liveblog
NOS WielrennenAangepast

Tourblog: dramatische etappe naar Muur van Hoei

liveblog gesloten

De Tour op sociale media (2)

Radio Tour de France

Nog één keer Dumoulin

We kijken nog één keer na de dramatische valpartij, met een vergrootglas op Tom Dumoulin.

Hoe kwam Dumoulin ten val?

Eerste reactie Rudi Kemna

Het finishverslag van Radio Tour de France

Geel voor Froome

Chris Froome pakt - nu al - de gele trui. De Brit houdt in het algemeen klassement 1 seconde voorsprong op Tony Martin.

Mollema tiende

Bauke Mollema is de beste Nederlander op de tiende plek, op 11 seconden. Hij rijdt dezelfde tijd als Nibali, Quintana en Van Garderen. Robert Gesink wordt veertiende op 22 seconden.

And the winner is..

Chris Froome komt als tweede over de streep. Alberto Contador verliest 18 seconden.

We zijn er bijna

De Côte du Cherave is gepasseerd, Rafal Majka was als eerste boven. Meteen daarna komt de Muur van Hoei. Tony Martin draagt virtueel geel. Op kop rijdt Chris Froome. In de afdaling duikt Roman Kreuziger door de bocht in een hek. Hij kan weer door.

Nog 10 kilometer

Team Sky voert het 110 man tellende peloton aan in de finale van een opnieuw bewogen etappe. Steeds meer renners lossen. Geletruidrager Cancellara rijdt inmiddels op ruim 4 minuten achterstand.

Met ruim 42 km/u onderuit

De gemiddelde snelheid in het peloton tijdens de afschuwelijke valpartij van een tijdje geleden was 42.03 kilometer per uur.

Cancellara trekt het niet

18 - Fabian Cancellara gaat de gele trui na één dag verliezen. De Zwitser, die bij de valpartij een nare salto maakte, moet lossen en heeft inmiddels twee minuten achterstand op het peloton.

Nerveus en geschrokken

21 - De grote groep nadert Hoei. De sfeer in het peloton is geschrokken, door de valpartij, en nerveus, door de naderende Muur.

Want de Muur van Hoei, die is steil.

De Muur van Hoei

Tussensprint

31 - De tweede groep heeft de eerste groep weer bijgehaald. In Havelange was er een tussensprint, waar niet zo heel fanatiek aan wordt meegedaan.

Het is koers

34 - Er wordt intussen ook weer gewoon gekoerst. Astana en Tinkoff rijden flink door waardoor het peloton in twee stukken is gebroken. In de tweede groep zit de gehavende geletruidrager Cancellara. De achterstand is iets meer dan 15 seconden.

Dumoulin

Ook de schouder van Tom Dumoulin lag uit de kom. Hij heeft veel pijn en is onderweg naar het ziekenhuis.

Ten Dam en Kelderman

Naast Laurens ten Dam en Tom Dumoulin is ook Wilco Kelderman onderuitgegaan bij de massale valpartij. De schouder van Ten Dam lag uit de kom, maar is weer rechtgezet. Dat meldt Lotto-Jumbo.

De beelden

Dumoulin en Ten Dam uit Tour na zware valpartij

Gehavende Matthews

Ook Michael Matthews is gehavend uit de valpartij gekomen.

We rijden weer

50 - De koers is weer vrijgegeven. Het peloton hervat voorzichtig de etappe, maar de schrik zit er goed in.

Laurens van Dam rijdt!

In tegenstelling tot eerdere berichten is Laurens ten Dam wel degelijk nog in het peloton aanwezig! Hij rijdt wel achteraan, maar hij is er.

Tom Dumoulin is er zeker niet. Hij is uitgevallen met een probleem aan zijn pols.

Ambulances

Het peloton staat stil, omdat alle beschikbare ambulances en artsen zich momenteel bij de slachtoffers van de valpartij bevinden. Ook Tom Dumoulin wordt in een ziekenwagen behandeld.

Slagveld

De chaos in de Tour de France is compleet. Het peloton staat stil nadat de koers is stilgelegd. Langzaam druppelen steeds meer namen binnen van renners die de strijd staken na de zware valpartij. Onder hen: Tom Dumoulin, Laurens ten Dam en Simon Gerrans.

Geletruitdrager Fabian Cancellara is weer terug bij het peloton, maar hij heeft het zwaar.

Zware valpartij in de derde etappe van de Tour de France

Valpartij!

Het peloton wordt opgeschr door een massale valpartij. Onder anderen Fabian Cancellara en Tom Dumoulin liggen erbij, evenals Michal Kwiatkowski. Sommige renners lijken zwaar gewond. De koers is geneutraliseerd.

Kelderman rijdt achteraan

Wilco Kelderman is vooral achter in het peloton te vinden. De renner van Lotto-Jumbo lijkt opnieuw geen makkelijke dag te hebben, na de ook al zo moeizame dag van gisteren. Hoe klonk Kelderman voor de start?

Kelderman raapt scherven bijeen

Einde in zicht

70 - Het einde van de kopgroep komt in zicht. Het verschil met het peloton is teruggelopen naar minder dan een minuut.

Verhoeven analyseert

Verhoeven: nooit vier kopmannen gehad

De Tour de France op sociale media

Radio Tour de France

Bonjour Wallonië

86 - Dag Vlaanderen, bonjour Wallonië! De jacht op de vluchters is nog niet geopend. Pauwels, Bárta, Elmiger en Nauleau hebben nog steeds zo'n 3 minuten voorsprong op het peloton.

Auto voor Pauwels

MTN-Qhubeka-renner Serge Pauwels heeft in ieder geval al een mooie prijs binnen: de eerste Belg die vandaag Heist-op-den-Berg zou binnenrijden, krijgt een Peugeot 108. Aangezien Pauwels de enige Belg in de kopgroep is, was dat een koud kunstje. De prijs is ter beschikking gesteld door een lokale garage in het dorp, waar na de Tour een criterium wordt gehouden.

De voorsprong voor de vier vluchters loopt intussen langzaam maar zeker terug. Pauwels, Bárta, Elmiger en Nauleau rijden momenteel 2.48 voor het peloton.

Hallo Meensel-Kiezegem

112 - Het peloton reed zojuist door Meensel-Kiezegem, de woonplaats van wielerlegende Eddy Merckx. De Kannibaal. Vermoedelijk de beste wielrenner aller tijden.

De vijfvoudig Tourwinnaar staat zelf langs de weg om het langsrazende peloton te bekijken. Rond deze tijd wordt er in Meensel-Kiezegem ook een standbeeld onthuld voor de wielerheld.

Eddy Merckx 70 jaar

Rustige fase

122 - Het peloton laat de vier vluchters hun gang nog gaan. De voorsprong bedraagt nu 3.40 minuten. De verwachting is dan ook dat de koers pas over ruim 100 kilometer, als Hoei nadert, echt gaat losbarsten.

Wat in het peloton opvalt is dat de meeste ploegen gegroepeerd rijden. Ze blijven waarschijnlijk dicht bij elkaar uit vrees voor valpartijen en wat verder nog komen gaat.

De eerste valpartij is ook een feit: voormalig geletruidrager Rohan Dennis gaat onderuit. Hij voelt even aan zijn heup, maar dan gaat het duimpje omhoog: alles okay.

De voorsprong groeit

137 - De voorsprong van de vier vluchters Pauwels, Bárta, Elmiger en Nauleau groeit gestaag. Inmiddels staat de teller op 3.10 minuten. Het peloton doet het nog een beetje rustig aan, in de wetenschap dat het venijn vandaag op de Muur zit.

De kopgroep: Nauleau, Bárta, Pauwels en Elmiger

Heisa rond Cavendish

De finish van de rit van gisteren, waarbij Mark Cavendish het niet redde in de eindsprint waardoor ploeggenoot Tony Martin het geel misliep, zorgde voor de nodige opschudding. Ploegleider Wilfried Peeters legt het allemaal uit.

De eerste ontsnapping

154 - De eerste ontsnapping is een feit. De Belg Serge Pauwels, de Zwitser Martin Elmiger, de Fransman Bryan Nauleau en de Tsjech Jan Bárta pakken 1 minuut.

