liveblog
NOS VoetbalAangepast

20ste Johan Cruijff-schaal prooi voor PSV

liveblog gesloten

Studio Voetbal

Om 22.10 uur meer over de Johan Cruijff-schaal in Studio Voetbal met Jack van Gelder. Gasten: Willem Vissers, Arno Vermeulen, Co Adriaanse, Jan Mulder.

Afgelopen

PSV wint geflatteerd met 3-0 van FC Groningen en pakt de Johan Cruijff-schaal.

Extra speeltijd

Nog drie minuten.

Mis

Guardado mist een penalty, Padt stopt de bal. Het blijft 3-0 voor PSV.

Strafschop

Mahi werkt Arias tegen de grond. Nijhuis fluit op advies assistent Blom.

Pereiro, de nieuwe Van Persie

De Uruguayaan Gastón Pereiro mag nog vijf minuten zijn kunsten vertonen. Hij komt voor Maher. Het idool van Pereiro, de Uruguayaanse legende Alvaro Recoba, vergeleek het talent met Van Persie. Pereiro heeft overigens een tatoeage van Recoba op zijn onderarm.

Harde overtreding

Pröpper staat weer na een harde overtreding van Antonia. Nijhuis geeft geen kaart.

Kwartier

Nog een kwartier te spelen. Het geloof van FC Groningen is weg.

Guardado

Ook de Mexicaan, die met zijn land de Gold Cup won, maakt zijn entree, voor Locadia. Hij gaat hangend op links spelen. Hendrix blijft staan.

Kans Brenet

De invaller kan een mooie solo net niet afronden. Hij mist de kracht voor een schot.

Brenet

Brenet vervangt Poulsen bij PSV.

Protest

FC Groningen protesteert. Een minuut eerder werkte Hendrix Antonia tegen de grond en gaf Nijhuis geen strafschop.

Wissels

Drost en Mahi komen bij Groningen voor Rusnák en Linssen.

Uur

Een uur gespeeld. PSV leidt door De Jong en een goal van Maher vijf minuten na rust met 2-0. Verder weinig hoogtepunten in Amsterdam.

Goal PSV

Pröpper met de controle, geeft mee aan Maher en laatstgenoemde schiet PSV na een fraaie actie naar 2-0.

Tweede helft

PSV trapt af voor de tweede helft. Beide teams ongewijzigd.

Rust

Rust in Amsterdam. Het meeste balbezit is voor Groningen, maar PSV staat door Luuk de Jong op een 1-0 voorsprong. In een weinig enerverende wedstrijd raakt Linssen de paal.

Paal

Linssen is dicht bij de gelijkmaker. Hij raakt de paal. Het blijft 1-0 voor PSV.

Rusnák

Rusnák kapt en draait en schiet. Zoet duikt naar de hoek en pakt de bal.

Bruma

Bruma probeert het met een hard schot van afstand. Naast. De stand in de Arena blijft 1-0 voor de Eindhovenaren.

Balbezit

Groningen heeft momenteel het meeste balbezit. PSV trekt zich rustig terug.

De Jong

De Jong haalt uit voor zijn tweede kans. Zijn inzet gaat dit keer een meter naast.

Linssen

Groningen geeft zich niet gewonnen. Linssen krijgt na een goede aanval een vrije schietkans, maar schiet in de handen van doelman Zoet.

Goal PSV

Aanvoerder De Jong kopt PSV in de 25ste minuut op voorsprong na een voorzet van Arias: 1-0. Hij wint het duel van Botteghin. Een beetje tegen de verhouding in.

Kans Groningen

Kans Groningen. De Leeuw zet voor op Hateboer en die schiet met voor zich enkele PSV'ers en ploeggenoot Rusnák naast.

Buitenspel

Een kansrijke aanval van PSV wordt door arbiter Nijhuis afgefloten vanwege buitenspel. Terecht, Luuk de Jong stond buitenspel. Geen kans voor Maher.

Locadia

Locadia met een actie in het strafschopgebied van Groningen. Zijn voorzet voor De Jong is niet op maat. Eerder probeerde Locadia het van afstand, naast.

Gevaarlijk

In de eerste vijf minuten is Groningen al een paar keer gevaarlijk, zonder tot een kans te komen, via onder anderen Antonia en Linssen. Er ligt veel ruimte achter de defensie van PSV en daar spelen de snelle aanvallers van Groningen goed op in.

Aftrap

Na een minuut stilte voor de overleden oud-Groningen-speler Fransen trapt FC Groningen af.

Minuut stilte Johan Cruijff-schaal

Warming-up voorbij

Warming-up Johan Cruijff-schaal

Botteghin

Botteghin speelt bij FC Groningen, mogelijk voor het laatst. Feyenoord, PSV en Schalke 04 hebben naar verluidt voor de 27-jarige verdediger.

Vervanger Depay

PSV legt de zware opgave om smaakmaker Memphis Depay, die naar Manchester United vertrok, op te volgen vooralsnog niet in handen van één speler. Tegen FC Groningen speelt Locadia aan de linkerkant. Ook nieuwelingen Pereiro en Lestienne kunnen op die plek spelen.

Memphis Depay

Geen verlenging

Als FC Groningen - PSV na 90 minuten onbeslist is, volgen direct strafschoppen zonder verlenging.

Drost

Jesper Drost zit op de bank bij FC Groningen. De middenvelder kwam afgelopen week over van PEC Zwolle. Hij kan voor het tweede jaar op rij de JC-schaal winnen. Vorig jaar pakte hij de prijs nog met PEC Zwolle.

Tamata en Linssen

Bij FC Groningen spelen ex-PSV'er Tamata en aanwinst Linssen. Tamata maakte deze zomer de overstap van PSV, Linssen kwam over van Heracles Almelo.

Pröpper en Poulsen

De landskampioen begint in Amsterdam met twee nieuwelingen in de basis, Pröpper en Poulsen. Nieuwelingen Pereiro en Lestienne beginnen op de bank en dat geldt ook voor Guardado, die met Mexico de Gold Cup won. In zijn plaats speelt Jorrit Hendrix. Poulsen staat op de plek van de geblesseerde linksback Jetro Willems.

Opstellingen

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Bruma, Isimat-Mirin, Poulsen; Hendrix, Pröpper, Maher; Narsingh, De Jong en Locadia.

Opstelling FC Groningen: Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Tamata; Tibbling, Hiariej, Rusnák; Antonia, De Leeuw, Linssen.

Minuut stilte voor Fransen

FC Groningen speelt vanwege het overlijden van Piet Fransen met rouwbanden en voor de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen. Oud-international Fransen overleed zondag op 79-jarige leeftijd. Hij droeg in de jaren 1957-1973 de shirts van GVAV, Feyenoord en FC Groningen.

Piet Fransen

De waarde van de schaal

De waarheid is dat de voetballiefhebbers nog niet warmlopen voor de twintigste editie van de Johan Cruijff Schaal. Mogelijk is het stadion maar halfvol. Wat is de waarde van de trofee? De mening van trainers Phillip Cocu en Erwin van de Looi.

Luuk de Jong, Phillip Cocu, Erwin van de Looi en Rasmus Lindgren (vnlr) met de JC-schaal 2015

20ste editie

Sinds 1991 strijden de bekerwinnaar en de landskampioen van Nederland jaarlijks aan het begin van het nieuwe seizoen om de Super Cup. In 1996 werd deze prijs omgedoopt tot de Johan Cruijff-schaal. PSV won de JC-schaal negen keer, een record. Ajax volgt met acht overwinningen. Feyenoord (2), FC Twente (2), PEC Zwolle (1), AZ (1) en FC Utrecht (1) wonnen de overige edities.

De inzet

Johan Cruijff-schaal 2015, tussen FC Groningen en PSV

Welkom bij ons liveblog. In Amsterdam strijden bekerhouder FC Groningen en landskampioen PSV vanaf 18.00 uur om de Johan Cruijff-schaal. Het betekent de officiële start van het nieuwe Nederlandse voetbalseizoen.