liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dag drie van terreur in Frankrijk

liveblog gesloten

Einde liveblog

De gijzelingen vandaag in en bij Parijs zijn aan het einde van de middag beëindigd. Bij de bestorming van de joodse supermarkt zijn vier gegijzelden om het leven gekomen. Ook een gijzelnemer verloor het leven. De twee broers die woensdag de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo pleegden zijn omgekomen bij de gijzeling ten noorden van Parijs. Ze hielden een persoon vast, hij overleefde de gijzeling. We eindigen hier het liveblog over de dag die in het teken stond van de twee gijzelingen.

Premier Rutte 'ontzet'

Premier Rutte heeft met de volgende woorden gereageerd op de gebeurtenissen vandaag in en bij Parijs:

"Ik ben ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens en leef mee met de nabestaanden. Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama.

In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur."

Zender sprak met gijzelnemers

De Franse tv-zender BFMTV heeft vandaag telefonisch contact gehad met de broers die de aanslag pleegden op het kantoor van Charlie Hebdo en die vanmiddag zijn omgekomen.

Terrorist: ik werk in opdracht van al-Qaida

Toespraak Hollande

De Franse president Hollande heeft zojuist een toespraak gehouden naar aanleiding van de gijzelingen vandaag in en bij Parijs. Hij noemde de gebeurtenissen een "tragedie voor de natie". "Ik betuig mijn solidariteit met de familie van de slachtoffers en de gewonden." Hollande riep net als eerder deze week op tot eenheid: "Dat is ons beste wapen". De president zei dat zijn land nu niet bevrijd is van bedreigingen. Het is volgens hem zaak om vastberadenheid in de strijd tegen racisme en antisemitisme. "Ik roep u op tot waakzaamheid." "Laten we samen opstaan om de waarde van democratie, vrijheid en pluralisme uit te dragen. "We komen hier sterker uit. Vive la République, vive la France.

'Vijftien overlevenden supermarkt'

President Hollande heeft aan de Israëlische premier Nethanyahu laten weten dat er vijftien overlevenden zijn van de gijzeling in de joodse supermarkt, zegt journalist Barak Ravid van de Israëlische krant Haaretz.

Supermarkt: vier gegijzelden gedood en vier gewond

Bij de bestorming van de supermarkt zijn vier gegijzelden gewond geraakt. Eerder werd bekend dat vier andere gegijzelden om het leven zijn gekomen. Op beelden is te zien dat er ook overlevende gegijzelden zijn. Gijzelnemer Amedy Coulibaly, die gisteren een agent doodde, is ook omgekomen. Een tweede gijzelnemer zou zijn aangehouden.

'Gijzeling in Montpellier'

Franse media melden dat er een gijzeling gaande is in een juwelierszaak in de Franse stad Montpellier. Het zou gaan om een uit de hand gelopen overval. Op foto's is te zien dat de politie ter plaatse is.

Toespraak Hollande

President Hollande houdt om 20.00 uur een toespraak:

Opstelten naar terreurconferentie in Parijs

Minister Opstelten doet zondag mee aan een conferentie over terreurbestrijding in Parijs. Na de aanslag op het hoofdkantoor van het weekblad Charlie Hebdo heeft de Franse minister Cazeneuve hiervoor verschillende collega's uitgenodigd. Ook de Britse premier Carmeron komt.

'We hoorden een luide knal'

Joris van Poppel bij de drukkerij

Het einde van de gijzelingen

Einde gijzelingen

Waarschijnlijk ook overlevenden supermarkt

Correspondent Ron Linker bij de supermarkt

Vier gegijzelden winkel gedood

In de joodse winkel zijn vier gegijzelden omgekomen. Ook een gijzelnemer is gedood. Er is onduidelijkheid over het aantal mensen dat tijdens de gijzeling in de supermarkt was.

'Vier gegijzelden gedood'

Persbureau Reuters meldt dat zeker vier gegijzelden in de joodse supermarkt zijn gedood.

Beelden supermarkt

Politie bestormt Joodse supermarkt

'Aanslagplegers Charlie Hebdo gedood'

Update gijzelingen

Frank Renout in Parijs: de gijzeling in de supermarkt lijkt voorbij. Een gijzelnemer zou gevangen zijn, een ander gedood. Een aantal gegijzelden is vrij. In Dammartin zijn de gijzelnemers om het leven gekomen, de gegijzelde is vrij en een agent is zwaargewond.

Bestorming joodse supermarkt Parijs

Intussen heeft de politie de joodse supermarkt in Parijs bestormd, waar vijf mensen worden vastgehouden.

​Franse media: daders aanslag Charlie Hebdo gedood

Franse media: daders aanslag Charlie Hebdo gedood.