Bárta was in de etappe van gisteren ook lange tijd prominent van voren te zien. De poging van Pauwels werd gisteren al keurig voorspeld door NOS-wegkapitein Theo Bos.

We zijn begonnen!

159 - Na een toeristisch rondje door Antwerpen zijn de 198 renners in de Tour nu echt gestart. Op naar de Muur van Hoei!

Mollema kijkt uit naar de Muur van Hoei

Mollema: nog hectischer dan de Waalse Pijl

Even vooruitkijken met Tom Dumoulin

Dumoulin verwacht nerveuze koers

Klaar voor de start

De 198 renners zijn om klokslag 13.10 uur vertrokken voor de officieuze start van de etappe. Ze fietsen, net als gisteren in Utrecht, een half uurtje door de mooie binnenstad van Antwerpen, voordat de koers echt losbrandt.

Dumoulin niet zo bang voor de Muur

Tom Dumoulin verwacht vandaag een nerveuze koers. Iedereen wil bij de beklimming van de Muur van Hoei namelijk op een goede plek zitten. Als alles meezit, zit er misschien een gele trui voor hem in.

"Ik ben niet zo bang voor de Muur zelf. Dat is gewoon naar boven rammen", zegt Dumoulin tegen verslaggever Steven Dalebout. "Maar om als eerste die Muur op te draaien, dat zal nog wel een stressig feestje worden."

Wegkapitein Bos voorspelt keiharde strijd

Alejandro Valverde wint vandaag de etappe naar Hoei. Althans, dat voorspelt NOS-wegkapitein Theo Bos. Valverde won dit jaar al de Waalse Pijl, die ook op de Muur van Hoei eindigt.

"Het zou wel eens zeventig kilometer oorlog kunnen zijn, voordat de juiste vlucht ontstaat", zegt Bos. "Voor de Muur zijn ze teruggepakt, daarvoor zijn er nog teveel renners met belangen."

Met een beetje geluk zou Tom Dumoulin zijn witte trui kunnen inruilen voor een geel exemplaar, denkt de wegkapitein, die eerder al de ravage in Zeeland voorspelde.

Lees de hele analyse van Theo Bos.

Theo Bos

Het weer in Hoei

De renners gaan een zomerse dag tegemoet. In Antwerpen, waar de etappe om 13.40 uur begint, is het rond die tijd zonnig en zo'n 22 graden. Ook in finishplaats Hoei is er geen wolkje aan de lucht. Als de renners tegen half zes over de eindstreep komen, is het rond de 25 graden.

De dag van gisteren 'onboard'

De rit van Utrecht naar Zeeland was er een met zon, regen en een flinke storm. En aan het einde won er een Duitser: André Greipel. Beleef de etappe nog een keer met fraaie beelden van de zogenoemde onboardcamera's.

Van Utrecht naar Zeeland gezien vanaf de fiets

Druk in Antwerpen

De renners beginnen om 13.10 uur aan hun 'toeristische rondje' door Antwerpen, maar het is er nu al druk. Het lijkt Utrecht wel.

Vooruitblik op de etappe

Herman van der Zandt bekijkt iedere dag hoe de etappe in de Tour de France eruit ziet. Vandaag fietste hij speciaal voor ons de Muur van Hoei op.

De etappe van maandag 6 juli

Cavendish gekalmeerd

Mark Cavendish maakte zich gisteren via Twitter erg boos over de ´imbecielen´ die zijn optreden in de tweede etappe bekritiseerden. Vandaag is het weer een nieuwe dag voor de renner van Etixx-QuickStep.

Etappe 3: van Antwerpen naar Hoei

Na de twee gedenkwaardige etappes in Nederland is de Tour-karavan nu in België. En het lijkt erop dat ook de derde rit voor het nodige spektakel kan zorgen.

De derde etappe brengt het peloton na 155 kilometer koers over geaccidenteerd terrein in Hoei, waar na 159,5 kilometer wordt gefinisht op de beruchte Muur (1,3 kilometer à 9,6 procent).

De renners vertrekken 13.40 uur, de finish wordt verwacht tussen 17.00 en 17.30 uur. De hele etappe is te zien op NPO 1 en NOS.nl.

De route van de derde etappe