NOS NieuwsAangepast

Evacuatie VUmc grotendeels voltooid

Evacuatie VUmc enorme logistieke operatie

De evacuatie van patiënten uit het VUmc is bijna voltooid. Van de 339 patiënten die het ziekenhuis moeten verlaten, waren er tegen 23.00 uur nog twintig achtergebleven.

Volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos is het een langdurig en heel intensief proces, vooral doordat er maar twee liften werken in het gebouw. Hij sprak in het tv-programma Pauw de hoop uit dat alle patiënten voor middernacht zijn verhuisd.

Er waren 339 patiënten in het ziekenhuis toen vanmorgen water de kelder van het ziekenhuis instroomde. Als eersten werden hartpatiënten en pasgeboren baby's die complexe zorg nodig hebben geëvacueerd.

In het Universitair Medisch Centrum in Utrecht is het calamiteitenhospitaal geopend waar 95 patiënten kunnen worden opgevangen. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam neemt zes kankerpatiënten over, en een deel van de patiënten gaat naar het AMC. Personeel van het VUmc gaat met de patiënten mee om zorg te bieden.

Een groep van 64 patiënten kan terug naar huis. Het betreft onder andere mensen die lagen te wachten om geopereerd te worden.

Mariniers en brandweermannen

De liften die nog wel werken, gaan trager dan normaal doordat ze handmatig worden bediend. Dat wordt gedaan door een liftmonteur, die op het dak van het ziekenhuis zit bij een schakelkast. Bovendien valt geregeld de stroom uit. Doordat in een lift hooguit een bed past, is het vervoer in het ziekenhuis volgens Bos de bottleneck van de evacuatie.

Defensie helpt bij de evacuatie. Patiënten worden door vier mariniers via het trappenhuis naar beneden getild.

Polikliniek

De polikliniek gaat morgen dicht, behalve de onderdelen radiotherapie en het ivf-centrum. Ook de studiezalen kunnen morgen worden gebruikt.

In het AMC, waar een deel van de patiënten naartoe wordt gebracht, zijn vandaag alle operaties doorgegaan. Of dat morgen ook gaat lukken, weet bestuursvoorzitter Marcel Levi niet. "Dat weten we morgenochtend pas zeker. Maar er is een mogelijkheid dat er morgen een capaciteitsprobleem is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl