NOS Wielrennen

Etappe 3: longen uit het lijf op de Muur

De etappe van maandag 6 juli

Met Fabian Cancellara in het geel en een algemeen klassement dat volledig op zijn kop is gezet na de waaierrit in Zeeland, staat de derde etappe op het programma.

Tijd om bij te komen van het slagveld van Neeltje Jans krijgt het peloton niet. Vandaag gaat de Tourkaravaan verder in Antwerpen. De finish ligt bovenop een wielermonument: de Muur van Hoei.

NOS-wegkapitein Theo Bos voorspelde de ravage in Zeeland en de ploegen die daarvoor verantwoordelijk zouden zijn. De Muur van Hoei beklimmen binnen twee minuten, zoals de toppers, lukte hem nog nooit. "De Muur is een vreselijk onding, zó verschrikkelijk steil."

Morgen worden de eerste bergpunten uitgedeeld. Tijd voor een kopgroepje?

Veel renners zullen het proberen. Mijn ploegmaat Serge Pauwels bijvoorbeeld. De koers komt door zijn streek, dus die wil per se meezitten in de ontsnapping. Het zou wel eens zeventig kilometer oorlog kunnen zijn, voordat de juiste vlucht ontstaat. Voor de Muur zijn ze teruggepakt, daarvoor zijn er nog te veel renners met belangen.

Ook vandaag zal het weer heel nerveus zijn, zeker als de wegen nat zijn. Dit jaar ging Chris Froome hard onderuit in de Waalse Pijl, dat zal hij nu willen voorkomen.

Zoals Tom Dumoulin. Kan hij het geel pakken op de Muur?

Het wordt sowieso één grote sprint richting de Muur. Zijn ploeg Giant-Alpecin is gespecialiseerd in de 'leadout' voor een sprint. Nu moeten ze een grote 'leadout' doen om Dumoulin als eerste aan de Muur te laten beginnen. En dan moet hij twee minuten lang de longen uit zijn lijf rijden.

Is dat alles?

Dumoulin moet zes seconden goedmaken op Fabian Cancellara. Op de Muur kun je maximaal tien tot twintig seconden pakken, denk ik. En dan moet je geluk hebben dat er een gaatje valt in de groep, anders krijgt Cancellara gewoon dezelfde tijd. Het kan, maar het gaat heel moeilijk worden.

Wie gaan we verder zien op de Muur?

Iedereen die een beetje kan klimmen. Lichte, explosieve mannetjes. Mannen als Alejandro Valverde en Simon Gerrans, al slaat hij de Waalse Pijl meestal over.

En je moet ook niet vreemd opkijken als Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Alberto Contador straks om de ritzege strijden. Het wordt dringen op de Muur. Kei-har-de strijd.

Veel kandidaten dus, maar wie wint?

De Waalse Pijl was dit jaar een prooi voor Alejandro Valverde. Laat ik die nu ook maar noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl