Ruud Gullit volgt Dick Advocaat op als assistent-bondscoach
NOS Voetbal

KNVB wil Gullit als opvolger Advocaat bij Oranje

De kans is groot dat Ruud Gullit de komende dagen wordt gepresenteerd als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Hij volgt dan Dick Advocaat op, die sinds mei assistent was, in die hoedanigheid slechts drie wedstrijden op de bank plaatsnam en tot ieders verbazing vertrok naar Fenerbahçe.

Vandaag keert Gullit terug uit Suriname van een clinic van Worldcoaches en de KNVB. Eerder stond de oud-international aan het roer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, het Amerikaanse LA Galaxy en het Russische Terek Grozny.

"Ik ben afgelopen week gebeld door bondscoach Danny Blind of ik oren had naar een rol als assistent-bondscoach na het vertrek van Advocaat", vertelt Gullit in De Telegraaf. "Omdat ik ervoor openstond hebben we samen gesproken en gaf Blind me het gevoel dat ik een meerwaarde kan zijn in de staf bij Oranje en voor het team.”

'Fout met systeem'

Vorig jaar was Gullit nog kritisch over het niveau van het Nederlands voetbal. Hij sprak zelfs van een crisis, toen het EK werd misgelopen. Volgens hem heeft Nederland zitten slapen: landen mochten kijken hoe de Nederlandse school tot stand kwam, gingen met die informatie aan de slag en waar zij verbeterden, bleef Nederland volgens hem steken.

"We moeten het niet erger maken dan het is, talenten hebben we, maar ze worden niet bij de hand genomen door ervaren spelers als Sneijder en Van Persie", zei hij destijds. Volgens hem moest er gezocht worden naar karakterspelers. "We hebben de fout gemaakt het Nederlandse voetbal aan een systeem te hangen."

"Fout gemaakt om het Nederlandse voetbal aan een systeem te hangen"

Rasse schreden van de trainer

De trainerscarrière van Gullit kende een opmerkelijk begin. Terwijl hij nog speler was van het Engelse Chelsea, werd hij aangesteld als trainer. Van 1996 tot 1998 was hij zowel trainer als speler van de Premier League-club. In 1997 bracht hij de club de FA Cup, de eerste prijs voor 'The Blues' sinds 1970. Een jaar later, in februari 1998, werd hij verrassend ontslagen.

In de zomer van 1998 maakte Gullit de overstap naar Newcastle United. Hij leidde de club naar de finale van de FA Cup, maar vertrok in 1999 weer. In 2003 verscheen hij opnieuw als trainer ten tonele, ditmaal nam hij Jong Oranje onder zijn hoede. Een jaar later, in 2004, ging Gullit aan de slag bij Feyenoord. Dat jaar werd Feyenoord vierde in de eredivisie en besloot Gullit op te stappen.

In november 2007 maakte hij de overstap naar het Amerikaanse Los Angeles Galaxy. In augustus 2008 diende Gullit 'om persoonlijke redenen' zijn ontslag in.

In 2011 werd Gullit voor anderhalf jaar aangesteld als trainer bij het Russische Terek Grozny. In juni 2011 moest hij na een half jaar echter vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl