Spelers van AZ maken zich zorgen om Stijn Wuytens

AZ verspeelt zege na schrikmoment

AZ heeft een naar gevoel overgehouden aan de eerste groepswedstrijd van de Europa League. Tegen het Ierse Dundalk stevende het lang af op de overwinning, maar vlak voor tijd maakten de bezoekers toch nog gelijk. Dat was extra zuur omdat de Alkmaarse doelpuntenmaker Stijn Wuytens knock-out ging na het maken van de 1-0.

Het spel van AZ in de eerste helft was nogal teleurstellend. De Alkmaarders begonnen wel aanvallend en kwamen ook al snel bijna op voorsprong. Uitblinker Alireza Jahanbakhsh kwam van de linkerkant naar binnen, maar zag zijn schot op de paal belanden.

Daarna was het vooral Dundalk dat gevaarlijk was. Eerst bleef het nog bij een paar speldenprikjes van spits David McMillan, maar na een halfuur spelen moest AZ-keeper Sergio Rochet wel serieus in actie komen. Door slecht verdedigen van zijn teamgenoten kwam Dundalk-middenvelder Daryl Horgan oog in oog te staan met Rochet, met de keeper als winnaar.

Vlak voor rust leek AZ toch op een 1-0 voorsprong te komen, maar het doelpunt van Fred Friday werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

De spelers van AZ bekommeren zich om Stijn Wuytens

Wuytens bewusteloos

Na een uur spelen was het wel raak, maar de openingstreffer van Stijn Wuytens werd door niemand gevierd. De doelpuntenmaker werd door de Ierse doelman Gary Rogers geraakt met zijn vuist en bleef bewusteloos op het veld liggen. Minutenlang was het stil in het stadion, spelers van AZ waren geschokt en Jahanbakhsh was zelfs tot tranen geroerd. Een daverend applaus klonk er weer toen Wuytens van het veld werd gedragen. Daarna werd al snel duidelijk dat de Belgische middenvelder weer bij kennis was.

AZ was in het vervolg logischerwijs van slag, maar herpakte zich snel weer. Helemaal toen Dundalk twintig minuten voor tijd met een man minder verder moest. Aanvoerder Stephen O'Donell kon vertrekken na zijn tweede gele kaart.

Dabney dos Santos kreeg in de slotfase, uit de rebound van een schot van Mattias Johansson, nog de kans om er 2-0 van te maken voor AZ, maar doelman Rogers pakte ook zijn inzet.

Toch ging het vlak voor het einde van de reguliere speeltijd nog fout voor AZ. Een vrije trap belandde op het hoofd van invaller Ciarán Kilduff, die knap raak kopte, 1-1. In de negen minuten blessuretijd die volgden zette AZ alles op alles om het duel alsnog winnend af te sluiten, maar dat mocht niet baten.