liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ontruiming VUmc na wateroverlast

liveblog gesloten

Einde liveblog

We beëindigen hierbij dit liveblog. Volg onze verdere berichtgeving over de ontruiming van het VUmc op NOS.nl.

Fragment van de persconferentie van 17.00 uur

'De liften vormen de bottleneck'

Kankerpatiënten naar Antoni van Leeuwenhoek

VUmc heeft het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AvL) verzocht om zes bedden voor klinische patiënten met kanker. Die bedden zijn beschikbaar dus de patiënten gaan naar het AvL. Vanaf donderdag heeft het AvL meer bedden beschikbaar. Die zijn aangeboden aan het VUmc.

Evacuatie duurt nog lang

Bestuursvoorzitter Wouter Bos heeft nog geen idee wanneer de evacuatie van het VUmc klaar is. Maar hij gaat ervan uit dat het nog zeker tot "diep in de nacht" gaat duren.

'Liften vormen bottleneck'

Het grote probleem bij de evacuatie van de patiënten is het gebrek aan liftcapaciteit, zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos. Er zijn maximaal twee liften beschikbaar, die soms uitvallen. Daarnaast bewegen ze langzamer dan gebruikelijk, omdat ze handmatig bediend moeten worden. Dat wordt gedaan door een liftmonteur, die op het dak van het ziekenhuis zit bij een schakelkast. In de liften die bruikbaar zijn, past maximaal een bed.

Er zijn op dit moment wel voldoende ambulances beschikbaar, zegt Bos.

95 patiënten naar Calamiteitenhospitaal Utrecht

Een groot deel van de 339 patiënten van het VUmc, 95 mensen, gaat naar het speciaal geopende Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Dat heeft Wouter Bos van het ziekenhuis bekendgemaakt op een persconferentie. Verder zijn 64 patiënten weer naar huis gestuurd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die vandaag geopereerd zouden worden en daarom waren opgenomen.

Tot nu toe zijn zo'n 60 tot 70 mensen geëvacueerd, onder wie vijf hartpatiënten en het merendeel van de kinderen van de intensive care-unit.

Schippers leeft mee

Minister Schippers van Volksgezondheid leeft mee met de patiënten van het VUmc, laat ze weten vanuit Zuid-Korea. Schippers heeft zich zo snel mogelijk op de hoogte laten stellen van de situatie. Ze heeft volgens haar woordvoerder met betrokkenen contact gehad en wordt voortdurend bijgepraat. "Het is belangrijk dat de mensen van de daartoe uitgeruste instanties nu hun werk kunnen doen. Ik leef mee met de patiënten en met alle anderen die hierdoor getroffen zijn."

Nog maar twintig patiënten overgebracht

De evacuatie komt op op gang. Tot nu toe vertrok om het kwartier een ambulance, maar nu is dat om de paar minuten. In totaal moeten 339 patiënten de komende uren naar een andere plek, van wie een aantal naar huis mag. In het negen verdiepingen tellende VUmc is nog steeds maar een lift in bedrijf.

'Goed voorbereid op deze enorme klus'

Hugo Backx, directeur van GGD gHor (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).

Reactie gemeente Amsterdam

De evacuatie van het VUmc is voor de gemeente Amsterdam "op dit moment de belangrijkste zorg". De gemeente en de samenwerkende hulpdiensten ondersteunen daarbij waar mogelijk. Onder leiding van VGA (Verzekeringsbedrijf gemeente Amsterdam) is vandaag direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de wateroverlast. Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn.”

“Op dit moment is de belangrijkste zorg de evacuatie van het VU MC. De gemeente en de samenwerkende hulpdiensten ondersteunen daarbij waar mogelijk. Onder leiding van VGA (Verzekeringsbedrijf gemeente Amsterdam) is vandaag direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de wateroverlast. Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn.”

Behalve AMC zijn meer ziekenhuizen paraat

Het AMC heeft 125 tot 150 bedden gereed voor de 339 patiënten van het VUmc voor wie een ander ziekenhuis wordt gezocht. Ook andere ziekenhuizen in de omgeving zetten hun deuren open, zoals het OLVG en het St Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

Elk kwartier vertrekt ambulance

Alle hartpatiënten zijn nu naar een ander ziekenhuis gebracht. De kinderen zijn allemaal naar het AMC gegaan.

Om het kwartier vertrekt een ambulance bij het VUmc met een patiënt. "Dat gaat langzaam", zegt verslaggever Martijn Bink, "maar dat is in verband met de zorgvuldigheid. Van iedere patiënt moet het dossier mee. Bovendien zijn bijna alle liften in het ziekenhuis stuk, er is maar een lift die werkt."

In totaal moeten 339 patiënten vandaag het ziekenhuis uit. Een deel van hen hoeft niet naar een ander ziekenhuis, zij mogen naar huis. Per afdeling wordt nu bekeken wie naar huis kan en wie naar een ziekenhuis moeten worden gebracht.

