NOS Voetbal

PSV en Groningen kijken uit naar JC-Schaal, publiek nog niet

PSV en Groningen kijken uit naar seizoensopener, publiek nog niet

Zondag om 18.00 uur kunnen de verstokte liefhebbers van de eredivisie opgelucht ademhalen. Het lange wachten is voorbij. De bal rolt weer.

Dergelijk sentiment zou je verwachten, maar de waarheid is dat de voetballiefhebbers nog niet warmlopen voor de twintigste editie van de Johan Cruijff Schaal. Dit jaar melden PSV en FC Groningen zich voor de ouverture in de Amsterdam Arena. Er zijn naar verluidt slechts 24.000 toegangskaarten verkocht. Dat betekent een halfvol stadion.

Natuurlijk, veel liefhebbers zijn in deze periode op vakantie. Maar vorig jaar zagen nog 42.000 mensen hoe bekerwinnaar PEC Zwolle landskampioen Ajax in de eigen Arena aftroefde.

"Dat is jammer", vindt Phillip Cocu, die ook geen verklaring heeft voor de matige belangstelling. "Eigenlijk moet het een feestje worden tussen supporters van FC Groningen en PSV. Als die opkomst dan laag is, dan is dat teleurstellend."

Nieuw begin

Het roept de vraag op over de waarde van de Johan Cruijff Schaal. Een echte prijs? Of een veredeld oefenduel. "Het is ook weer een nieuw begin", erkent Cocu, "en zo staan de spelers er ook in."

Voor zowel PSV als FC Groningen wordt het de eerste serieuze krachtmeting. Vorig jaar was FC Groningen rond deze tijd al uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League (Aberdeen) en maakte PSV zich op voor een confrontatie met het Wit-Russische Sjachtjor Saligorsk.

Dat was met ploegen die een heel ander gezicht hadden. PSV verloor de gezichtsbepalende spelers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, FC Groningen moet het doen zonder smaakmakers Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld.

Groningen wil prijzenkast aanvullen

Toch is FC Groningen-trainer Erwin van de Looi niet alleen nieuwsgierig naar de staat van zijn elftal. "We zijn hartstikke blij dat we hier zijn. Dit betekent dat we vorig jaar iets heel goed hebben gedaan", benadrukt de coach, die in mei met zijn ploeg PEC Zwolle met 2-0 versloeg in de finale van het KNVB-bekertoernooi.

Dat was pas de eerste trofee in de clubgeschiedenis en dus staan de Groningers zondag opnieuw voor een primeur. "Het is voor ons een kans om een prijs te pakken en daar hebben we er nog niet zo heel veel van."

PSV ervaringsdeskundige

Voor PSV is de openingswedstrijd juist gesneden koek. Sinds de eerste Super Cup in 1991 speelde de Eindhovense ploeg al vijftien keer om de Super Cup, negen keer werd het kleinood mee naar huis genomen. Daarmee is PSV recordhouder.

Phillip Cocu won de Johan Cruijff Schaal zelfs twee keer (1996, 1997), mag zich nog altijd gedeeld topscorer noemen met drie treffers en kan na Danny Blind en Frank de Boer de derde trainer worden die de schaal als speler en als trainer in de wacht sleept. "Je zul er alles aan moeten doen om die prijs te winnen. Je krijgt hem niet cadeau."

Cijfers

De cijfers spreken niet in het voordeel van de Groningers. De enige finale die FC Groningen voor het afgelopen jaar speelde - in 1989 om de KNVB-beker - verloor de club van PSV (4-1). PSV won sowieso 48 van de 76 voorgaande ontmoetingen. En nog iets, FC Groningen won nog nooit in de Arena.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl