NOS NieuwsAangepast

Inflatie komt onder controle, ECB verlaagt de rente verder

Ondanks kritiek van enkele bestuursleden, verlaagt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente opnieuw. Die gaat nu van 3,75 procent naar 3,5 procent. De ECB denkt dat de inflatie genoeg onder controle is om wat gas terug te nemen.

In een toelichting wijst de ECB naar de laatste inflatiecijfers uit de eurozone. Die kwamen in augustus uit op 2,2 procent. Met een hoge rente probeert de ECB de prijsverhogingen terug te dringen naar een structureel niveau van 2 procent.

De ECB verwacht dat de inflatie over heel dit jaar uitkomt op 2,5 procent, vooral omdat de energieprijzen later dit jaar vermoedelijk weer wat stijgen. De inflatie moet via 2,2 procent volgend jaar in 2026 uitkomen op 1,9 procent.

Rente eerder dit jaar verlaagd

Drie maanden geleden verlaagde de ECB voor het eerst sinds september 2019 de rente weer. Die ging toen van een recordstand van 4 procent naar 3,75 procent. Tot die tijd verhoogde de ECB de rente juist, om zo de hoge prijsstijgingen in de eurozone onder controle te krijgen.

Door de hoge prijsstijgingen houden Europeanen maandelijks minder over in hun portemonnee. Met een hoge rente wordt het lastiger om geld te lenen. Daarmee koelt de economie af en komen de prijzen onder controle.

Aanpak prijsstijgingen

Door de energiecrisis na de Russische inval in buurland Oekraïne, schoten de prijzen in Europa enkele jaren terug omhoog. Om die te beteugelen maakte de ECB het met een recordrente van 4 procent lastiger op geld te lenen.

Maar sinds de inflatie dit jaar langzaam naar het doel van 2 procent zakte, begon de ECB de rente voorzichtig te verlagen. Vorige maand kwam de inflatie in de eurozone uit op 2,2 procent, zo beraamde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd.

Toch verschilt de situatie per euroland. Zo lag de inflatie in Nederland in augustus met 3,3 procent flink boven het Europees gemiddelde. De hoogste prijsstijgingen waren in België, waar de inflatie uitkwam op 4,5 procent. Daarom waarschuwden meer conservatieve bestuursleden van de ECB ervoor om de rente niet te snel te verlagen.

Verder verlagen?

Op de persconferentie na afloop van de ECB-bijeenkomst wilde ECB-president Christine Lagarde opnieuw geen 'ja' of 'nee' zeggen op de vraag of de rente later dit jaar verder wordt verlaagd. Dat deed ze op vorige persconferenties ook niet.

Ze stelde dat er inmiddels een duidelijk effect is van de ECB-rente op de reële economie, maar dat er nog veel onzekerheden zijn over de economie en de inflatie. Zo kan de Europese economie in de problemen komen als huishoudens toch de hand op de knip houden, de lonen harder doorstijgen dan verwacht of de export daalt door de vele conflicten wereldwijd.

Een stand waar de rente uiteindelijk op moet uitkomen wilde Lagarde ook niet geven. "We willen het doel van structureel 2 procent inflatie in een normaal tijdspad bereiken. En we denken dat dat halverwege 2025 zal zijn", zei ze. "De komende periode blijven we op basis van de cijfers besluiten hoe we verdergaan met het verlagen van de rente en wanneer het genoeg is. Hoe hoog die rente uiteindelijk zal zijn, weten we pas als het zover is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl