liveblog

Puntenverlies voor PSV en herstel voor Ajax in Adelaarshorst

liveblog gesloten

Klaar in Alkmaar

Het is afgelopen in Alkmaar. AZ verslaat NEC met 2-0 en stijgt naar de zesde plaats in de eredivisie.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Alkmaar, waar het al een tijdje geen echte wedstrijd meer was. AZ leidt met 2-0 tegen tien man van NEC en heeft de zege bijna binnen. Mats Seuntjens, overgekomen van NAC, maakt in de slotfase nog zijn debuut voor AZ. Hij komt in het veld voor Van Overeem.

Bij NEC komt Ferde Kadioglu nog in het veld. Met zijn 16 jaar en 326 dagen is hij de jongste NEC-speler in de eredivisie ooit.

Tussenstand: AZ-NEC 2-0

GOAL AZ

In de 73ste minuut wordt de wedstrijd in Alkmaar beslist. Jahanbakhsh schiet, op aangeven van Friday, de 2-0 binnen.

Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht maar valt verrassend uit een Alkmaarse counter. Friday en Jahanbakhsh stormen samen op keeper Delle af. Friday is niet zelfzuchtig en schuift de bal panklaar naar de Iraniër, die de trekker overhaalt.

Bijna 2-0

Fred Friday leek in de 68ste minuut zijn eerste competitiedoelpunt voor AZ te maken, maar scheidsrechter Blom keurt de goal wegens buitenspel af. Terecht, zo blijkt uit de herhaling.

De wedstrijd is sinds de rode kaart voor Von Haacke een stuk aantrekkelijker geworden, doordat er meer ruimte is om te voetballen.

Tussenstand: AZ-NEC 1-0

AZ op zoek naar 2-0

Na een uur spelen stond er bijna 2-0 voor AZ op het bord. Een mooie aanval eindigt met een eentweetje tussen Friday en Jahanbakhsh, waarna de Iraniër de bal vanuit kansrijke positie overlepelt.\

Zeker nu NEC met tien man staat, is het vooral AZ dat de klok slaat.

Rode kaart

Julian von Haacke (NEC) krijgt in de 53ste minuut zijn tweede gele kaart na een (vrij lichte) overtreding op Fred Friday.

Tweede helft in Alkmaar

De bal rolt weer bij AZ-NEC. Hopelijk wordt de tweede helft leuker dan de eerste. De Alkmaarders leiden met 1-0.

Reacties na ADO Den Haag-Heracles

Reacties na Go Ahead-Ajax

Rust

Na een weinig amusante eerste helft leidt AZ met 1-0 tegen NEC. We gaan rusten.

GOAL AZ

Er is gescoord in Alkmaar! Dos Santos kopt AZ in de 43ste minuut ongedekt op een verdiende 1-0 voorsprong tegen NEC. De voorzet is van Van Overeem, Dos Santos kopt vliegend bij de tweede paal binnen.

NEC à la Vojvodina

De rust nadert en de amusementswaarde van het duel in Alkmaar is nog altijd niet bijster hoog. Afgelopen donderdag had het Alkmaarse publiek het al zwaar bij de 0-0 in de voorronde van de Europa League tegen Vojvodina Novi Sad, maar ook de wedstrijd van NEC mag er (niet) zijn.

We hebben een kopkans gezien voor Van Overeem (redding Delle). Aan de andere kant was er een hard schot van Mayi, dat door Rochet met moeite werd tegengehouden.

Tussenstand: AZ-NEC 0-0

AZ is beter

AZ bepaalt het spel in Alkmaar, waar de wedstrijd tegen NEC ruim 20 minuten bezig is. Het vreemdelingenlegioen uit Nijmegen, met één Nederlander in de basis, laat zich nog nauwelijks zien. NEC speelt bij vlagen met een 10-0-0-systeem, constateerde commentator Frank Snoeks al.

Alireza Jahanbakhsh heeft in de tussentijd twee aardige mogelijkheden gehad. Twee schoten van de momentenman uit Iran gingen naast.

Weinig vertier

Er zijn ruim tien minuten gespeeld in Alkmaar. Voor de mensen die later hebben ingeschakeld: je hebt nog niets gemist.

Vooruit, er was één kansje voor AZ. Friday leverde vanuit de draai een schot af op het Nijmeegse doel, maar dat rolde naast.

De bal rolt in Alkmaar

De laatste wedstrijd van de eredivisiezondag is begonnen: AZ, zonder Markus Henriksen, tegen NEC.

Klaar in Den Haag

En ook in Den Haag zit de wedstrijd erop. De punten worden gedeeld: ADO Den Haag-Heracles eindigt in 1-1.

Waar is Henriksen?

Marcus Henriksen ontbreekt in de selectie van AZ, dat het om 16.45 uur opneemt tegen NEC. Waarom? AZ geeft antwoord.

Klaar in Deventer

Het is klaar in de Adelaarshorst. Opgeluchte gezichten in Amsterdam, want Ajax wint eenvoudig met 3-0.

Havenaar, wat doe je nu?

Penalty voor ADO Den Haag! Havenaar wordt ten val gebracht en neemt de strafschop zelf. Hij probeert een soort panenka, maar die mislukt totaal. De bal gaat over. Het blijft 1-1.

Tussenstand: ADO Den Haag-Heracles 1-1

Geen problemen voor Ajax

Het is nog altijd 3-0 voor de Amsterdammers tegen Go Ahead Eagles. Bijna was het 4-0: een afstandsschot van Gudelj dwarrelt op de lat en Cassierra (ingevallen voor Dolberg) schiet twee keer gevaarlijk, maar Zwarthoed redt.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Ajax 0-3

Geen lust voor het oog

De tweede helft van ADO Den Haag-Heracles is niet bepaald een lust voor het oog. De thuisploeg heeft een paar kopkansjes gehad, maar dat is het verder ook wel. Nog ruim een kwartier en het staat 1-1.

Even geen strafschoppen voor De Jong

Phillip Cocu vindt dat PSV het puntenverlies tegen FC Groningen (0-0) volledig aan zichzelf te wijten heeft. De coach was vooral niet te spreken over de gemiste strafschop van Luuk de Jong, die daarmee onbedoeld symptoom stond voor de Eindhovense averij.

GOAL Ajax

Ajax zit nu echt op rozen. In de 65ste minuut schiet Gudelj een vrije trap van zo'n 20 meter fraai binnen.

De Eagles werken hard, maar het klasseverschil met de Ajacieden is simpelweg te groot.

Enthousiaste Eagles

In Deventer is Go Ahead Eagles enthousiast uit de kleedkamers gekomen. De Deventenaren zien nog kansen tegen Ajax, maar dan is er wel snel een doelpunt nodig. Ook de Amsterdammers hebben echter alweer mogelijkheden gehad. Zowel Dolberg als Traoré schoot voorlangs.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Ajax 0-2

ADO en Heracles in balans

Bij ADO-Heracles is alles nog in evenwicht. De Heraclieden hadden kort na de hervatting wel een enorme kans op de voorsprong. Na een goede aanval schoot Bel Hassani echter over. Aan de andere kant was er een mogelijkheid voor Havenaar, die naast kopte.

De ballen rollen weer

De balt rolt weer in Deventer. Go Ahead Eagles-Ajax (0-2) is hervat. Bij Ajax is Sánchez, met geel op zak, vervangen door Westermann. Bij de Eagles zijn Groenbast en oud-Ajacied Hendriks in het veld gekomen voor Lambooij en De Kogel.

En ook in Den Haag is de tweede helft begonnen. Het staat 1-1 bij ADO Den Haag-Heracles.

Rust

Het is rust in de Adelaarshorst. Ajax staat op een 2-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles.

Ook in Den Haag zoeken beide ploegen de kleedkamers op. Het staat 1-1 bij het duel tussen ADO Den Haag en Heracles.

Marc Overmars spreekt

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, heeft nog alle vertrouwen in een goed verloop van het eredivisieseizoen. "Nu zijn het inderdaad mindere tijden. Het kan niet anders dan dat je in vier jaar tijd hoogte- en dieptepunten hebt. Helaas zitten we nu in deze situatie en daar moeten we zo snel mogelijk uit."

Overmars kan dan ook goed begrijpen dat er vraagtekens zijn bij de seizoensstart van de Amsterdammers. "Bij Ajax mag je nu eenmaal niet verliezen. Twee keer verliezen, betekent crisis in Amsterdam."

Overmars: Ajax zit nu even in een dipje

GOAL Ajax

Penalty voor Ajax in de 35ste minuut! Traoré werd gevloerd en de strafschop is terecht.

Aanvoerder Klaassen schiet de strafschop feilloos in de kruising. Het is 2-0 voor de Amsterdammers, die opgelucht kunnen ademhalen. In de beginfase ging het nog rommelig, maar zeker sinds de 1-0 voorsprong speelt Ajax prima en lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

GOAL ADO Den Haag

ADO Den Haag komt in de 28ste minuut op gelijke hoogte met Heracles. Havenaar schiet vanaf links schitterend met de wreef binnen: 1-1.

GOAL Ajax

Ajax komt in de 24ste minuut op 1-0 in de Adelaarshorst. Davy Klaassen krijgt alle tijd om te schieten, en hij schiet raak. Niet eens heel scherp in de hoek, maar Zwarthoed heeft geen kans.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Ajax 0-1

Onana pakt penalty!

Penalty voor Go Ahead in de 20ste minuut! Sánchez brengt Ritzmaier ten val en krijgt ook geel van scheidsrechter Van Boekel. "Een zware straf", oordeelt commentator Jeroen Elshoff.

De Kogel neemt de strafschop, maar Onana duikt in de goede hoek en redt! Wat Jasper Cillessen nooit lukte in Amsterdamse dienst, lukt de goalie uit Kameroen bij de eerste poging.

Tussenstand: Go Ahead Eagles-Ajax 0-0

GOAL Heracles

ADO Den Haag was beter, maar na 18 minuten is het raak aan de andere kant: Gosens scoort voor Heracles: 1-0.

De thuisploeg had al twee behoorlijke kansen via Kastaneer en Heracles had zich nog niet laten zien. Maar als ADO-keeper Setkus een afstandsschot loslaat, is Gosens er als de kippen bij. De Heraclieden staan op voorsprong.

Tussenstand: ADO Den Haag-Heracles 0-1

Leuk begin in Deventer

Het gaat in de beginfase vlot op en neer bij Go Ahead Eagles-Ajax. De eerste serieuze kans is na vijf minuten voor Viergever. Uit een hoekschop van Gudelj kopt de Ajacied op de paal.

Maar ook Go Ahead verstopt zich niet. Zo is er in de tiende minuut een flinke mogelijkheid voor Ritzmaier, maar hij maait over de bal heen.

Aftrap in Deventer in Den Haag

De bal rolt inmiddels bij Go Ahead Eagles-Ajax en ADO Den Haag-Heracles.

Klaar in Eindhoven

Ook in de zeven minuten blessuretijd weet PSV niet te scoren. Het wordt 0-0 tegen tien Groningers!

Ajax-trainer Bosz spreekt

Ajax-trainer Bosz blikt vooruit op duel met Go Ahead Eagles

Blessuretijd

In de 90ste minuut is er een enorme kans voor De Jong: hij kopt fraai vanuit vrijstaande positie, maar hij vindt opnieuw de Groningen-keeper op zijn pad.

Er komen liefst zeven minuten bij.

Tussenstand: PSV-FC Groningen 0-0

Debuut Ramselaar

Bart Ramselaar maakt zijn debuut voor PSV. Hij komt in de 84ste minuut in het veld voor Arias. Het is nog 0-0 tegen tien Groningers.

De tijd is nu serieus aan het dringen voor de landskampioen, die al sinds de 32ste minuut met een man meer op het veld staat. Bij Groningen gaat Hoesen, op zijn dooie akkertje, naar de kant. Hij wordt vervangen door Drost.

Nog steeds geen goal

Nog ruim een kwartier te spelen in Eindhoven en het staat nog steeds 0-0. Het publiek begint zich langzaam zorgen te maken en de PSV'ers raken gehaast en geïrriteerd.

Kansen hebben de Eindhovenaren genoeg gehad. In de 70ste minuut was er weer een grote na een hoogstandje van Pereiro, maar ook deze poging ging naast. Kan de defensieve muur van tien Groningers standhouden?

Kans na kans

Het is eenrichtingsverkeer in Eindhoven met 65 minuten op de klok. PSV rijgt de kansen en mogelijkheden aaneen, maar Padt is in vorm en Groningen houdt stand. "Hoeveel kansen kun je je permitteren te missen?", vraagt commentator Jeroen Grueter zich af.

PSV voert druk op

PSV maakt zijn bedoelingen na rust duidelijk: er moet gescoord worden, dus de PSV-druk neemt toe.

In de 49ste minuut was De Jong er dichtbij met een open kopkans. De bal ging over. In de 52ste minuut leverde Guardado een harde poeier af (redding Padt) en weer even later is er weer een kans voor De Jong. Opnieuw redt Padt. Maar hoe lang gaat dit nog goed voor de Groningers?

De bal rolt weer

De tweede helft van PSV-FC Groningen is begonnen. Het staat nog 0-0 in Eindhoven.

Rust

Het is rust bij PSV-FC Groningen. Het begin was saai, daarna gebeurde er van alles. De ruststand is 0-0.

De Jong mist penalty

Penalty voor PSV na een overtreding van Hateboer op Narsingh. De Groninger krijgt ook nog eens geel.

Luuk de Jong legt aan, maar mist! Keeper Padt kan zijn slappe inzet makkelijk tegenhouden. Het blijft 0-0.

Sinds het begin van vorige seizoen kreeg PSV 12 strafschoppen. Daarvan werden er 6 gemist, waarvan de helft door Luuk de Jong.

Rode kaart

Juninho Bacuna had al de hele wedstrijd ruzie met scheidsrechter Nijhuis en krijgt in de 32ste minuut zijn tweede gele kaart.

De overtreding waar de kaart op volgt, is bij nader inzien helemaal niet zo ernstig. Maar zoals gezegd: Bacuna had het na een reeks overtredingen en aanvaringen al helemaal verbruid bij Nijhuis.

Trainer Faber reageert even later met een wissel: Reijnen voor Idrissi.

Duel komt op gang

Na een klein half uur lijkt de wedstrijd eindelijk een beetje op gang te komen. Groningen had na een slippertje bij PSV in de 27ste minuut een gouden kans om op voorsprong te komen. Linssen ging alleen op Zoet af, gaf de bal aan Hoesen wiens inzet door de goed opgestelde Guardado wordt tegengehouden.

Een wake-up-call voor PSV, dat een minuut later een vrije trap krijgt op de rand van het strafschopgebied. Het schot van Locadia gaat via de muur naast.

De PSV-spits raakt daarbij wel geblesseerd aan zijn lies. Hij wordt vervangen door Pereiro.

Tempo blijft laag

Het tempo is zo laag dat de ingelaste drinkpauze vanwege de warmte na 20 minuten voor enige opgetrokken wenkbrauwen zorgt. Er is nog bar weinig te beleven geweest in Eindhoven.

Moreno kopte een keer over en Narsingh ging alleen op keeper Padt af maar werd teruggefloten wegens een overtreding. In de 24ste minuut noteren we de eerste echte kans: een kopbal van Locadio wordt door de Groningen-goalie gekeerd.

Rustig begin

PSV begint in een heel rustig tempo aan de wedstrijd. En FC Groningen verstopt zich vooralsnog niet.

We hebben één kansje gezien voor PSV: Isimat-Mirin kon in de zesde minuut net niet bij een voorzet. Bacuna kreeg even later geel van scheidsrechter Nijhuis na een schopje tegen Hendrix.

Aftrap!

De bal rolt bij PSV-FC Groningen. De eredivisiezondag is begonnen!

Het wordt een hele kluif voor Groningen, dat bijzonder matig aan de competitie is begonnen: nul punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van 3-11. En dan nu de uitwedstrijd tegen de landskampioen.

Waar gaat het mis in Amsterdam?

Na de slechte start van het eredivisieseizoen en de snoeiharde uitschakeling voor de Champions League is het traditioneel onrustig in Amsterdam. Arno Vermeulen, chef commentatoren bij NOS Sport, beantwoordde vijf vragen over Ajax.

Vermeulen is kritisch over Marc Overmars: "Overmars heeft de club een goedgevulde bankrekening gegeven, maar hij zou Ajax terugbrengen naar de Europese top en beloofde attractief voetbal. Dat is niet gelukt. Het is tijd om naar de beleidsbepaler te kijken. Na vier jaar is het tijd voor de afrekening. Het is tijd voor een betere op die positie."

Lees de vijf vragen aan en de antwoorden van Arno Vermeulen.

Kijktip: in de uitzending van Studio Sport van vanmiddag zal Joep Schreuder spreken met Marc Overmars.

Marc Overmars, de verantwoordelijke technisch man in Amsterdam

Cocu kiest voor Narsingh

PSV begint de thuiswedstrijd tegen FC Groningen weer met Luciano Narsingh in het basiselftal. De aanvaller start net als vorige week bij PEC Zwolle als rechtsbuiten.

Nieuwkomer Bart Ramselaar zit voor de tweede keer bij de wedstrijdselectie en begint weer op de bank. Siem de Jong, afgelopen week overgekomen van Newcastle United, is nog niet wedstrijdfit en ontbreekt daarom in de selectie. Ook de jonge Oekraïense aanvaller Oleksandr Zintsjenko, gehuurd van Manchester City, zit nog niet bij de groep.

Luciano Narsingh

Controles in Deventer

De politie controleert op de invalswegen van Deventer of er niet toch Ajax-supporters naar de stad komen. Om 14.30 uur speelt Go Ahead Eagles thuis tegen Ajax.

Op sociale media gaan geruchten dat Ajax-fans zonder kaartje naar Deventer afreizen om onrust te veroorzaken. Echter: "Gisteravond en vanochtend zijn er geen Ajax-fans aangetroffen. Ook zijn er geen arrestaties gedaan. Het is erg rustig", zegt een woordvoerder van de gemeente Deventer.

'Continuïteit bij PSV, vraagtekens bij Ajax'

Analyticus Aad de Mos ziet bij PSV een grote mate van continuïteit in het transferbeleid en vraagt zich af waarom dit bij Ajax veel minder het geval is.

De Mos : "Ik kan er niet met mijn hoofd bij hoe Ajax zich in de huidige transferperiode heeft gedragen. Ze krijgen Ziyech er misschien nog bij, maar dat proces is ook pas op gang gekomen door tegenvallende resultaten."

Hij looft daarentegen het optreden van landskampioen PSV op de spelersmarkt. "De club is altijd uitgebreid bezig met scouting en neemt dus een weloverwogen besluit. Je kunt misschien zeggen dat ze minder gevoelig zijn voor makelaars die hun spelers aanbieden."

Lees de mening van Aad de Mos over de perikelen bij PSV en Ajax.

Feyenoord aan de leiding

Feyenoord is vooralsnog koploper in de eredivisie, na de 4-1 zege van gisteravond op Excelsior. Maar als PSV straks met meer dan vijf doelpunten verschil wint van hekkensluiter FC Groningen, kan de landskampioen de bekerwinnaar passeren.

Na drie wedstrijden zonder doelpunt was het tegen stadgenoot Excelsior dan eindelijk raak voor Dirk Kuijt. De 36-jarige spits, vorig seizoen goed voor negentien goals, luisterde de 600ste competitiewedstrijd van zijn loopbaan op met zijn eerste doelpunten van het seizoen. En dat zorgde voor tevredenheid.

Kuijt: ook weleens lekker om hele wedstrijd te spelen