Bas Dost, de spits van Oranje
NOS VoetbalAangepast

Van Hooijdonk pleit voor lange bal op Dost

"Wordt het 4-0, 5-0 of 6-0...?" Er waren tijden dat niemand in Nederland wakker lag van een uitwedstrijd tegen landen van het kaliber Luxemburg. Wie echter deze week de berichten in de aanloop naar het WK-kwalificatieduel van vanavond heeft gevolgd, weet dat dat anno 2016 toch net even anders ligt.

"Dat is niet gek", stelt NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk. "Alleen Nederlanders die in het verleden zijn blijven hangen, nemen de wedstrijd tegen Luxemburg niet serieus."

"Dat heeft te maken met de huidige staat van het Nederlandse voetbal, maar ook met het belang van het duel. Oranje kan zich namelijk geen enkele misstap meer permitteren na het gelijkspel tegen Zweden en het verlies tegen Frankrijk", zegt de spits die in 1994 als invaller zijn interlanddebuut maakte tegen toevalligerwijs Luxemburg (5-0).

Stand in groep A

landgespeeld-puntendoelsaldo
Frankrijk4-10(7-2)
Zweden4-7(6-3)
Nederland3-4(5-3)
Bulgarije3-3(5-10)
Wit-Rusland3-2(2-5)
Luxemburg3-1(4-6)

Het zit bondscoach Danny Blind bovendien niet mee, gezien de enorme lijst aan geblesseerde internationals. "Het is veelzeggend dat er euforie is ontstaan over het feit dat Arjen Robben weer mee gaat doen", zegt Van Hooijdonk. "Hij moet het verschil maken."

Dus alle ballen op Robben?

"Nee, dat niet. Ik ben er juist voor om de lange bal op de spits, vermoedelijk Bas Dost, te spelen. Want als de focus op het centrum ligt, wordt het minder druk aan de zijkanten en dan geef je Robben meer ruimte om zijn acties te maken."

Dat klinkt alsof Oranje opportunistisch moet gaan spelen?

"Ja, want als ik de berichten mag geloven, ligt er een verschrikkelijk slecht veld. Dan is het niet mogelijk om de tegenstander kapot te spelen met combinatiespel. Dus Oranje moet niet de fout maken dat wel te proberen. Dat mag Nederland wat mij betreft best even doen, maar als het niet werkt moet je niet eindeloos blijven combineren.

Na een kwartier moet je al kunnen inschatten wat er wel en niet mogelijk is en dan snel kunnen schakelen naar een opportunistische stijl. Dat betekent: een lange bal op de spits en zorgen dat je de tweede bal net buiten het strafschopgebied opvangt. Dat is veel moeilijker te verdedigen dan traag positiespel."

Je had het al over het veld. Hoe vervelend is het om als speler met zo een mat geconfronteerd te worden?

"Daar krijg je geen prettig gevoel bij, maar dat is ook de bedoeling van de Luxemburgers. Oranje heeft nu eigenlijk twee tegenstanders: Luxemburg en het gras, want er is niets vervelender dan een bal die regelmatig een andere kant op stuitert."

"Maar onmogelijk is het niet, als je maar de juiste speelstijl hanteert. Opportunistisch voetballen dus!"

Pierre van Hooijdonk in 2004 met Wesley Sneijder (m)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl