liveblog
NOS Voetbal

Eredivisieblog: late zeges Ajax, Feyenoord

liveblog gesloten

Programma

Zondag komt onder meer koploper PSV in actie. Het programma:

12.30: FC Groningen - PSV

14.30: Heracles Almelo - ADO Den Haag

14.30: PEC Zwolle - FC Twente

16.45: FC Utrecht - SC Cambuur

Reacties De Boer en Lodeweges

Reactie De Boer
Reactie Lodeweges

Strafschop

Penalty Ajax na een overtreding van Otigba

Door de benen

Kishna met een fraaie actie op de achterlijn. Hij speelt Marzo door de benen.

Panna van Kishna

Kishna

Kishna nu ook zelf op het scorebord. Hij trekt zijn shirt uit om zijn eerste goal van het seizoen te vieren en krijgt daarvoor geel.

Kishna op El Ghazi

Kishna met de voorzet en El Ghazi met de uithaal. Ajax op voorsprong.

Penalty

Penalty Heerenveen na hands Excelsior.

Eigen goal

Na nadere bestudering van de beelden blijkt de eerste goal van Ajax niet van El Ghazi. Het was een eigen goal van Sinkgraven.

Kopbal

Van Weert kopt Excelsior uit een voorzet van Bovenberg op voorsprong.

Buitenspel

Goal Willem II tegen Excelsior afgekeurd. Spits Sahar stond buitenspel toen hij de bal binnen kopte.

Vermeer

Kenneth Vermeer houdt in zijn eerste 9 competitieduels voor Feyenoord voor de 6de keer zijn doel leeg. Sinds de invoering van de Eredivisie hield geen enkele andere keeper namens Feyenoord het doel 6 keer leeg in zijn eerste 9 duels. Feyenoord heeft nu 4 clean sheets op rij, voor het eerst sinds augustus 2009.

Heerenveen met schrik vrij

Milik speelt zich met een knappe actie vrij en zijn schot belandt via een Heerenveens been op de paal. In de rebound is El Ghazi niet scherp. Prooi voor Nordfeldt.

Reacties Toornstra, Rutten en Brandts

Reactie Jens Toornstra
Reactie Fred Rutten
Reactie Ernie Brandts

Feyenoord laat langs Dordrecht

Mooie boogbal

Na slecht verdedigen van Dordrecht behoudt Schaken het overzicht en passeert hij doelman Kurto met een bekeken boogbal.

Toornstra

Een voorzet van Schaken komt via via voor de voeten van Toornstra en de middenvelder volleert Feyenoord naar 1-0.

Vasthouden

Slagveer lacht, Slagveer huilt. De maker van de fraaie 1-0 krijgt vanwege het vasthouden van Klaassen zijn tweede gele kaart. Ook coach Lodeweges wordt na kritiek op de leiding weggestuurd.

Van achteren

Peersman krijgt de directe rode kaart na een overtreding van achteren op Toornstra. Dordt met tien man het laatste kwartier in.

Immers

Immers dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal gaat net voorlangs.

Klaassen

Kans voor Klaassen, maar hij schiet voorlangs. Buijs beweert dat de bal al over de achterlijn was geweest.

Ruzie

Kazim-Richards schiet naast in plaats van opzij te leggen op Vilhena. Laatstgenoemde wijst Kazim daar op en de twee hebben het even vrbaal met elkaar aan de stok. De frustratie neemt toe bij Feyenoord. De stand is nog 0-0.

Hoogstandje

Uit een hoekschop stuitert de bal richting Slagveer op de rand van het strafschopgebied en de buitenspeler raakt de bal prachtig met een halve omhaal. In de kruising. Heerenveen leidt in Arena.

Luciano Slagveer schiet op schitterende wijze de 1-0 binnen

Uth

Uth is dicht bij zijn negende goal van het seizoen, maar Cillessen redt knap.

Van Rhijn

Een lob van Van Rhijn gaat over Heerenveen-doelman Nordfeldt, maar niet in het doel. Blijft 0-0 in Amsterdam.

Kansen

Enorme kans voor Toornstra. Hij schiet op doelman Kurto. Even later kopt Kongolo op de bovenkant van de lat.

Kans

Buijs vindt Slagveer, maar de bal stuit net te hoog. Hij kopt nog wel, maar zijn kopbal is een prooi voor Cillessen. Kans Heerenveen.

Hoofden

Van Aken en Milik komen in een luchtduel met de hoofden tegen elkaar. Beiden kunnen verder.

Reacties Van den Brom, Vejinovic en Bosz

reactie vdbrom
Reactie Marko Vejinovic
Reactie Bosz

AZ krijgt te veel met zege op Vitesse

Geen Coutinho

Gino Coutinho staat wegens ziekte niet op het veld vanavond, zijn plek onder de lat wordt daarom ingenomen door Alessandro Damen. Daan Bovenberg en Rick Kruys vervangen Khalid Karami en Tony Varela. Bij Willem II is iedereen fit vanavond.

Reactie Schalk

Reactie Alex Schalk

Advies grensrechter

Seuntjens wordt op advies van de grensrechter van het veld gestuurd. De missie voor NAC is daarmee vrijwel onmogelijk geworden, 2-0 voor Go Ahead.

Kansen

Nu Dauda met een kans, maar de bal gaat over het doel. Vitesse de betere ploeg na rust, krijgt kansen, maar scoort nog niet.

Kazim-Richards

Kazim-Richards oog-in-oog met Kurto, maar de Dordrecht-doelman redt knap.

Nog geen kansen

Ondanks dreiging en druk nog geen grote kansen Feyenoord tegen Dordt.

Buitenspel

Van der Heijden scoort, maar de Vitesse-goal wordt afgekeurd vanwege buitenspel van Dauda.

Falkenburg

Falkenburg kan de 2-1 maken, maar kopt van dichtbij recht in de handen van Go Ahead-keeper Van der Hart.

Lat

Een kopbal van Olijnyk eindigt op de lat. De voorzet was van Traoré.

Ajax met Milik

Arkadiusz Milik is de centrumspits van Ajax in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De 20-jarige Pool krijgt net als tijdens de vorige competitiewedstrijd tegen sc Cambuur de voorkeur boven Kolbeinn Sigthorsson.

Milik scoorde twee keer tegen sc Cambuur. Hij trof afgelopen week doel voor Polen tijdens de interlands met Georgië en Zwitserland. Ook Thulani Serero is voldoende fit om te starten. Hij is de meest verdedigende middenvelder van de thuisclub uit Amsterdam.

Om 20.45 begint Ajax-sc Heerenveen

Liveblog Ajax - sc Heerenveen

Dordrecht kijkt uit naar Feyenoord

Zwaar, maar ook mooi. FC Dordrecht staat onderaan in de eredivisie en reist zaterdag voor het eerst sinds twintig jaar naar De Kuip voor een competitiewedstrijd tegen topclub Feyenoord uit het naburige Rotterdam. Lees het hele verhaal.

Haye

Schitterende actie Haye eindigt met vlammend schot. Room redt. Blijft 1-0 voor AZ tegen Vitesse.

Gevaar voor AZ-doel

Na twee hoekschoppen van Vitesse, van Vejinovic, houdt AZ met kunst- en vliegwerk het doel schoon.

Schalk

Rijsdijk met de actie en de voorzet en Schalk verschalkt Ten Rouwelaar met een balletje over de doelman heen.

​Feyenoord opnieuw met Karsdorp

Trainer Fred Rutten van Feyenoord heeft voor de thuiswedstrijd zaterdagavond tegen hekkensluiter FC Dordrecht de negentienjarige middenvelder Rick Karsdorp opnieuw een basisplaats gegeven. Evenals eerder deze maand uit tegen Vitesse (0-0) mag hij het opnieuw als rechtsback laten zien, als vervanger van Luke Wilkshire die nog niet helemaal fit is. In Arnhem moest Karsdorp zich na ruim een uur moegestreden laten vervangen door routinier Khalid Boulahrouz, die in De Kuip weer op de bank begint.

Jean-Paul Boëtius vervangt in de aanval Elvis Manu, die last heeft van een liesblessure. Op het middenveld neemt Tonny Vilhena de plaats in van de geschorste Jordy Clasie.

Bij FC Dordrecht is Ilias Haddad geschorst en zijn Mart Lieder, Everon Pisas en Joris van Overeem reserve. Robin Gosens, Rihairo Meulens, Josimar Lima en Erixon Danso zijn de vervangers.

Van ver

Van der Hart komt ver uit zijn doel om weg te werken, waarna Falkenburg het van afstand probeert. De doelman van de Eagles is op tijd terug.

Lang geleden

Na 181 Eredivisieminuten maakt Aron Jóhannsson zijn eerste treffer van het seizoen. Vorig seizoen maakte hij na 88 minuten zijn eerste, de teller bleef dat seizoen uiteindelijk steken op 17 treffers.

Kopbal

Haye kapt vanaf links naar zijn rechterbeen en geeft voor op Jóhannsson, die raak kopt. AZ-Vitesse 1-0.

Blunder

Na een blunder van Van der Weg maakt Reimerink de 1-0 namens de Eagles.

Aftrap in Alkmaar

Go Ahead zonder Kolder

Go Ahead Eagles moet het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda zonder Marnix Kolder stellen. De aanvoerder heeft een ribblessure en wordt in de spits vervangen door Fernando Lewis. Op het middenveld keert Sander Duits terug van een schorsing. Dat gaat ten koste van Lars Lambooij. Aanvaller Lesly de Sa kan zijn rentree maken. De huurling van Ajax is hersteld van een rugkwetsuur en begint op de bank.

NAC-trainer Eric Hellemons heeft ten opzichte van het verloren thuisduel met AZ verschillende wijzigingen doorgevoerd. Achterin keren de backs Rémy Amieux en Isak Ssewankambo terug in de basis, terwijl in de spits Mats Seuntjens de voorkeur geniet boven Stipe Perica.

AZ met zelfde elf

John van den Brom deed vrijdag niet moeilijk over de opstelling van zijn AZ, dat zaterdag op eigen veld tegen Vitesse speelt. "Ik heb geen aanleiding om de ploeg die van NAC won te veranderen", gaf hij te kennen op de website van AZ. "Ik hou niet zo van veel wisselen. We hebben meer baat bij vaste patronen."

Met een ongewijzigde ploeg acht Van den Brom zich zeker niet kansloos tegen de Arnhemmers. "Vitesse kan heel goed voetballen, maar ze zijn zeker niet onaantastbaar. Ze staan niet zomaar elfde. Vitesse laat ook veel steekjes vallen, daar moeten wij van profiteren."

Het duel met Vitesse komt nog te vroeg voor Steven Berghuis, die herstellende is van een voetblessure. "We moeten hem vooral conditioneel klaarmaken voor een wedstrijd. Dat kan me niet snel genoeg gaan, maar moet wel met beleid gebeuren."

Vitesse met Room op doel

Bij Vitesse verandert wel het nodige in de opstelling. Zo is doelman Piet Velthuizen er niet bij. "Piet heeft een ontstoken teen, Eloy Room keept zaterdag", liet trainer Peter Bosz weten. De coach van de Arnhemmers heeft ook weer een plek in de basis toegekend aan Arnold Kruiswijk, die terugkeert van een schorsing.

"AZ is een voetballende ploeg, maar wij willen ook in Alkmaar domineren. Doorgaans levert het dan een mooie wedstrijd op", aldus Bosz. "Zij zullen wel wat meer inzakken en ons opvangen. Het kan ook zijn dat ze anders beginnen tegen ons. Wij hebben de ploeg op alles voorbereid."

Column Joep: Danny Blind, je eet of je wordt gegeten

Column Joep: Danny Blind, je eet of je wordt gegeten

Programma

Welkom bij ons liveblog. Om 18.30 uur begint de dertiende speelronde van de eredivisie. Het programma: AZ - Vitesse (18.30), Go Ahead Eagles - NAC Breda (18.30), Feyenoord - FC Dordrecht (19.45), Ajax - sc Heerenveen (20.45), Willem II - Excelsior (20.45)

Liveblog

Liveblog AZ - Vitesse