Politie bestormt drukkerij Dammartin-en-Goële

De politie is begonnen met de bestorming van de drukkerij waar de broers Kouachi iemand al de hele dag gijzelen.

Spanning bij drukkerij

Het lijkt erop dat er een politie-actie is begonnen bij de drukkerij waar de broers Kouachi iemand al de hele dag zouden gijzelen.

Live beelden Dammartin

Volg op NPO Nieuws live de beelden van de omsingeling in Dammartin-en-Goële

Explosie en schoten gehoord bij drukkerij

Explosie en schoten gehoord bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële.

'Mogelijk scherpschutters in omgeving supermarkt'

Files Porte de Vincennes

Bij Porte de Vincennes zijn wegen afgezet met flinke files als gevolg.

Gespannen sfeer op straat

Beelden van een arrestatie in Porte de Vincennes geven de gespannen situatie weer. Mogelijk is hier sprake van een persoonsverwisseling.

Gijzelnemer Porte de Vincennes dreigt

De gijzelnemer in Porte de Vincennes heeft gezegd dat hij alle vijf de gijzelaars doodt als de aanval wordt geopend op de twee broers die zich verschansen in de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Dat heeft de politie gezegd tegen de Franse krant Le Figaro. De gijzelnemer eist een vrijgeleide voor de twee in de drukkerij.

Gesprek Hollande en Merkel uitgesteld

Een ontmoeting tussen de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel is uitgesteld. Ze zouden elkaar zondag in Straatsburg spreken.

Evacuatie schoolkinderen

Rutte: maatregelen genomen na aanslag Parijs

Premier Rutte zegt dat er na de aanslag in Parijs maatregelen zijn genomen in Nederland. Het gaat deels om zichtbare, maar vooral ook om onzichtbare maatregelen.

Rutte kan niets zeggen over veiligheidsmaatregelen

'Effect aanslagen nog niet te peilen'

Nemen door de aanslag in Parijs de tegenstellingen in de Europese samenlevingen verder toe? En zullen anti-immigratiepartijen en anti-islamitische bewegingen hun aanhang verder zien groeien? Sociale wetenschappers verwachten van wel, maar dat effect is nu nog niet te zien.

Ruime afzetting om joodse winkel

Verslaggever Hans Brom staat in Parijs bij de afzetting om de joodse winkel. Pers en publiek worden op grote afstand gehouden zodat niet te zien is wat er in en om de winkel gebeurt. Een schijnbaar oneindige stroom politie en hulpverleners komt naar de plek toe.

Manager gevlucht

Le Parisien meldt dat de manager van de joodse supermarkt heeft kunnen vluchten. Hij zat achter zijn bureau toen hij een medewerker hoorde schreeuwen: “Doe dat niet, doe dat niet.” De manager werd beschoten, maar kon wegkomen.

Extra uitzendingen

In de loop van de middag zijn er weer extra uitzendingen van het NOS Journaal op NPO 1.

De twee verdachten

Dit zijn de twee verdachten van de gijzeling bij Porte de Vincennes in Parijs. Het gaat om de 26-jarige Hayat Boumeddiene en de 32-jarige Amedy Coulibaly. Het is niet zeker of de vrouw ook betrokken is bij de gijzeling in de joodse winkel. Er zijn berichten dat zij zich heeft overgegeven, maar dat is nog niet bevestigd. Amedy Coulibaly heeft volgens correspondent Ron Linker zelf gebeld met de politie.

Toch verscherpte maatregelen

Naar aanleiding van de aanslag in Parijs is er in Nederland "verscherpte aandacht" voor mogelijke aanslagen, zegt staatssecretaris Teeven. Hij wil in verband met de veiligheid niet uitleggen wat de veiligheidsdiensten aan extra's doen.

Twee gijzelnemers

De aanval op een supermarkt in Parijs en de daaropvolgende gijzeling zou het werk zijn van twee personen. Eén van hen heeft zich volgens een ooggetuige overgegeven aan de politie, meldt de Franse tv-zender RTL.

Kinderen Dammartin-en-Goële geëvacueerd

Kinderen van een school in Dammartin-en-Goële worden toch geëvacueerd. In een telefoongesprek met de verdachten in de drukkerij is overeengekomen dat de kinderen de school veilig kunnen verlaten. Dat heeft de woordvoerster van Dammartin-en-Goële gezegd tegen persbureau AP. Even later reden er negen lege bussen richting de school.

Eén gewonde

Bij de gijzeling in de joodse supermarkt is volgens politie en justitie één persoon gewond geraakt. Volgens ooggetuigen ligt er iemand gewond op straat.

Eerste beelden Porte de Vincennes

Eerste beelden Porte de Vincennes

Woordvoerder Binnenlandse Zaken over Dammartin-en-Goële

Hoe verder in Dammartin-en-Goële?