Drukke avondspits verwacht rond Amsterdam

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor vertraging op de wegen in de regio Amsterdam in verband met de evacuatie in het VUmc. Waar nodig zijn rij- en/of spitsstroken afgesloten om het vervoer van de patiënten te bespoedigen, bijvoorbeeld op de A10 tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel.

Herstel waterleiding duurt langer

Het herstel van de schade die is veroorzaakt door het waterlek in Amsterdam duurt langer dan verwacht. Waterbedrijf Waternet meldt dat het nog vijf tot zes dagen kost om de schade te herstellen. Het water is inmiddels wel weggepompt en de waterleiding zelf is gerepareerd. Iedereen heeft weer drinkwater.

AMC biedt minstens 125 bedden

Het AMC kan 125 tot 150 bedden vrij maken, zegt directeur Marcel Levi. "Maar wel op voorwaarde dat er personeel van het VUmc meekomt, maar dat is beloofd." Het personeel van het AMC is gevraagd langer te blijven of eerder te komen. Levi verwacht dat de evacuatie een groot deel van de dag en misschien zelfs nog wel van de nacht in beslag zal nemen."

'We zijn hierop voorbereid'

"Dit is een erg grote evacuatie", zegt directeur Hugo Backx van de GGD GHOR, de vereniging voor publieke gezondheidszorg en veiligheid in Nederland. "Maar we zijn hierop voorbereid. Voor dit soort situaties hebben wij rampenplannen en hebben wij het hele jaar door contact met ziekenhuizen. We leren er erg veel van, dit zijn de beste oefeningen."

Met waterstofzuigers overlast te lijf

Update: 340 patiënten moeten weg

Verslaggever Martijn Bink meldt dat in totaal 340 patiënten naar een ander ziekenhuis moeten worden overgebracht. Het AMC is gevraagd de patiënten twee tot drie dagen op te vangen. Inmiddels zijn negen ambulances bij het VUmc vertrokken.

Waterschade laat zijn sporen na

  • Marleen de Rooy / NOS
  • Marleen de Rooy / NOS

Geen bezoekuur

Familie en kennissen van patiënten in het VUmc kunnen niet op bezoek. "Ik wilde mijn vrouw bezoeken, maar dat gaat niet. Ik weet ook nog niet waar ze naar toe gaat", zegt de echtgenoot van een patiënte die voor niets naar het VUmc is gekomen.

Ziekenhuis Amersfoort wenst VUmc sterkte

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort moest in 2011 zo'n 180 patiënten evacueren.

Journaal over VUmc

Aansluitend op de uitzending van het Vragenuur in de Tweede Kamer is het laatste nieuws over het VUmc over enkele minuten te zien in het NOS Journaal op NPO 1 en NPO Nieuws.

'Evacuatie verloopt rustig'

Volgens directeur Marcel Levi van het AMC verloopt het brengen van de patiënten naar zijn ziekenhuis rustig. De patiënten van het AMC ondervinden daar geen hinder van. De geëvacueerde patiënten komen in kleine groepjes binnen.

Veel vragen voor VUmc

Er komen veel vragen binnen bij het ziekenhuis van familieleden en vrienden van patiënten op het speciale telefoonnummer. Veel mensen willen weten waar de patiënten naartoe worden gebracht. Het zal nog even duren voordat duidelijk is waar iedereen heen gaat; per afdeling wordt bepaald waar de patiënten naartoe kunnen.

Veel vragen van familie aan VUmc

Eerste patiënten bij AMC

De eerste ambulances met patiënten uit het VUmc zijn onder politiebegeleiding aangekomen bij het AMC, het andere academische ziekenhuis in Amsterdam. Het gaat om de eerste kinderen die op de Intensive Care in het VUmc lagen.

In totaal zijn er 100 bedden vrijgemaakt in het AMC. Die kunnen niet allemaal gebruikt worden, omdat het AMC nu het enige trauma-ziekenhuis in de omgeving is. Daarom moeten er bedden vrij blijven voor andere calamiteiten.

"Het gaat allemaal heel erg rustig, gecoördineerd. Het lijkt erop dat het AMC erop berekend is", vertelt verslaggever Paul Sanders.

Mortuarium ontruimd

De lichamen die in het mortuarium van het VUmc liggen, worden daar weggehaald. Het is niet duidelijk waar die naartoe worden gebracht.

Het mortuarium wordt ontruimd

'Evacuatie gaat langzaam'

De evacuatie van het ziekenhuis gaat niet snel, zegt verslaggever Martijn Bink. Tien minuten geleden is de eerste ambulance vertrokken onder politiebegeleiding. Er staan nog zo'n 30 ambulances klaar. Veel liften in het ziekenhuis werken niet; honderden patiënten moeten via de trappen naar beneden.

Meer ambulances

Ambulances staan nog steeds in de rij om het VUmc te evacueren. Het ziekenhuis hoopt dat de evacuatie voor middernacht klaar is.

Auto overleeft waterschade niet

In een straat nabij het ziekenhuis is een gat in de weg ontstaan, waarin een auto is weggezakt.

Een auto is gezonken in een gat nabij het ziekenhuis

'Lijken mortuarium niet nat geworden'

De lijken in het mortuarium zijn niet nat geworden, meldt de directeur medische zaken van het VUmc. Het water stond er wel tot kniehoogte.

Utrechtse ambulancedienst helpt bij evacuatie

De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) helpt het VU Medisch Centrum met de evacuatie van patiënten, meldt RTV Utrecht.

Situatie rond het lek

De plek waar de wateroverlast vanmorgen begon:

De situatie bij het lek, vanuit de VU gefotografeerd

Extra NOS-journaals

De NOS zendt extra journaals uit vanwege de ontruiming van het VUmc:

14.00 uur extra journaal van 5 minuten op NPO 1

15.00 uur extra lange uitzending op NPO 1

16.00 uur extra journaal op NPO 2

*de tijden zijn onder voorbehoud, wij houden u natuurlijk op de hoogte van wijzigingen

'Patiëntveiligheid lijkt geborgd'

"Dit is vervelend voor patiënten en hun familie", zegt woordvoerder Thom Meens van patiëntenfederatie NPCF. "Het lijkt er op dat het om overmacht gaat. Dan moet je een besluit nemen." Hij gaat ervan uit dat de patiënten ondanks de problemen "maximale zorg" zullen krijgen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt door het VUmc op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen, meldt de inspectie. "In de regio bestaan plannen hoe te handelen in dit soort gevallen. We volgen wat er gebeurt. We hebben geen aanwijzingen dat de patiëntveiligheid niet geborgd is."

AMC zet meer personeel in

In het andere academische ziekenhuis in Amsterdam, het AMC, wordt extra personeel ingezet. Het ziekenhuis verwacht vijf hartpatienten en vijf patiënten van neonatologie. De andere patienten van neonatologie gaan naar Rotterdam en leiden, meldt een woordvoerder van met AMC. Ook komen volgens hem zeven kinderen van de VU naar de kinder-IC in het AMC.

Wanneer de eerste patiënten daar aankomen, is nog niet duidelijk.

Amsterdam: we zullen bijdragen

"Deze situatie heeft een grote impact op de patiënten bij het VUmc en hun familie en andere naasten, maar ook op het verplegend personeel van het ziekenhuis. We hebben er vertrouwen in dat het VUmc dit op een goede manier zal oplossen. De gemeente en de hulpdiensten zullen daar uiteraard op alle mogelijke manieren aan bijdragen", zegt de locoburgemeester Eric van der Burg van Amsterdam.

Omwonenden van het ziekenhuis krijgen het advies om schade te melden bij de eigen verzekeringsmaatschappij.

Overbrengen patienten begonnen

Het VUmc is begonnen met het evacueren van de patiënten. In de eerste groep zitten vijf hartpatiënten en 12 baby's.

'Het overbrengen van de patienten is inmiddels begonnen'

Druk op wegen rond ziekenhuis

Het is druk op de wegen rond het ziekenhuis.

Kaart van wateroverlast

Het Parool heeft een kaart gepubliceerd waarop te zien is waar de breuk in de waterleiding is ontstaan.

'Patienten naar andere ziekenhuizen A'dam'

Volgens bestuursvoorzitter van het VUmc Wouter Bos zijn er maximaal 500 patiënten in het ziekenhuis. Die worden allemaal naar andere ziekenhuizen in Amsterdam gebracht, zegt hij. Het personeel van het VUmc gaat mee. De prioriteit ligt bij vijf hartpatiënten en bij 12 pasgeborenen.

Voor middernacht hoopt het ziekenhuis de ontruiming afgerond te hebben.

Wouter Bos over de evacuatie VUmc

Deel patienten naar AMC

Een deel van de patiënten wordt naar het Amsterdamse AMC gebracht, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Vooral de acute patiënten – en dan met name kinderen, zullen naar ons komen."

Op dit moment wordt geïnventariseerd om hoeveel patiënten het gaat.

Speciale website

Het ziekenhuis heeft een speciale website geopend waarop het laatste nieuws verschijnt over de ontruiming van het ziekenhuis.

De website is slecht bereikbaar vanwege drukte.

VUmc wordt ontruimd

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam wordt ontruimd. In het ziekenhuis zijn grote problemen door wateroverlast. Patiënten van de Intensive Care werden eerder vandaag intern verplaatst, de poliklinieken zijn gesloten en er kan niet geopereerd worden. Het is niet duidelijk hoe lang het VUmc dicht blijft.

De situatie bij het VUmc zag er eerder vandaag zo uit: