liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Zeehond in Utrechtse gracht

Een zeehond besloot een paar baantjes te trekken in de Oudegracht in Utrecht. De politie heeft het dier uit het water gehaald en zeehondencrèche Pieterburen ingeschakeld. Het is nog een raadsel hoe de zeehond daar terecht is gekomen.

Daarom ging ijsbeer Knut dood

Knut vierde in 2008 zijn tweede verjaardag

Ruim vier jaar na de dood van de beroemde, Duitse ijsbeer Knut hebben wetenschappers ontdekt waaraan het dier is overleden. Volgens een team van Duitse onderzoekers leed Knut aan een auto-immuunziekte en wel aan een variant die eerder alleen bij mensen is vastgesteld.

Knut zakte in 2011 in elkaar in de dierentuin van Berlijn, terwijl tientallen mensen naar hem stonden te kijken. Hij viel in het water en verdronk. Uit sectie bleek later dat hij in elkaar was gezakt door een zwelling in zijn hersenen, maar het bleef altijd onduidelijk waardoor die was ontstaan.

Donald Trump: ik heb geen toupet

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump met een opmerkelijke actie het nieuws haalt. Vandaag vroeg hij een vrouw in het publiek om aan zijn haar te trekken. In The New York Times stond namelijk dat hij een toupet draagt.

Rechthoeken mogen ook op Instagram

Het Instagramaccount van NOS op 3

"De tirannie van het vierkant is voorbij", schrijft Wired: op Instagram mag je voortaan ook andere formaat foto's uploaden. De vierkante foto is het handelsmerk van Instagram, maar ook een frustratie voor veel gebruikers die sommige foto's niet mooi kunnen afsnijden.

Alle foto's komen nog wel in hetzelfde formaat langs, maar dan - als het niet om een vierkant gaat - met zwarte randen aan de zijkant.

Boot met vluchtelingen slaat om

Voor de kust van Libië is een boot met vluchtelingen gezonken, mogelijk met veel mensen erin. Sommige opvarenden zouden in een afgesloten ruim hebben gezeten toen de boot omsloeg. Zo'n honderd vluchtelingen zouden de reis wel hebben overleefd.

Nickelodeon komt met ongeschminkte pieten

Op de kinderzender Nickelodeon zullen dit jaar ongeschminkte pieten te zien zijn in hun nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op Weg Naar Pakjesavond - Sint Vermist!' Volgens de marketingafdeling van de zender blijft "piet gewoon zichzelf: grappig, slim en onhandig en draagt hij gewoon zijn eigen kostuum. Het enige verschil is dat hij zijn eigen huidskleur laat zien".

De zender wil met hun keuze verder geen voorbeeld stellen.

Man Bijt Hond verdwijnt na 16 jaar van de buis

Het hing al enige tijd in de lucht, en nu is het officieel: het televisieprogramma Man Bijt Hond verdwijnt van de buis. Op 2 oktober zal na zestien jaar de laatste aflevering te zien zijn.

Usain Bolt omver gereden door cameraman op segway

Dit gebeurde dus vlak na de gewonnen race van Usain Bolt:

Walmart stopt met verkoop van aanvalsgeweren

Ze lagen daar gewoon in de etalages van Walmart-winkels in Amerika: militaire semi-automatische aanvalsgeweren, te koop voor iedereen met een vergunning. Maar gisteren kondigde de Amerikaanse winkelketen aan te stoppen met het verkopen van deze geweren,.

Dit doen ze overigens niet in het kader van de schietpartij in Virginia van gisteren, het besluit was al eerder genomen en heeft niet te maken met de toenemende kritiek op het wapenbeleid in de VS. Zelf zeggen ze dat er simpelweg niet genoeg vraag is naar deze type geweren.

Protest tegen verkoop aanvalsgeweren in Walmart

Hockeymannen bereiken EK-finale

De Nederlandse hockeymannen hebben in Londen de finale van het EK bereikt. In de halve finales won Oranje met 1-0 van Ierland.

Jeroen Hertzberger scoorde de enige treffer

Dode man op de vluchtstrook A73 bij Roermond

De dode man op de vluchtstrook langs de A73

Op de vluchtstrook langs de snelweg A73 bij Roermond is een dode man gevonden. De politie heeft de nabije Roertunnel afgesloten. Ook is de A73 in noordelijke richting vanaf de afrit Herten dicht. Op de weg staat daardoor een lange file.

Het is nog niet bekend wie de man was en hoe hij om het leven is gekomen. Het kan zijn dat er een verband is met een schietpartij in de buurt van Roermond.

Bolt doet het weer

Usain Bolt is tijdens dit WK atletiek wederom de allersnelste man ter wereld. Na de 100 meter won het sprintkanon nu met overmacht de 200 meter:

Bolt verslaat Gatlin op de 200 meter

Recensent resenseert Ikea-catalogus

Deze Duitse literair recensent Hellmuth Karasek pakt het zeer professioneel aan en is zeker niet mild in zijn commentaar. "De personages hebben moeite om zich te onderscheiden van het meubilair."

Nijntje in het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum opent vandaag een tentoonstelling over Dick Bruna en zijn beroemdste werk: Nijntje. Maar het museum wil nog veel meer van Bruna laten zien dan alleen het konijntje: "We willen ook laten zien hoe hij is geïnspireerd door de Franse avant-garde, door grote meesters als Henri Matisse, Fernand Léger en Bart van der Leck", zegt de conservator.

Nijntje in het Rijks

De tentoonstelling is tot en met 15 november 2015 te zien in het Rijksmuseum.

'Er komt geen McWhopper'

In een opmerkelijke marketingcampagne deed Burger King een verzoek aan concurrent McDonalds om voor een dagje vrede te sluiten. In het kader van de internationale dag van de Vrede op 21 september hoopte Burger King om voor een dagje samen de zogenaamde McWhopper te kunnen verkopen.

Alleen wil McDonalds hier niets van weten. "Onze concurrentiestrijd moet je niet vergelijken met een oorlog en al het leed dat daarmee wordt veroorzaakt", schrijven ze in een reactie. En of Burger King volgende keer eerst even wil bellen.

Dafne met gemak door naar de finale van de 200 meter

Het lijkt haar amper moeite te kosten. Dafne Schippers heeft ook haar 200 meter-race in de halve finales met gemak gewonnen.

Schippers met gemak naar finale 200 meter

Zinkgat in China slokt vijf voetgangers op

Zo sta je op de stoep te wachten op de bus, zo zakt de grond onder je voeten zomaar weg. Dit overkwam vijf mensen in China terwijl ze stonden te wachten op de bus. Vier van hen raakten lichtgewond. Omstanders schoten snel te hulp en hielpen de mensen uit hun benarde positie.

Chinees 'sinkhole' slokt voetgangers op

Tientallen vluchtelingen dood in vrachtwagen Oostenrijk

Volgens Oostenrijkse media zijn er in een vrachtwagen vijftig dode vluchtelingen aangetroffen, waaronder ook kinderen. Waarschijnlijk zijn ze gestikt. De vrachtwagen stond geparkeerd langs de rand van de snelweg. De chauffeur is spoorloos.

Een op de 20 mensen slachtoffer van identiteitsfraude

Een op de twintig Nederlanders is het slachtoffer van identiteitsfraude, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden over de periode 2008-2012. Van de gedeputeerden werden onder meer persoonsgegevens gestolen waarna er geld van hun bankrekening werd afgeschreven. Gemiddeld zijn slachtoffers hierdoor zo'n 400 euro kwijtgeraakt.

De totale schade liep in de vier jaar van het onderzoek op tot 300 miljoen euro. Ook heeft de politie nog geen goed beeld van identiteitsfraude, omdat slechts 10 procent van de gedupeerden aangifte doet.

Martin Garrix breekt met platenlabel en management

Martijn Garritsen, beter bekend als dj Martin Garrix, heeft gebroken met zijn platenmaatschappij Spinning Records en zijn management. Hij schrijft op Facebook dat hij vanaf begin dit jaar de eigendomsrechten van zijn muziek van Spinnin' Records probeerde terug te krijgen. Dat liep op niets uit.

