Ontslagrecht ingrijpend veranderd, gevolgen voor werkgevers en werknemers
Het ontslagrecht wordt ingrijpend veranderd, en dat gaan werkgevers en werknemers allebei merken. Een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet neemt is dat het makkelijker wordt om iemand te ontslaan, is vandaag besloten in de ministerraad.
In plaats van dat een werkgever moet aantonen dat er één duidelijke ontslagreden is, mag hij ook aantonen dat er meerdere 'kleinere' redenen zijn om van een personeelslid af te willen. Wel heeft de werknemer in zulke gevallen recht op meer ontslagvergoeding.
Bronnen bevestigen ook aan de NOS dat er vanaf 2020 weer drie jaar op rij een flexcontract mag worden aangeboden. Nu mag iemand maximaal twee jaar zonder vast contract werken. Daarnaast wordt de proeftijd verlengd: werkgevers mogen werknemers een proeftijd van vijf maanden geven.
Lees hieronder wat er verandert voor jou:
Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers.
Politiek verslaggever Marleen de Rooy: "In Nederland werken te veel mensen met een kort tijdelijk contract, zegt het kabinet. Dat is een probleem omdat zij onzeker zijn over hun financiën en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers."
Medewerkers in vaste dienst ontslaan wordt dus makkelijker. Mensen met een flexcontract laten werken wordt duurder voor werkgevers. Zij gaan meer WW-premie betalen voor deze werknemers.
Alle werknemers in vaste dienst en ook flexwerkers krijgen vanaf dag één recht op een ontslagvergoeding, ook als er sprake is van een proeftijd. Voor elk jaar dienstverband wordt de vergoeding opgebouwd met een derde van het maandsalaris.
Eerder waren werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbond FNV al kritisch over een aantal aspecten van de wet. De beide organisaties wilden vandaag nog niet uitvoerig reageren, in afwachting van de officiële presentatie van het kabinet. Wel zegt de FNV dat het geen oplossing is om de positie van werknemers te verzwakken.