftrap

We zijn begonnen! Bas Dost brengt de bal aan het rollen voor Oranje.

Blind: hoop dat Robben verschil maakt

Volksliederen

De teams van Nederland en Luxemburg hebben het veld betreden. De volksliederen klinken.

Waterkoud in Luxemburg

Kille omstandigheden in Luxemburg, waar er zometeen bij temperatuur van 4 graden Celsius wordt afgetrapt.

Jonkie bij Luxemburg

De pas 16-jarige Vincent Thill zit op de reservebank bij Luxemburg. De linksbenige dribbelaar speelt bij FC Metz in de Franse competitie. Zijn oudere broer Sebastien Thill (22) zit ook bij de selectie. Thill komt uit een voetbalfamilie.

Twee andere broers voetballen ook en zijn vader en moeder waren international.

Daley evenaart Danny

Een aardige familiestatistiek: Daley Blind speelt vandaag zijn 42ste interland. Dat is hetzelfde aantal van zijn vader Danny, de huidige Oranjebondscoach.

Blind: Robben brengt rust

"Uiteraard ben ik blij dat Robben er weer bij is. Het zorgt voor rust al je een speler van zijn niveau erbij hebt. Maar het gaat ook om het team", zegt bondscoach Danny Blind vlak voor de aftrap.

"Ik hoop dat er veel aanvoer komt voor Bas Dost", voegt hij eraan toe.

Live op internet, radio en televisie

Luxemburg-Nederland is rechtstreeks te volgen via de NOS-app, NOS.nl, NPO Radio 1 en op NPO 1.

Kijk mee via de livestream.

'Tricky wedstrijd'

"Dit is een typische wedstrijd waarin je zomaar punten kan laten liggen. Zweden, onze concurrent in de groep, heeft hier al gewonnen. Dus een overwinning hier is bijna noodzakelijk", aldus NOS-analyticus Youri Mulder in aanloop naar het duel met Luxemburg.

Lange bal op Bas Dost

Pierre van Hooijdonk opteert voor de lange bal op Bas Dost, die vandaag ten koste van de geblesseerde Vincent Janssen in de basis start.

Lees hier de analyse van Van Hooijdonk.

Bas Dost, de spits van Oranje

Zege broodnodig

Oranje heeft straks een overwinning nodig om in groep A de druk op Zweden en Frankrijk te houden. Zweden verloor vrijdag in Parijs met 2-1 van de Fransen.

13 november 2015

Precies een jaar geleden speelde Arjen Robben in Cardiff zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Nederland won toen met 3-2 een oefenwedstrijd tegen Wales, waarin de aanvaller twee keer trefzeker was. De voortekenen zijn dus goed!

Wat de balans van Oranje eigenlijk met en zonder de inbreng van Robben? In de onderstaande video vind je het antwoord:

Oranje sinds het debuut van Arjen Robben

Volledig programma

Naast Luxemburg-Nederland staan er vandaag nog zeven andere WK-kwalificatieduel op het programma.

Bescheiden stadion

Plaats van handeling bij Luxemburg-Nederland is het bescheiden Stade Josy Barthel, dat 9.000 toeschouwers kan huisvesten.

Luxemburg-Nederland

Goedemiddag! Om 18.00 uur is het Nederlands elftal aan zet voor het WK-kwalificatieduel met Luxemburg. Via dit liveblog blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom en tijdens de wedstrijd in Luxemburg.