Inmiddels is bevestigd dat de politie eerder vandaag contact heeft gehad met de twee broers. Het is onduidelijk of er op dit moment nog contact is.

Geen extra veiligheidsmaatregelen

Het kabinet ziet nog geen reden voor nieuwe, extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag in Parijs afgelopen woensdag. Dat bleek uit de woorden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en mInister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag na de ministerraad.

Hennis wees er op dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland al substantieel is. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen over beraamde aanslagen. Ook Opstelten onderstreepte dat hij "geen garanties" kan geven over de veiligheid in dit land, maar het dreigingsniveau wordt vooralsnog niet verhoogd.

Vijf of zes mensen gegijzeld

Voor zover nu bekend: bij Porte de Vincennes zijn vijf of zes mensen gegijzeld in een joodse winkel door waarschijnlijke dezelfde man die gisteren in Montrouge een agent doodschoot.

Nieuw overleg

President Hollande heeft minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken gevraagd naar de joodse supermarkt te gaan, waar mensen gegijzeld worden.

Live-beelden

Op live-beelden is te zien hoe er ook scherpschutters bij Porte de Vincennes zijn, zie NPO Nieuws.

Frankrijk 2015...

Wat beleeft Parijs een krankzinnig begin van 2015...

Confrontatie Porte de Vincennes?

De politie is naar Porte de Vincennes gesneld, waar een gewapende man een joodse winkel is binnengedrongen.

Joris van Poppel

Schietpartij in Parijs

Ondertussen is er rond 13.00 uur geschoten bij Porte de Vincennes door een man met een kalashnikov. Hij zou ook iemand hebben gegijzeld in een joodse winkel. Het lijkt te gaan om de man die gisteren in het zuiden van Parijs betrokken was bij een schietpartij.

Niet alleen tanks

Er zijn niet alleen tanks in de omgeving van de drukkerij waar twee broers Saïd en Chérif Kouachi iemand gegijzeld houden. Ook gevechtshelikopers zijn aangekomen.

Willem Holtrop komt aan bij Libération

De Nederlandse tekenaar in dienst van Charlie Hebdo is aangekomen bij de redactie van dagblad Libération, waar de redactie van Charlie onderdak heeft gevonden. Holtrop was woensdag niet op de redactie aanwezig toen daar tijdens een redactievergadering het bloedbad werd aangericht. Holtrop zou een hekel hebben aan vergaderingen en daarom zijn weggebleven.

Gijzelaar

Anders dan eerder werd gemeld zou de gijzelaar ook een man kunnen zijn. De familie van de eigenaar van de drukkerij, Michel Catalano, zegt hem niet te kunnen bereiken. De familie is bang dat hij de gijzelaar is. Dat meldt de krant 20minutes.

Charlie bij Libération

Zoals afgesproken na de aanslag trekt de redactie van Charlie Hebdo in bij de collega's van dagblad Libération. Charlie Hebdo heeft één miljoen euro gekregen aan donaties, 250.000 euro van Google en ook zo'n 250.000 euro van een aantal andere Franse kranten.

Marine Le Pen

Reactie Marine Le Pen

'Extremistische hufters'

Amin Mousaoui

"Ik accepteer niet dat bepaalde extremistische hufters telkens mijn religie als podium misbruiken, en daarmee keer op keer een deuk slaan in de maatschappij."

Een filmpje van Amin Mousaoui uit Rotterdam is op Facebook in zeer korte tijd al meer dan 800.000 keer bekeken.

Samenvatting van de ochtend

De broers Said en Chérif Kouachi die verdacht worden van de aanslag op Charlie Hebdo, doken vanochtend weer op nadat er twee dagen naar hen was gezocht. Ze stalen een auto. Een ooggetuige herkende hen van de foto's die door de politie verspreid waren.

Meteen na de diefstal begon de politie, die massaal aanwezig is in het bosrijke gebied, een achtervolging. Daarbij werd geschoten. Twee mensen zijn gewond geraakt bij de schietpartij en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De Franse autoriteiten ontkennen dat er doden zijn gevallen bij de schietpartij.

De broers vluchtten naar de drukkerij, op een klein bedrijventerrein in Dammartin-en-Goële. Het personeel van nabijgelegen bedrijven wordt geëvacueerd. Inwoners van het dorp moeten binnenblijven, zegt de politie.

De politie houdt het gebouw omsingeld. Er zouden gesprekken zijn met de broers. Ze zouden gezegd hebben dat ze willen sterven als martelaren.

Staat van beleg

AFP betitelt de situatie in Dammartin-en-Goële als een staat van beleg. Nog steeds weinig ontwikkeling.

Wachten

Beelden uit Dammartin- en-Goële

Het is de vraag of cameramensen zich houden aan de oproep om geen beelden meer uit te zenden. Reuters zendt nog altijd uit vanaf een afstand.

