Alle uitslagen in de Europa League

Afgelopen voor Feyenoord

Het is klaar in Istanbul. Een matig Feyenoord verliest met 1-0 bij Fenerbahçe.

Afgelopen voor AZ

Het is afgelopen in Sint-Petersburg. AZ had geen schijn van kans tegen FC Zenit en verliest met 5-0.

Alles of niets

Feyenoord-trainer Van Bronckhorst besluit tot een alles-of-niets-actie. In de 82ste minuut vervangt hij verdediger Botteghin door aanvaller Kramer. We zijn benieuwd hoe dit uitpakt.

Fenerbahçe-Feyenoord 1-0

GOAL FC Zenit

En dat is nummer 5 voor FC Zenit. Invaller Sjatov schiet van afstand de 5-0 tegen de touwen. Het is een Russisch pak slaag voor AZ.

FC Zenit-AZ 5-0

GOAL Dundalk

In het andere duel in de groep van AZ is Dundalk op 1-0 gekomen tegen Maccabi Tel Aviv. Invaller Kilduff staat net zeven minuten in het veld als hij de bal van dichtbij kan binnenwerken. En dat op zijn verjaardag. De Ieren leiden.

Dundalk-Maccabi Tel Aviv 1-0

RVP tegen Feyenoord

Robin van Persie is een kwartier voor tijd in het veld gekomen bij Fenerbahçe. En een minuut later staat hij op een prima plek om te scoren bij een uitbraak van de Turken. Lens ziet zijn landgenoot echter over het hoofd en probeert het zelf. Hij schiet over, tot ontzetting van trainer Advocaat en opluchting van de Feyenoorders.

Weer buitenspel

AZ scoort een kwartier voor tijd voor de tweede keer van de avond, maar ook deze treffer wordt terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het was wel een mooie afgekeurde goal: Van Overeem scoorde met een hakje.

FC Zenit-AZ 4-0

Bijna Feyenoord

We hebben er even op moeten wachten, maar in de 72ste minuut is er eindelijk een enorme kans voor Feyenoord. Jørgensen rukt op vanaf links, wipt de bal over een keeper heen maar Skrtel brengt redding vlak voor de doellijn.

Bij Feyenoord is intussen Berghuis vervangen door Basaçikoglu.

GOAL Manchester United

In de andere wedstrijd in de poule van Feyenoord is Manchester United op voorsprong gekomen tegen Zorja Loegansk. In de 69ste minuut is het raak dankzij niemand minder dan Zlatan Ibrahimovic. Hij kan een hoge bal simpel bij de tweede paal binnentikken.

Manchester United-Zorja Loegansk 1-0

Het wordt nog erger voor AZ: een penalty voor FC Zenit wordt door Criscito dwars door het midden benut: 4-0.

Feyenoord heeft het zwaar

De Turken blijven veel gevaarlijker dan Feyenoord. Na een klein uur was er een reeks hachelijke momenten voor het doel van Jones. De aanval eindigt met een omhaal van Moussa Sow, die via Botteghin in de armen van Jones belandt.

Even later is er weer een ziedend schot van Souza, na goed voorwerk van Lens, dat net over het Feyenoord-doel gaat. Kortom: de Rotterdammers hebben het moeilijk.

Het wordt een moeilijk verhaal voor AZ. FC Zenit komt in de 59ste minuut op 3-0. Doelpunt: Kokorin.

Een hard schot van Giuliano komt voor de voeten van Kokorin, die bij de tweede paal voor de tweede keer deze avond toeslaat.

FC Zenit-AZ 3-0

Kansje AZ

Het spelbeeld in Sint-Petersburg is ongewijzigd. De sterke Russen domineren de wedstrijd, maar AZ is toch in staat af en toe een speldenprikje uit te delen. Zo was er een schietkans voor Wuytens, die door keeper Lodygin uit de hoek kon worden getikt.

FC Zenit-AZ 2-0

Bijna, bijna kan Kuijt de gelijkmaker voor Feyenoord binnentikken. De oud-speler van Fenerbahçe kan bijna een Turkse terugspeelbal onderscheppen. Met de nadruk op bijna.

De eerste minuten van de tweede helft waren overigens weer duidelijk voor de thuisploeg.

Vlak na rust komt FC Zenit op 2-0 tegen AZ. Een tegenvaller voor de Alkmaarders. Giuliano schiet van dichtbij de rebound binnen. Rochet kan in eerste instantie redding brengen op een Russisch schot, maar in tweede instantie is het wel raak.

Tweede helft

De ballen rollen weer! Fenerbahçe-Feyenoord (1-0) en FC Zenit-AZ (1-0) zijn hervat.

Alle ruststanden

Rust

Het is rust in Istanbul. Feyenoord staat met 1-0 achter bij Fenerbahçe. De Rotterdammers moeten na rust aan de bak.

Bijna rust

Het is bijna rust in Sint-Petersburg en Istanbul.

AZ heeft het moeilijk tegen FC Zenit. De Russische druk is bij vlagen groot, maar de Alkmaarders zijn ook al een paar keer gevaarlijk geweest bij een uitbraak.

En Feyenoord heeft het moeilijk tegen Fenerbahçe. De Turkse druk is sinds de 1-0 wel afgenomen, maar Feyenoord heeft nog geen enkel gevaar kunnen stichten. Wel heeft ook Kongolo inmiddels een gele kaart gekregen na een overtreding op Lens.

FC Zenit-AZ 1-0

Onrustig Feyenoord

Het is een onrustig en rommelig duel in Istanbul, met een matig Feyenoord. Scheidsrechter Eriksson heeft inmiddels geel getrokken voor El Ahmadi en Van der Heijden. Ook Emenike van Fenerbahçe is al op de bon geslingerd.

Na ruim een half uur spelen beginnen de Rotterdammers wel eindelijk een beetje mee te doen. Zo moest keeper Demirel voor het eerst ingrijpen bij een bijna-kansje voor Kuijt.

Russische druk

Het doelpunt van Zenit kwam niet uit de lucht vallen, want de Russische druk op het doel van AZ was groot. Toch was er in de 28ste minuut ineens een grote kans voor de Alkmaarders. Dos Santos stormt alleen op het doel van keeper Lodygin af, maar schiet in het zijnet.

FC Zenit komt in de 26ste minuut op 1-0 tegen AZ. Kokorin staat helemaal vrij en kan probleemloos binnenschieten.

Het doelpunt valt op een ongelukkig moment, want AZ stond al een tijdje met 10 man door een blessure van Weghorst. De spits heeft last van zijn neus en kan ook niet door: meteen na de goal wordt hij vervangen door Seuntjens.

Loeihard op de lat

In het andere duel in de groep van Feyenoord, Manchester United-Zorja Loegansk, is de tussenstand 0-0. United, met Depay op de bank, was wel heel dichtbij de openingstreffer: Rashford poeierde zojuist loeihard tegen de lat.

Manchester United-Zorja Loegansk 0-0

GOAL Fenerbahçe

In de 18de minuut komt Feyenoord op achterstand bij Fenerbahçe. Emenike schiet knap raak. Werk aan de winkel.

De goal van de Turken wordt ingeleid door een fout van Kuijt, die zich de bal laat afpakken door Lens. Emenike schiet vervolgens vanuit een moeilijke hoek Feyenoord in de problemen.

Strootman scoort!

Het eerste Nederlandse doelpunt van de avond is een feit! Kevin Strootman scoort voor AS Roma. In de 15de minuut tikt de Nederlander van dichtbij de 1-0 binnen tegen FC Astra.

Buitenspelgoal AZ

In de twaalfde minuut van de wedstrijd in Sint-Petersburg scoort Luckassen! Maar helaas, de AZ-speler stond een paar meter buitenspel dus de goal telt niet.

De wedstrijd is tot nu toe in evenwicht. Zenit is op papier de grote favoriet, maar AZ doet leuk mee.

FC Zenit-AZ 0-0

Turkse druk

In Istanbul, waar het opvallend genoeg geen heksenketel is, is Fenerbahçe in de eerste minuten de bovenliggende partij. De Turkse druk op het Feyenoord-doel is groot, maar tot echte kansen heeft dat nog niet geleid.

Fenerbahçe-Feyenoord 0-0

Kans FC Zenit

Het eerste gevaar in Rusland komt van FC Zenit. In de vierde minuut is de AZ-defensie aan het klungelen, waarna de bal bij Smolnikov komt. Van buiten het strafschopgebied levert hij een snoeihard diagonaal schot af, dat rakelings naast gaat.

De ballen rollen!

De bal rolt in Sint-Petersburg: FC Zenit-AZ is begonnen. En ook in Istanbul is de wedstrijd begonnen. Feyenoord op bezoek bij Fenerbahçe!

De uitslagen van de 19.05 uur-wedstrijden

Afgelopen

Het is klaar in de Arena: Ajax boekt een moeizame maar uiterst nuttige 1-0 zege op Standard Luik.

Onana voorkomt domper

In blessuretijd behoedt Onana Ajax voor een enorme domper. Hij tikt een fraai afstandsschot van Dompé ternauwernood over de lat. Wat een spanning nog in de Arena.

Ajax-Standard Luik 1-0

GOAL Celta de Vigo

De Grieken delven het onderspit in Spanje: Daniel Wass maakt er in de 89ste minuut 2-0 van in het duel van Celta de Vigo met Panathinaikos.

Celta de Vigo-Panathinaikos 1-0

In de andere wedstrijd in de poule van Ajax is Celta de Vigo op 1-0 gekomen tegen Panathinaikos. Oud-Feyenoord John Guidetti scoort in de 84ste minuut en zou wel eens het goudhaantje van de avond kunnen worden.

Standard op de paal

Het blijft oppassen voor Ajax, want in de 84ste minuut is het bijna raak voor Standard. Invaller Mbenza haalt fantastisch van afstand uit en krult de bal op de paal.

Een minuut later past trainer Bosz de laatste wissel toe: El Ghazi vervangt Younes.

Problemen voor De Boer

Met Internazionale gaat het nog altijd niet best in Praag. De ploeg van Frank de Boer kwam in de 71ste minuut via Palacio nog wel op 2-1, maar vijf minuten later was het alweer 3-1 door Holek.

En dan spelen de Italianen ook nog met tien man na een tweede gele kaart voor Ranocchia.

Sparta Praag-Internazionale 3-1

Spanning loopt op

Nog ruim een kwartier in de Arena en Ajax begint weer voor amusement te zorgen. Er was een vrije trap van Gudelj die net naast ging en een schot van Younes vanuit kansrijke positie dat ook mis ging.

Aan de andere kant was er een gevaarlijke uitbraak van Standard via invaller Dompé, waarna Belfodil de bal net naast tikte.

Meer wissels

De man van de 1-0, Dolberg, wordt in de 69ste minuut vervangen door Cassierra.

Bij Standard is Dompé en Mbenza in de ploeg gekomen voor Raman en Edmilson.

Aan het spelbeeld is verder weinig veranderd. Het wachten is op een aardig moment van Ajax.

Eerste wissel

Na ruim een uur spelen past trainer Bosz de eerste wissel toe: Riedewald vervangt Schöne.

De Amsterdammers bakken er sinds de rust vrij weinig van. Het is slordig en rommelig en Standard komt langzaam maar zeker steeds beter in de wedstrijd. Zo had Edmilson ineens een zee van ruimte om uit te halen, maar de Belg schiet, gelukkig voor Ajax, veel te snel en onbeheerst.

Rommelig

De tweede helft in de Arena komt moeizaam op gang. De eerste tien minuten is het rommelig en is er nog niet veel gebeurd. We zagen een afstandsschot van Standard-aanvoerder Trebel, dat simpel door Onana kon worden gepakt.

De tweede helft van Ajax-Standard Luik is begonnen. De tussenstand is 1-0 voor de Amsterdammers.

Ook straks: FC Zenit-AZ

Om 21.05 uur speelt AZ in Rusland tegen FC Zenit. Twee weken geleden lag Stijn Wuytens nog roerloos op de grond, na een harde botsing met de doelman van Dundalk FC. Vanavond al maakt de AZ-verdediger mogelijk zijn rentree.

Stijn Wuytens is hersteld van zijn hersenschudding

Rust

Rust in Amsterdam. Na een aardige eerste helft staat Ajax verdiend met 1-0 voor tegen Standard Luik door een doelpunt van Dolberg.

Balotelli scoort

Jawel, daar is hij weer: Mario Balotelli scoort voor OGC Nice. De flamboyante Italiaan zorgt in de 42ste minuut voor de aansluitingstreffer in het uitduel met FC Krasnodar. De Russen hadden eerder al twee keer gescoord via Smolov en Joãozinho.

Het is de vijfde goal van Balotelli in vier wedstrijden voor Nice.

Grote kans Ajax

Daar was bijna de 2-0 voor Ajax. Klaassen en Dolberg combineren in het Belgische strafschopgebied, terwijl een van beiden beter al eerder had kunnen afdrukken. Uiteindelijk kan verdediger Fai op de doellijn opruimen.

Standard rukt beetje op

Standard begon heel voorzichtig aan de wedstrijd, maar is sinds de 1-0 iets gedurfder gaan spelen. De Belgen zijn al een paar keer rond het strafschopgebied van Ajax opgedoken, vooral over rechts, maar gevaarlijker dan een voorzet die door Onana met één vuist werd weggestompt is Standard nog niet geworden.

In de 38ste minuut gaat Sinkgraven in de fout op het middenveld. Hij herstelt het met een overtreding en krijgt daarvoor een gele kaart.

GOAL Ajax

Doelpunt voor Ajax! Kasper Dolberg schuift in de 28ste minuut beheerst de 1-0 binnen voor Ajax tegen Standard Luik.

De loopactie van de jonge Deen is knap, het passje van Traoré is op maat. Dolberg komt alleen voor keeper Gillet te staan en schiet de Amsterdammers op 1-0.

Meer problemen voor De Boer

In de 25ste minuut komt Internazionale op een 2-0 achterstand bij Sparta Praag. De defensie van Inter staat een dutje te doen bij een vrije trap van de Tsjechen en Kadlec kan heel eenvoudig zijn tweede goal van de avond binnentikken: 2-0.

Sparta Praag-Internazionale 2-0

Ondertussen in Sint-Petersburg

Kansjes voor Ajax

In de 16de minuut is er de eerste echt goede aanval van Ajax. Klaassen duikt alleen voor keeper Gillet op, maar de bal gaat via de doelman over.

Een paar minuten later is er weer een prima kans: Sánchez krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied, maar schiet rakelings naast.

Ajax-Standard Luik 0-0

Weinig te zien

Er staat alweer een klein kwartier op de klok in de Arena. Er was tot nu toe weinig te zien, maar dat is niet zo erg, want er is ook nog niet zoveel gebeurd.

De rook in het stadion trekt gelukkig langzaam iets op, zodat we konden zien dat Schöne in de 14de minuut van afstand naast schoot.

Een mistige Arena dankzij Belgisch vuurwerk bij Ajax-Standard Luik

Slecht begin voor Frank de Boer

Internazionale, de ploeg van De Boer, is al na 7 minuten op achterstand gekomen bij Sparta Praag door een geplaatst schot van Kadlec.

Dat is niet best, want de Italianen hadden hun eerste EL-wedstrijd thuis met 1-0 verloren van Hapoel Beer Sheva.

Sparta Praag-Internazionale 1-0

Rokerige openingsfase

Standard Luik had in de tweede minuut al een aardige mogelijkheid, maar dat was moeilijk te zien. De Belgische fans hebben fakkels meegenomen en aangestoken. In combinatie met het gesloten dak zorgt dat voor de nodige rookontwikkeling.

De bal rolt!

De bal rolt in de Amsterdam Arena. Het Europa League-duel tussen Ajax en Standard Luik is begonnen.

Oude bekenden bij Fenerbahçe-Feyenoord

Om 21.05 uur staat er nog een mooie wedstrijd op het programma: Fenerbahçe-Feyenoord is een ontmoeting van oude bekenden. Giovanni van Bronckhorst riep vorig jaar in de donkerste dagen van zijn prille trainersloopbaan bij Feyenoord nog de hulp in van Fenerbahçe-coach Dick Advocaat.

De bijna herstelde spits van de Turkse topclub, Robin van Persie, is een kind van Feyenoord. En Dirk Kuijt, ruim een jaar geleden nog publiekslieveling in Istanboel, is inmiddels aanvoerder in Rotterdam.

Schalke zonder Huntelaar

Door een stevige verkoudheid zit Klaas-Jan Huntelaar vanavond niet bij de wedstrijdselectie van Schalke 04 voor het duel met Red Bull Salzburg.

Het zit Schalke 04 dit seizoen sowieso nog niet mee. De club verloor in de Duitse competitie alle vijf de gespeelde duels tot dusver en staat stijf onderaan in de Bundesliga.

In de eerste speelronde van de Europa League werd wel OGC Nice met 1-0 verslagen.

Klaas-Jan Huntelaar

Bosz wil dominant Ajax

Ajax draait goed de laatste weken. Zes overwinningen in de laatste zes wedstrijden. Maar donderdagavond in de Europa League wacht een tegenstander van aardig formaat en Ajax moet het ook nog eens zonder Ziyech doen. Trainer Peter Bosz houdt gewoon vast aan zijn spelopvatting: "We willen dominant spelen."

Bosz: we komen steeds een stap verder

Gudelj vervangt Ziyech

Nemanja Gudelj keert terug in de basisformatie van Ajax. De middenvelder vervangt de geschorste Hakim Ziyech.

Verder houdt trainer Peter Bosz vast aan de spelers die zaterdag de basis legden voor de zege op PEC Zwolle (5-1). Lasse Schöne is ook tegen de bekerwinnaar van België de verdedigende middenvelder van Ajax. Daley Sinkgraven krijgt als linksback te maken met de snelle Mathieu Dossevi. Ook Kasper Dolberg verschijnt weer aan de aftrap.

Bij Standard Luik treffen de Amsterdammers een oude bekende aan: oud-Ajacied Eyong Enoh.

24 wedstrijden

Er worden vanavond liefst 24 wedstrijden gespeeld in de Europa League vanavond. Die gaan we in dit liveblog natuurlijk niet allemaal op de voet volgen. We letten uiteraard vooral op de drie Nederlandse clubs. Wat is het programma?