liveblog
NOS SportAangepast

Adeus Rio 2016!

liveblog gesloten

Bedankt!

Met de sluitingsceremonie nog in volle gang sluiten we dit liveblog af. Na ruim twee weken 24 uur per dag bloggen over de Olympische Spelen verwijzen we jullie graag door naar de live-beelden via NPO 1 en NOS.nl.

Een verslag van de sluitingsceremonie is hier te lezen.

We eindigen zoals Mart Smeets deed: "Het was een eer en genoegen u te dienen." Tot het volgende blog!

Daar komen de vlaggen en atleten

Griekenland komt als eerste binnen, gevolgd door de andere vlaggendragers. Ook Sanne Wevers maakt haar entree en vervolgens betreden de andere atleten Maracanã.

Volg de sluitingsceremonie live op NPO 1 en via de livestream.

Sanne Wevers

Het volkslied

Een kinderkoor zingt het Braziliaanse volkslied.

Volg de sluitingsceremonie live op NPO 1 en via de livestream.

Kinderkoor zingt Braziliaans volkslied
De Braziliaanse vlag in Maracanã

Maracanã in volle glorie

Maracanã in volle glorie

Dansers in formatie

De sluitingsceremonie van Rio 2016

De sluitingsceremonie live

Aan alles komt een eind. De sluitingsceremonie van de Olympische Spelen.

Volg de sluitingsceremonie live op NPO 1 en via de livestream.

Wevers hoopt nog even met vlag te kunnen oefenen

Wevers hoopt nog even met vlag te kunnen oefenen

Studio Olympic Park

Henry Schut en Edith Bosch ontvangen in Studio Olympic Park vlaggendraagster Sanne Wevers en meerdere andere goudenmedaillewinnaars. Ook Nouchka Fontijn schuift aan.

Nu op NPO 1 en op NOS.nl.

De bank van Studio Olympic Park

Mart Smeets: was een eer en genoegen

Mart Smeets: was een eer en genoegen

Gebaar kan Ethiopische marathonloper duur komen te staan

Met zijn armen gekruist boven zijn hoofd kwam de Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa op de Olympische Spelen over de streep. Als tweede, dus hij won zilver. Maar het politieke gebaar dat hij maakte, kan grote gevolgen voor hem hebben.

Dit politieke gebaar kan voor Feyisa Lilesa grote gevolgen hebben

Medailleceremonie

Kijk via de livestream mee hoe het 'Dream Team' het goud ontvangt.

Team USA met de gouden medailles

Woedende worstelcoaches trekken kleren uit na verlies

Een bizar schouwspel bij de strijd om een van de bronzen plakken in de klasse tot 65 kilogram van het worstelen, waarbij twee coaches zich van hun slechtste kant laten zien. De twee razende Mongoolse coaches trekken uit protest tegen de uitslag al hun kleren - op hun onderbroek na - uit ten overstaan van de jury.

Mart: eer en genoegen

"Het was een eer en genoegen om voor u te werken", zijn de laatste woorden van Mart Smeets. Of hij zijn afscheid gaat vieren? "Misschien."

Klaar

De basketbalfinale is afgelopen. Mart Smeets is klaar. De Verenigde Staten pakken met een 96-66 overwinning op Servië het goud.

Nog vijf minuten

Nog vijf minuten in de basketbalfinale tussen de Verenigde Staten en Servië. De winnaar is al bekend: 88-47 voor Team USA.

Nog even genieten van Mart Smeets. Bekijk hier de livestream.

Carmelo Anthony

Minder dan Londen

Dankzij de zilveren plak van boksster Nouchka Fontijn eindigt de Nederlandse afvaardiging in Rio de Janeiro op 19 medailles. Daarvan zijn er acht van goud. Tijdens de vorige editie van de Olympische Spelen wonnen de Nederlandse sporters nog één medaille meer. Toen werden er echter minder gouden medailles in de wacht gesleept: zes.

De medaille-oogst van de Olympische Spelen 2016

Spelen Aantal medailles Gouden medailles
Atlanta 1996 19 4
Sydney 2000 25 12
Athene 2004 22 4
Peking 2008 16 7
Londen 2012 20 6
Rio de Janeiro 2016 19 8

VS op weg naar derde basketbaltitel op rij

Rust in Rio bij het basketbal. Het slotstuk van de Spelen lijkt niet echt spannend te gaan worden. In het eerste kwart bleef Servië nog aardig in de buurt van de VS, daarna liepen de Amerikanen flink uit. Ruststand: 52-29.

44 jaar Mart Smeets in drie minuten

Voor wie wél van het commentaar van Mart Smeets houdt, maar de basketbalfinale (nog) niet zo interessant vindt... Hier een mooi ( eerbetoon aan de imposante carrière van Mart bij de NOS.

44 jaar Mart Smeets in 3 minuten

De laatste...

De laatste wedstrijd van de Spelen én de laatste wedstrijd van Mart Smeets staat op het punt van de beginnen. Wie pakt het laatste goud? De basketballers van Servië of die uit de Verenigde Staten?

Bekijk hier de livestream.

Weer geen handbalgoud voor Frankrijk, feest bij de Denen

Denemarken houdt vol en pakt goud bij het handbal. "Een totale verrassing", volgens commentator Richard van der Made. Zilver is voor de Fransen, brons ging eerder op de dag naar Duitsland.

De Deense handballer Mikkel Hansen

Intussen in de handbalhal

De Deense handballers waren op weg naar een stunt door met grote cijfers de Fransen te verslaan. Ze sloegen een gaatje van vijf punten, maar nu wordt het toch nog wel heel spannend. Met nog drie minuten te gaan is het verschil nog maar 1 punt: 26-25.

Mart belt voor de laatste keer in

Mart vlak voor zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator

Over een half uur begint Mart Smeets aan zijn allerlaatste klus als commentator van de NOS. De olympische basketbalfinale tussen Servië en het Amerikaanse Dream Team.

Maracanãzinho ontploft: volleybalgoud voor Brazilië

Ook de Braziliaanse volleyballers hebben gedaan wat heel Rio en omstreken van ze verwachtte. Ze zijn olympisch kampioen. In drie sets werd Italië verslagen.

Neymar viert de olympische titel van de volleyballers

Niet iedereen blij met 'loservlucht'

Waar Sjef van den Berg het helemaal niet erg vond dat hij met de 'verliezende' Nederlandse sporters eerder naar huis moest, zijn een aantal andere sporters daar nog steeds niet blij mee. Dat bleek uit de reacties van zwemsters Inge Dekker en Maud van der Meer op een tweet van Erben Wennemars.

De tweet van Erben Wennemars
De reactie van Inge Dekker en Maud van der Meer

Zwitsers goud op de mountainbike

We zouden het in alle drukte bijna vergeten, maar de mountainbikers zijn gefinisht. De Zwitser Nino Schurter werd overtuigend olympisch kampioen, met een voorsprong van 50 seconden op de nummer twee: Jaroslav Kulhavy uit Tsjechië. De Spanjaard Nicolas Coloma pakte brons.

Voor Peter Sagan eindigde zijn olympische avontuur in een teleurstelling. Hij werd zelfs op een rondje gezet en eindigt buiten de top-30.

Handbalstunt in de maak

Ook de handbalfinale bij de mannen is bezig en daarin speelt Frankrijk tegen underdog Denemarken. De eerste helft was behoorlijk spannend en bij rust staan de Denen op voorsprong: 16-14.

"Als Denemarken hier olympisch kampioen wordt, dan zou dat een enorme verrassing zijn", aldus onze commentator Richard van der Made. De tweede helft is via deze livestream te volgen.

Brazilië op koers voor zevende goud

De Braziliaanse volleyballers winnen ook de tweede set van Italië. Daar moesten ze wel hard voor vechten, het eindigt uiteindelijk in 28-26. Het goud lonkt voor het gastland.

Bekijk de wedstrijd via onze livestream.

'Nouchka's beste partij'

De strijd om het goud tussen Fontijn en Shields was close. "Ik weet niet of het juist zuurder is de het zo kielekiele is. Of dat het juist beter helemaal kut had kunnen gaan", regeageert Fontijn kort na de wedstrijd teleurgesteld.

Fontijn: hoopte dat ik 'm had

Volgens Lucia Rijker, die haar partij in Hilversum analyseerde, heeft Fontijn het fantastisch gedaan. "Dit was de beste partij van Nouchka tijdens de Spelen. Ze heeft heel goed gevochten."

Zilver voor Fontijn

Het was een heftige strijd tussen Nouchka Fontijn en de Amerikaanse Claressa Shields. Het goud is voor de Amerikaanse, voor Fontijn rest zilver.

Nouchka Fontijn verliest

Fontijn op achterstand

Volgens het oordeel van de drie jury-leden waarvan de score in beeld verschijnt, staat Fontijn na drie rondes op achterstand. Ze heeft een paar flinke tikken van tegenstandster Claressa Shields moeten verwerken. Nog één ronde...

Fontijn komt de ring in

Nouchka Fontijn stapt de ring in voor haar partij om het goud. In de studio geeft een zenuwachtige Lucia Rijker straks haar analyses en het commentaar is van Frank Wielaard.

Kijk hier naar de livestream.

Zwitser alleen op kop

De Tsjech Jaroslav Kulhavy lijkt zijn olympische titel bij het mountainbiken kwijt te raken, want de Zwitser Nino Schurter is er in zijn eentje vandoor gegaan. Hij rijdt erg sterk en heeft in korte tijd een halve minuut voorsprong gepakt op zijn concurrent. De Fransman Marotte en de Spanjaard Coloma gaan strijden om brons. Nog één rondje (oftewel een klein kwartiertje) te gaan...

Neymar ziet Brazilianen eerste set winnen

Neymar bij volleybalfinale

Onder toeziend oog van de grootste Braziliaanse held, lukt het de andere Braziliaanse helden om de eerste set in de volleybalfinale binnen te halen. Het wordt 25-22.

Twee mountainbikers op kop

De mountainbikers moeten nog twee en een halve ronde en er rijden twee man op kop: de Zwitser Nino Schurter en de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Peter Sagan rijdt in de achterhoede en moest weer even van de fiets. aarbij leek hij zich te verstappen.

Weer Braziliaans goud?

Rio de Janeiro stond vannacht op z'n kop, omdat het goud van de Braziliaanse voetballers goed gevierd moest worden. De volleyballers kunnen het feestje voor het gastland nog iets mooier maken als ook zij de olympische titel pakken. De finale, waarin Italië de tegenstander is, is inmiddels begonnen.

Bekijk hier de livestream of kijk live op NPO Sport (Ziggo-kanaal 502 of bij KPN te zien op kanaal 100).

Laatste marathonlopers warm onthaald

Een half uurtje eerder kwam de Amerikaan Meb Keflezighi, winnaar van het zilver in Athene, binnen als 33ste. Hij speelde geen grote rol in de wedstrijd, maar de originaliteitsprijs kan hem bijna niet meer ontgaan.

De beelden van de valpartij

De mannen die nog wel op de fiets zitten zijn intussen halverwege. Er rijden twee man op kop: titelverdediger Jaroslav Kulhavy uit Tsjechië en Nino Schurter uit Zwitserland. De Spanjaard Carlos Coloma volgt op acht seconden.

'Loservlucht' voor herhaling vatbaar

Chef de mission Maurits Hendriks sprak tijdens zijn persconferentie over de vlucht met sporters zonder medaille, die ruim voor het einde van de Spelen naar Nederland vertrok. Hij zei daar achteraf over: "Ik heb me gerealiseerd dat het voor de sporters heel slecht voelt, maar het lijkt nu de juiste beslissing."

Handboogschutter Sjef van den Berg heeft hierop gereageerd via social media. "Ik, als sporter die in de 'losersvlucht' zat, vond het helemaal niet erg om wat eerder weg te kunnen. Veel mensen hebben thuis mensen die op hen wachten en kijken ook weer uit naar hun eigen bed. Daar ben ik er één van. "

Van Houts valt uit

Drama voor Rudi van Houts. Hij is gevallen in de afdaling en moet de wedstrijd verlaten. Peter Sagan heeft een tijdje stilgestaan, maar rijdt door met een nieuw wiel.

Een nieuwe fiets voor Peter Sagan

Bliksemstart Sagan op de mountainbike

De mountainbikers zijn weg. Peter Sagan startte als allerlaatste en rijdt nu derde. Rudi van Houts is iets trager weg: 31ste.

Peter Sagan op de mountainbike

Brons voor Amerikaanse volleyballers en Duitse handballers

Intussen hebben de Amerikaanse volleybalmannen na een spannende vijfsetter het brons veroverd. Ze keken tegen Rusland tegen een achterstand van twee sets aan, maar wisten toch te winnen. In de vijfde set maakte Anderson op 14-13 het derde matchpoint.

De volleyballers van de Verenigde Staten vieren brons

Bij het handbal gaat het brons naar Duitsland. In de wedstrijd tegen Polen stond er na de eerste helft een 17-13 stand op het scorebord. Die voorsprong gaven de Duitsers in de tweede niet meer weg. Eindstand: 31-25.

Nog even wakker blijven...

We zijn misschien moe, maar de Spelen zijn nog niet afgelopen. Want er is vanavond nog van alles te zien. Nu bijvoorbeeld de ontknoping bij de ritmische gymnastiek voor landenteams, over een half uurtje het mountainbiken voor mannen en om 19.00 uur de boksfinale met Nouchka Fontijn.

Herman op de bank

Finish - Nageeye sprint naar elfde plek

Abdi Nageeye heeft nog wat over in de slotfase en gooit er een eindsprintje uit. Hij eindigt knap als elfde en is daarmee de op een na beste Nederlander ooit op de marathon. In 1980 win Gerard Nijboer zilver.

Abdi Nageeye wordt elfde op de olympische marathon

Finish - Kipchoge wint de marathon

Eluid Kipchoge maakt zijn favorietenrol waar en wint de marathon na 2 uur, 8 minuten en 44 seconden. Feyisa Lilesa uit Ethiopë houdt net genoeg over om zilver te winnen, op 1.10 na de winnaar. De Amerikaan Rupp volg elf seconden later en pakt brons.

Olympisch kampioen Eluid Kipchoge

2 km - Spanning om zilver, Nageeye rukt op

De medaillewinnaars lijken zeker, met nog twee kilometer te gaan op de marathon. De voorsprong van leider Kipchoge op de rest is geruststellend. Alleen de strijd om zilver is nog spannend. De Amerikaan Galen Rupp heeft zijn tweede adem gevonden en kan het de Ethiopiër Lilesa nog moeilijk gaan maken. Met Abdi Nageeye gaat het erg goed. Hij is opgeklommen naar de veertiende plek en heeft de top-10 in zicht.

Wat zei de chef de mission precies?

"Het aantal medailles is teleurstellend, maar bovenal ben ik trots op de gouden plakken en het feit dat we met kracht gepresteerd hebben." Dat zei Maurits Hendriks tijdens de afsluitende persconferentie.

6 km - Kipchoge alleen op kop

De grote favoriet Eluid Kipchoge heeft alle concurrenten achter zich gelaten en loopt nu alleen op kop van de marathon. De Amerikaan Rupp stort in en moet vrezen voor zijn derde plaats.

8 km - Amerikaan op koers voor brons

De Amerikaan Galen Rupp is op weg naar brons op de marathon. Hij is een verrassende naam in de kop van de marathon. Hij loopt normaal gesproken de lange afstanden op de baan en richtte zich dit jaar voor het eerst op de marathon. Rupp is een trainingsmaatje van Mo Farah, die in Rio zowel de olympische titel op de vijf als de tien kilometer prolongeerde. Met nog ruim 7 kilometer te gaan moet hij de twee koplopers laten gaan.

10 km - Kopgroep van drie

De kopgroep op de marathon bestaat nog uit 3 atleten en daar hoort Abdi Nageeye niet meer bij. Langzaam haken de lopers af, alleen de Amerikaan Galen Rupp, Eluid Kipchoge uit Kenia en de Etiopiër Feyisa Lilesa blijven over aan de kop van de wedstrijd.

23 km - Nageeye herstelt zich

Abdi Nageeye toont veerkracht op de marathon. De atleet hervindt de kracht om zich terug te knokken in de kopgroep, die is uitgedund tot ongeveer 25 man.

Toekomst Hendriks ongewis

Maurits Hendriks hult zich in nevelen met betrekking tot zijn toekomst. "Ik ga nu nog geen uitspraak doen over mijn toekomst", zegt de huidige chef de mission. "Ik ben in dienst van het NOC*NSF. Zij moeten nog besluiten wie het traject gaat begeleiden richting Tokio (waar de Spelen van 2020 worden gehouden, red.)."

Hendriks zegt teleurgesteld te zijn over het aantal medailles (negentien) en baalt vooral van het aantal vierde plaatsen (tien).

16 km - Nageeye heeft het zwaar

Abdi Nageeye heeft bij de marathon moeite om de kopgroep bij te houden. De Nederlander moet een gaatje laten.

Abdi Nageeye (links met oranje shirt en petje)

Medaillewinnaars en Van Gelder

Hendriks staat uitgebreid stil bij alle medaillewinnaars en ook de val van Annemiek van Vleuten.

Hij gaat relatief kort in op het incident rond Yuri van Gelder: "Het was een verschrikkelijke situatie voor Yuri. Hij wil er nu een streep onder zetten. We zullen hem gaan begeleiden. Voor mij was het een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven", aldus Hendriks over het wegsturen van de turner. "We hadden de affaire veel beter moet uitleggen aan het grote publiek."

Hendriks staat achter het besluit om veel sporters vroegtijdig naar huis te sturen. "Het lijkt goed uit te pakken. We horen de laatste dagen veel incidenten. Ik ben blij dat we bij TeamNL tot nu toe daarvan zijn gevrijwaard."

Wevers vlagdrager

Maurits Hendriks bevestigt dat Sanne Wevers tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag draait.

"Sanne heeft ook internationaal veel indruk gemaakt. Het zegt genoeg als je Simone Biles achter je laat."

Sanne Wevers draagt Nederlandse vlag tijdens sluitingsceremonie Spelen

'Contrasten in vierde plaatsen'

De persconferentie van Maurtis Hendriks is begonnen. Via dit liveblog sommen we de opvallendste quotes voor jullie op.

Hendriks geeft aan dat er in Rio een groot contrast in de behaalde vierde plaatsen is geweest.

"De vierde plek van het Nederlands mannenhockeyteam is een hele grote teleurstelling, terwijl de volleybalvrouwen en handbalvrouwen heel veel bewondering in Nederland hebben geoogst. Dat is een groot contrast in beleving."

De doelstelling van TeamNL (20+1) is niet gehaald, maar Hendriks geeft er een positieve draai aan: "We zien een bevestiging dat we in veel sporten meedoen. In Londen wonnen we medailles in elf sporten, in Rio waren dat er twaalf."

8 km - Nageeye voorin

De groep lopers spat uiteen bij de marathon. Er is een kopgroep ontstaan van ongeveer 35-40 lopers, met onder anderen Abdi Nageeye.

'Wevers moet vlag dragen'

Turnster Sanne Wevers moet vannacht de Nederlandse vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, zo meent ongeveer 60% van de stemmers bij een poll op Twitter. Ruim 8.500 twittergebruikers gaven op het @NOSSport-account hun voorkeur aan.

Wevers won op de Spelen verrassend goud op het onderdeel balk. Bekijk de poll op Twitter.

Maurits Hendriks maakt tijdens een persconferentie (vanaf 15.00 uur) bekend wie de vlagdrager wordt.

Sanne Wevers tijdens haar gouden oefening op de evenwichtsbalk

Marathon begint!

De olympische marathon is begonnen. 155 deelnemers zijn onderweg over het parcours van 42 kilometer en 195 meter. Namens Nederland loopt Abdi Nageeye (met oranje petje en shirt).

Kijk mee via de livestream van NPO 1 of de livestream zonder commentaar.

De start van de olympische marathon
De start van de olympische marathon

Bidonaangevers voor Abdi Nageeye

Andrea Deelstra en Jip Vastenburg zijn klaar om Abdi Nageeye aan te moedigen tijdens de olympische marathon. Deelstra eindigde vorige week zondag als zestigste op de marathon voor vrouwen.

Rio Live

De uitzending van Rio Live is begonnen op NPO 1. Eerst blikken we terug op de gebeurtenissen van vannacht, maar vanaf 14.30 uur schakelen over naar rechtstreekse beelden van de olympische marathon. Kijk mee via de livestream.

Het dagmenu van de NOS op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Van Gelder "blij" met oefening op Lowlands

Het liefst deed hij het natuurlijk in Rio de Janeiro, maar Yuri van Gelder is blij dat hij op Lowlands voor het oog van een groot alsnog zijn turnoefening kon laten zien. Hier vind je een sfeerreportage.

Yuri van Gelder heeft genoten op Lowlands

De show van Yuri van Gelder

Yuri van Gelder turnt op Lowlands

Suggestie van Jochem Myjer

Nog niet gestemd op onze poll? Op Twitter kun je je voorkeur laten blijken.

Van Gelder live op Facebook

Yuri van Gelder turnt zo zijn oefening op Lowlands. NOS op 3 doet via Facebook rechtstreeks verslag.

Via deze link kun je meekijken.

Sloetjes in olympisch Dream Team

De goede olympische prestaties van de damesvolleybalploeg worden gewaardeerd door de internationale volleybalbond FIVB. De bond nam Lonneke Sloetjes op in het zogeheten Dream Team van de Olympische Spelen.

Sloetjes wordt vanwege haar scorend vermogen als 'beste diagonaal' beoordeeld door de FIVB. De Nederlandse scoorde in Rio 157 punten voor Nederland.

Alleen Zhu Ting, die met China goud won, nam met 179 meer punten voor haar rekening. Zij werd tot meest waardevolle speelster gekozen. Lees het artikel.

Televisie-uitzendingen

13.00-13.45 uur: herhaling Studio Sport eredivisie

13.50-19.10 uur: Rio Live

19.25-20.15 uur: Studio Sport eredivisie

20.25-22.21 uur: Rio Live

22.30-23.15 uur: Studio Voetbal (met Youri Mulder, Co Adriaanse, Khalid Sinouh en Willem Vissers)

23.20-00.20 uur: Studio Olympic Park

00.50-04.00 uur: Rio Live (sluitingsceremonie)

Ondertussen in Zeist

De kans is groot dat Ruud Gullit binnenkort wordt gepresenteerd als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Hij moet bij de KNVB Dick Advocaat opvolgen.

Ruud Gullit volgt Dick Advocaat op als assistent-bondscoach

Persconferentie Maurits Hendriks

Chef de mission Maurits Hendriks geeft om 15.00 uur in Rio de Janeiro een persconferentie in het Holland House. Hij blikt dan terug op de Spelen en bespreekt ook ongetwijfeld de Yuri van Gelder-kwestie.

Hendriks maakt dan ook bekend wie de Nederlandse vlag draagt.

'Beroofde' Lochte biedt Brazilië excuses aan

Zwemmer Ryan Lochte heeft in een televisie-interview bekend dat hij zijn verklaring over een beroving in een tankstation "heeft overdreven". Het verhaal deed veel stof opwaaien in Brazilië en de VS.

Zwemmer Ryan Lochte: het spijt me

Olympische titel geeft vleugels

Het is tot nu toe de zomer van olympisch kampioen Andy Murray. Na de eindzege op Wimbledon prolongeerde hij z'n titel op de Spelen in Rio en die lijn trekt hij onverbiddelijk door op het masterstoernooi in Cincinnati, waar hij in de finale staat.

Andy Murray met zijn gouden medaille

Huldiging Ligtlee

Op vrijdag 26 augustus 2016 wordt baanwielrenster Elis Ligtlee in haar woonplaats Eerbeek gehuldigd. Ligtlee veroverde in Rio de Janeiro goud op de keirin.

Klik hier voor meer informatie.

De Spelen in retroperspectief met Coldplay

Er ligt nog een mooie dag vol sport voor ons, maar dat weerhoudt ons er niet van om alvast een compilatie vol mooie olympische momenten achter elkaar te zetten.

Ga er goed voor zitten, zet het geluid een tikkie harder en geniet van 4.22 minuten van de meeste bijzondere momenten in Rio de Janeiro.

'De kampioen is terug!'

Schreeuwend van vreugde vierden de Brazilianen feest rondom het Maracanã-stadion na de winst van de olympische voetbaltitel. En nog belangrijker: de ploeg nam revanche op Duitsland voor de desastreus verloren halve finale op het WK 2014.

Gouden medaille is een eerbetoon aan voetbalheld Pélé

Welke landen winnen de meeste medailles?

Een graphic van de New York Times van de landen die de meeste medailles op de Olympische Spelen hebben binnengehaald. Kun jij Nederland ontwaren?

Afscheid van Mart Smeets

Mart Smeets begint vanavond om 20.30 uur aan zijn laatste klus als commentator bij de finale tussen de basketballers van de Verenigde Staten en Servië.

Erben Wennemars zocht Smeets een dag voor zijn laatste wedstrijd op.

Rio vandaag: drie Nederlanders op slotdag

Het is nog niet klaar voor TeamNL op de Spelen. Boksster Nouchka Fontijn, marathonloper Abdi Nageeye en mountainbiker Rudi van Houts zien we vandaag in actie.

14.30 uur: marathon (mannen) Nageeye

17.30 uur: mountainbike (mannen) met Van Houts

19.00 uur: boksen (finale tot 75 kilogram) met Fontijn

Nouchka Fontijn komt vandaag in actie in de finale

Vlagdragers

Vannacht van 01.00 tot 04.00 uur vindt in Rio de Janeiro de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Dat betekent dat alle deelnemende landen weer een vlagdrager aanwijzen.

Wie wordt het namens TeamNL? Sanne Wevers? Churandy Martina? Of wederom Dorian van Rijsselberghe? Hij droeg de vlag vier jaar geleden in Londen. Turnster Simone Biles draagt de vlag voor de VS.

Bolt moet lachen om ploeggenoot Blake

Bij de prijsuitreiking van de 4x100 meter zat de sfeer er vannacht goed in bij de Jamaicaanse ploeg.

Bovendien houdt de Jamaicaan wel van een dolletje, zo vlak voor de prijsuitreiking.

Nederland kukelt uit toptien

De gouden medaille van de Zuid-Koreaanse Park In-bee bij het vrouwengolf heeft ervoor gezorgd dat Nederland zijn plek in de toptien van de medaillespiegel is kwijtgeraakt. TeamNL zakte van de tiende naar de elfde plek.

Een gouden plak voor Nouchka Fontijn (boksen), Abdi Nageeye (marathon) of Rudi van Houts (mountainbike) kan er vandaag voor zorgen dat Nederland weer stijgt in het klassement.

De Medaillespiegel van 20 augustus op de Olympische Spelen

Dit gebeurde er vannacht in Rio

Goud en nog een keer goud voor Amerika op de 4x400 meter en de Braziliaanse voetballers brengen honderdduizend fans in Maracanã tot extase.

Courtney Okolo, Natasha Hastings, Allyson Felix and Phyllis Francis zeggen Rio vaarwel

Studio Rio

In de laatste Studio Rio presenteert Jeroen Stomphorst vanaf 7.00 uur een overzicht van de gebeurtenissen in Rio de Janeiro van de afgelopen nacht en dag.

Kijk op NPO 1 of NOS.nl.

Het feest van Neymar

  • AFP
    Neymar
  • AFP
    Weverton en Neymar
  • AFP
    Neymar besprenkelt zichzelf na de winst
  • AFP
    Selfie van Neymar
  • AFP
    Neymar het middelpunt
  • AFP
    Neymar
  • AFP
    Neymar en zijn zoon

Hertesten leveren opnieuw Russisch dopinggeval op

Voor de derde keer binnen een week is een Russische sporter bij een hertest betrapt op het gebruik van doping. Het gaat dit keer om Jevgenia Kolodko, de winnares van olympisch zilver op het onderdeel kogelstoten tijdens de Spelen van Londen in 2012.

Klaar: China kampioen

De Chinese vrouwen maken het tegen Servië af in de vierde set: 19-25, 25-27, 25-22, 25-23. Een schrale troost: de Nederlandse volleybalsters hebben verloren van de latere olympisch kampioen en ook een keer gewonnen van de olympisch kampioen.

China tegen Servië

Ontknoping vierde set

De Chinese vrouwen lijken dicht bij de volleybaltitel, maar dan komt Servië weer terug. De stand in de vierde set is 21-21.

De volleybalfinale: China-Servië

Brons geblesseerde Vlasic: het is een wonder

Brons geblesseerde Vlasic: het is een wonder

Derde set voor China

De Chinese vrouwen pakken de derde set en staan nu met 2-1 voor tegen Servië: 19-25, 25-17, 25-22.

Xia Ding

Semenya: God heeft mij al die kracht gegegeven

Semenya: God heeft mij al die kracht gegegeven

Sedoc feliciteert hoogspringster Demireva met zilver

Sedoc feliciteert hoogspringster Demireva met zilver

Volleybalfinale: China-Servië

We sluiten de sportieve nacht af met volleybal. De finale bij de vrouwen gaat tussen China, dat Nederland in de halve finales de baas was, en Servië.

De volleybalfinale vrouwen: China-Servië

Neymar op de schouders

Neymar op de schouders

Weer goud voor VS

Ook de 4x400 meter estafette bij de mannen gaat naar de VS.

Morgen het laatste atletiekonderdeel: de marathon voor mannen.

Laatste onderdeel

De Amerikaanse vrouwen gaven het goede voorbeeld. Nu de mannen 4x400 meter estafette. Het laatste onderdeel van de avond.

De Amerikaanse mannen 4x400 meter estafette

Beitia wint hoogspringen

Ruth Beitia pakt goud bij het hoogspringen voor vrouwen. De 37-jarige Spaanse was vier jaar geleden in Londen nog de ongelukkige nummer vier, maar zaterdag in Rio wint ze eindelijk de hoofdprijs met een bescheiden hoogte van 1,97 meter.

Ruth Beitia

Speerwerpen naar Thomas Röhler

De Duitser Thomas Röhler wint het speerwerpen. Hij gaat als enige over de 90 meter. De finale liep uit op een deceptie voor Julius Yego. De Keniaanse wereldkampioen ging aan de leiding met 88,24 meter, toen hij geblesseerd raakte en zijn laatste worp moest missen. Yego werd afgevoerd in een rolstoel en zag Röhler nog net 90,30 meter werpen.

Thomas Röhler

Goud voor VS op 4x400 meter

De Amerikaanse dames blijven in 3.19,06 Jamaica en Groot-Brittannië voor. Weer goud voor Allyson Felix.

Even terugkijken: waterpologevecht

De Europees en wereldkampioen Servië wint in Rio met 11-7 van titelhouder en aartsrivaal Kroatië.

Farah!

De Brit wint een spannende race op de 5.000 meter en slaat met zijn winst op de 10.000 meter een dubbelslag. In Londen won hij ook al de 5.000 en de 10.000 meter.

Mo Farah op 5.000 meter

De atletieknacht gaat verder met de 5.000 meter, met daarin onder anderen favoriet Mo Farah.

Mo Farah

Smeets: blij dat ik zo afscheid kan nemen

Mart Smeets is in Rio de Janeiro bezig aan zijn laatste klus voor de NOS. De commentator en oud-presentator verslaat tijdens de Olympische Spelen het basketbal. Erben Wennemars zocht Smeets een dag voor zijn laatste wedstrijd op.

Tijd voor een selfie

Neymar maakt een selfie

Eindelijk olympische titel voor Zuid-Afrikaanse Semenya

Caster Semenya maakt haar favorietenrol op de 800 meter volledig waar. De Zuid-Afrikaanse atlete wint met overmacht de olympische titel op de 800 meter.

Centrowitz verrast met met olympische titel op 1.500 meter

De Amerikaanse atleet Matthew Centrowitz zorgt voor een enorme sensatie gezorgd door de titel op de 1.500 meter te veroveren. De 26-jarige wereldkampioen indoor troeft met een sterke slotronde de Afrikaanse favorieten af.

Schippers doet boekje open over liesblessure

Twee dagen voordat Dafne Schippers de olympische 100 meter in Rio de Janeiro zou lopen, gaf haar medisch team haar slechts tien procent kans om in actie zou komen. "De kans was heel klein dat ik zou starten", zegt ze tegen de NOS.

De 1.500 meter live

De eerste medailles die worden verdeeld in het Olympisch Stadion: de 1.500 meter voor mannen.

Nachtprogramma

Wat krijgen we zoal voor onze olympische kiezen in de voorlaatste nacht? Atletiek vooral.

1.30 uur

Finale hoogspringen dames

1.55 uur

Finale speerwerpen heren

2.00 uur

Finale 1.500 meter heren

2.15 uur

Finale 800 meter dames

2.30 uur

Finale 5.000 meter heren

3.00 uur

Finale 4x400 meter dames

3.15 uur

Finale volleybaldames: Servië-China

03.35 uur

Finale 4x400 meter heren

Bom dia do Rio!

In Nederland is het (om 2.00 uur) plaatselijk bewolkt en 14 graden, in Rio de Janeiro wisselt (om 21.00 uur) ook wat wolken bij een temperatuur van 21 graden. In Brazilië is het feest vanwege het voetbalgoud en Nederland heeft een kater door het missen van het handbal- en volleybalbrons. Wat resteert, is vooral atletiek.

Wil je weten wat er de afgelopen uren allemaal is gebeurd? Check dan ons liveblog van dag 15.