Hollande spreekt

“We moeten er alles aan doen om onze burgers te beschermen”, heeft de Franse president Hollande gezegd op een persconferentie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. “We hebben al aanslagen verijdeld, maar er kunnen er nog meer bijkomen."

Hollande riep tijdens de persconferentie op om de eenheid van de natie te bewaren. "Eenheid gaat er niet om dat we allemaal hetzelfde zijn, eenheid gaat om respect voor elkaar."

Charlie ereburger

Charlie Hebdo is benoemd tot ereburger van de Franse hoofdstad. Het stadsbestuur van Parijs stemde vrijdag tijdens een bijzondere raadszitting unaniem in met het besluit het satirische weekblad deze eer te verlenen. Op de Arc de Triomphe wordt op instigatie van burgemeester Anne Hidalgo in gigantische letters de boodschap 'Paris est Charlie' afgebeeld. Om 19.00 uur vrijdagavond moet het lichtspektakel beginnen.

Hand geschud

Op de Franse radio heeft een ondernemer verteld dat hij één van de broers Kouachi vanmorgen een hand heeft gegeven. De man had een afspraak op het bedrijventerrein in Dammartin-en-Goële. “Ik kwam één van de terroristen tegen, heb hem de hand geschud en gedag gezegd.” De terrorist zou toen gezegd hebben: “Meneer, we doden geen burgers.” De ondernemer is van plan mee te doen aan de Lotto, “want ik heb heel veel geluk gehad vanmorgen”, zei de ondernemer.

Kennissen

Aanvankelijk leken de aanslag op Charlie Hebdo en de schietpartij van gisteren in het zuiden van Parijs niets met elkaar te maken te hebben. Maar er is een verrassende wending.

Hollande in overleg

President Hollande is nu in Parijs in overleg met onder meer de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Politie zwaarbewapend

Zwaarbewapende politie in Dammartin-en-Goële

Gegijzelde is een vrouw

De gegijzelde in handen van de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zou een vrouw zijn.

Martelaarsdood

De twee verdachten zouden hebben verklaard dat ze een 'martelaarsdood' willen.

Niet meer in levensgevaar

Vier personen die zwaargewond raakten bij de aanslag op Charlie Hebdo afgelopen woensdag zijn buiten levensgevaar, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.

Niet filmen

Om te voorkomen dat journalisten de locaties van agenten per ongeluk vrijgeven, heeft de Franse anti-terreurbrigade GIPN journalisten gevraagd om niet te filmen bij de drukkerij. Mogelijk gaan zo meteen ook de livebeelden op zwart.

Ziekenhuizen bereiden voor

Ziekenhuizen in de omgeving van Dammartin-en-Goële zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Ron Linker

Ron Linker over ontwikkelingen

Overzicht afgezette wegen

Afgezette wegen rond Dammartin-en-Goële

Eén gijzelaar

De Franse politie zegt dat er één gijzelaar is.

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel is in de buurt

Slachtoffers ontkend

Het parket in Parijs ontkent nu dat er doden zijn gevallen vanochtend.

Extra uitzending NOS Journaal

Om 10.30 uur is er een extra uitzending van het NOS Journaal op NPO 1. Ook te zien op NPO Nieuws.

Broers waren in Jemen

Saïd en Chérif Kouachi zijn in 2011 in Jemen geweest voor religieuze studies, zegt een hoge functionaris van de Jemenitische inlichtingendienst.

De Franse politie gaf foto's vrij van de twee voortvluchtige broers

Agenten bij drukkerij

Bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële zijn agenten aanwezig.

Onderhandelingen

Le Figaro meldt dat er 'onderhandelingen' zouden zijn begonnen met de twee verdachten.

Helikopters in de lucht

In Dammartin-en-Goële zijn helikopters in de lucht.

Gijzeling in drukkerij

In een drukkerij in Dammartin-en-Goële worden mensen gegijzeld. Het is niet duidelijk of de doden daar zijn gevallen.

'Twee doden, twintig gewonden'

Le Parisien meldt dat er twee doden en twintig gewonden zijn. De verdachten zouden in een gebouw zijn. De beelden die te zien zijn, zijn waarschijnlijk niet van een achtervolging, maar van een politierit ergens naartoe.

Livebeelden

De 'achtervolging' is live te volgen via NPO Nieuws.

Politie onderweg

Er verschijnen beelden op twitter en op televisiestations van een politieauto onderweg. Het is niet gezegd dat dit de achtervolging is. Het kan ook zijn dat de politie 'gewoon' onderweg is ergens naartoe.

Nieuwe achtervolging

De verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zijn opgedoken aan de rand van een bos ten noordoosten van Parijs. Ze zouden één of meerdere personen hebben gegijzeld en met een auto op de vlucht zijn geslagen.