Martin Garrix

"Ik ben enorm teleurgesteld dat de discussie niet heeft geleid tot een verandering in de overeenkomst en het teruggeven van de eigendomsrechten", schrijft hij.

Martijn heeft in het afgelopen jaar wel flink goed geboerd. Hij is de 8e best verdienende dj ter wereld, en harkte in het afgelopen jaar 14,8 miljoen euro binnen.

Acht nieuwe namen op Nederlandse terrorismelijst

Acht Nederlanders zijn toegevoegd aan de nationale terrorismelijst omdat ze betrokken zijn geweest bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Plaatsing op de lijst betekent dat hun tegoeden worden bevroren, zodat ze geen toegang meer hebben tot bankrekeningen en creditcards.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld geen geld overmaken naar mensen in Nederland die zich willen aansluiten bij een terroristische groepering. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken staan er nu 40 mensen op de lijst.

Justin Bieber-lookalike dood gevonden

De 35-jarige Toby Sheldon, bekend vanwege zijn obsessie met Justin Bieber, is dood aangetroffen in een motel, meldt TMZ. Hij gaf onder meer 80.000 euro aan plastische chirurgie uit om zoveel mogelijk op zijn idool te kunnen lijken.

18 augustus werd hij als vermist opgegeven. Toen hij uiteindelijk werd gevonden, lag er volgens de politie ook drugs op zijn kamer, maar het is nog niet bekend of dit ook de doodsoorzaak is.

Rechter beleeft 'leerrijk kwartier' in arrestantenbusje tussen de hooligans

Plots zat er gisteravond in een arrestantenbuisje een rechter tussen de hooligans. Dat kwam zo:

Na de Champions Leaguewedstrijd Club Brugge - Manchester United waren Engelse supporters aan het rellen. Rechter Jan Nolf zag het vanuit zijn huis gebeuren en maakte wat foto's van agenten die de hooligans arresteerden. De politie vond dat alleen niet oké, en de rechter belandde met gebonden handen tussen de arrestanten.

Toen de agenten ontdekten dat de rechter Nederlands sprak, mocht hij het busje weer uit. Maar Nolf kon geen begrip opbrengen voor zijn arrestatie en gaat een klacht indienen. Hij noemt het wel "het leerrijkste kwartier" van zijn carrière.

Tientallen mensen met schurft in Limburg

In Venlo, Tegelen en Reuver is bij 42 mensen schurft geconstateerd, meldt de regionale nieuwssite 1Limburg. Bron van de ziekte is een patiënt van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

Hoe de patiënt de besmettelijke ziekte heeft opgelopen, is niet bekend.

woordvoerder ziekenhuis

Schurft is een ongevaarlijke, maar vervelende huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Patiënten hebben last van uitslag en jeuk. De ziekte wordt meestal overgebracht door huidcontact.

Volgens de GGD is de situatie inmiddels onder controle, meldt 1Limburg.

Van Gaal strikes again

Manchester United heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van trainer Louis van Gaal won over twee wedstrijden van Club Brugge. In België werd het gisteravond 0-4.

Trainer Louis van Gaal gaf weer eens op geheel eigen wijze commentaar in het Engels. Je ziet het filmpje hier.

Een tevreden Louis van Gaal bereikt met Manchester de Champions League

Familie tv-schutter geschokt

De familie van de man die gisteren een tv-verslaggever en haar cameraman doodschoot is geschokt door de dubbele moord en condoleert de nabestaanden van de slachtoffers.

Collega's slachtoffers en familie schutter zijn geschokt

Recordboete Audi voor dubieuze aanwijzingen

Het DTM-team van Audi heeft een recordboete van 200.000 euro gekregen van de Duitse motorsportbond. Het team had een van zijn coureurs opdracht gegeven een concurrent van de baan te rijden.

Naast de geldstraf is teambaas Wolfgang Ullrich voor de rest van het seizoen geschorst. Bovendien moet het team de in Spielberg behaalde punten inleveren en mag coureur Timo Scheider de komende race niet meedoen.